Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 1. 12:32 Vállalat

A közösségi médiában már látszik, hogyan kaszálja le a kisvállalkozókat a rezsicsökkentés kivezetése

Az elmúlt egy hétben elkezdett megismerkedni az új rezsiszámlákkal a lakosság és a kisvállalkozók is. A kormány júliusban döntött úgy, hogy addigi formájában a rezsicsökkentés az elszabadult energiaárak miatt nem fenntartható, és csak a lakosságnak, azon belül is az átlagfogyasztóknak tudja biztosítani kedvezményes áron a gázt és elektromos áramot. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ismerőseim mind fogják a fejüket, hogy mi lesz itt télen” - hogy látják sorsukat a rezsiemelés vesztesei?A gázáremelés leginkább a Fidesz szavazói bázisát érinti érzékenyen. Négy megye kistelepülésein kérdeztünk körbe, hogy hogyan élik meg a rezsi növekedését.

Bár hivatalos adatok még nincsenek, a sok cég által első számú marketingeszközként és kommunikációs csatornaként is használt Facebookon már most tucatjával találni posztokat a végleges bezárást bejelentő magyar kisvállalkozásoktól. Az üzletek jellemzően kis, családi tulajdonú vállalkozások. Az alábbi csak néhány kiragadott példa ezek közül.

 

 

Az árampiacon sosem látott áremelkedést látni. Tavaly ilyenkor még a megawattóránkénti száz eurós áramár sokkolta a piaci szereplőket, ez az elmúlt napokban már 600-700 euró körül járt, előre pedig ennél is brutálisabban áraz a piac, láttunk már ezer eurós árat is a téli hónapokra.

Emiatt senki nem mer előre szerződni, ami komoly rizikót jelenthet a vállalkozásnak, mert az előre lekötött áramár alapvetően kiszámíthatóbbá teszi a számlákat.

Nem csak a kisvállalkozások számára válik kilátástalanná a helyzet: nemrég írtunk a magyar tulajdonban lévő Family Frostról, melynek ügyvezetője, Félix Miklós a nagy cégeket is érintő problémákra hívta fel a figyelmet:
 
„Vannak cégek, akik nem fix kamatot fizetnek a felvett hiteleik után, hanem piacit, azok valószínűleg földbe fognak állni. Villámgyorsan 15-20 százalék körüli mozoghatnak majd a hitelek kamatai. Ezt egy olyan vállalkozás, ami 3-5 százalékkal tervezett, nem fogja tudni kitermelni. Az ipar eddig sem tartozott a rezsicsökkentés alá, piaci áron vettük az áramot, ami már január óta nagyon drága volt. Akinek hosszú távú szerződése volt, az még megúszta egy ideig, de általánosságban az egy évre előre lekötött szerződések jellemzőek. 2020-ban a 2021-es évre egy kilowattóra áramra 19 forintért lehetett szerződni, most 90-110 forint körül szerződtek. Az áramár 100 forint fölött van a cégek számára, a jövő évre 10-20 százalékos növekedéssel számolnak.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 százalékkal emelkedett a rezsijük, csődhullámtól tartanak az angol kocsmárosokA sokszorosára emelkedő rezsiköltség sem ritka a brit kocsmáknál, egyes kocsmárosok szerint komolyabb válság jön, mint amilyen 2008 vagy a Covid volt.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áramár bezárás csőd gázár rezsi rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.