Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt Jandó Zoltán
2022. augusztus 30. 18:13 Pénz

A téli hónapokra a mostaninál is drágábbra árazza a piac az áramot, nem is vesz senki

Soha nem látott magasságokba emelkedett Európa nagy részén a villamosenergia tőzsdei jegyzése az elmúlt napokban. Ráadásul a jelenlegi piaci várakozások alapján télen a mostaninál is drágább lesz az áram.

Aki az elmúlt napokban szeretett volna november-decemberre villamosenergiát lekötni, annak még az aktuális árnál is másfélszer-kétszer többet kellett fizetnie. 

A részvénypiacokhoz hasonlóan az energiatőzsdén is vannak úgynevezett határidős ügyletek, amikor a vevő nem azonnali szállításra vásárol, hanem egy előre meghatározott jövőbeli időpontra. Egy kereskedő dönthet úgy, hogy hétre, hónapra, negyedévre vagy akár teljes évre előre veszi meg a villamosenergiát, kedvező helyzetben így biztosítva magának a kiszámíthatóságot.

Az elmúlt hónapokban azonban a gázár kilőtt, és ez húzta magával az áram árát is. Utóbbi tőzsdei jegyzése jelenleg elképesztően magas, 600-700 eurós szinten mozog megawattóránként, a magyar energiatőzsdén, a  HUDEX-en pedig a téli hónapokra már csak 1000 euró környéki árakon lehetett az elmúlt napokban szerződést kötni. Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor a 100 euró körüli ár sokkolta a piaci szereplőket, mivel az is duplája volt az előző nagyjából két évben megszokottnak. 

“Békeidőben ezek a határidős ügyletek pörögnek, most viszont nincsenek békeidők, nagyon alacsony az új kötések száma, mindenki kivár” – mondta a G7-nek Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa.

A helyzet különösen azért érdekes, mert a piacon az előre megkötött, hosszabb távú szerződések során a vevő minimalizálhatja a kockázatát.

Persze a várakozások mindig sokat számítanak, és a piacon van némi szezonalitás is, ami télen hagyományosan magasabb árakat eredményez, de így is érdekes, hogy míg a napi árnál 700 eurót kellett fizetni egy megawattórányi villamosenergiáért, addig például novemberre augusztus 29-én kereken 1000 euró volt az ár. A helyzet bizonytalanságát jól mutatja, hogy egy nappal később, augusztus 30-án ugyanerre az időszakra már csak 930 euróba került ugyanez.

Mezősi András szerint ez már az árszint, ahol egyes termelőcégek a működés leállítása mellett dönthetnek. Ez logikusan a kereslet csökkenését eredményezi, ami pedig visszahat az árra, és azok csökkenéséhez vezet. Vélhetően ezért sem vásárol ilyen tőzsdei jegyzések mellett szinte senki előre: a kivárás ugyanis nem csak a magyar tőzsdére jellemző, hanem európai jelenség. 

Miközben Európa országainak többsége a 600-700 eurós tartományban fizet egy megawattórányi áramért, egy szokatlan példa is megjelent: az elmúlt napok árait összevetve látványosan kilóg az Ibériai-félsziget.

Spanyolországban és Portugáliában végig jóval alacsonyabb volt az áramár, mint Európa más országaiban. Ennek magyarázata az, hogy a két dél-európai ország még áprilisban uniós engedélyt kapott egyfajta ársapka bevezetésére. Az európai áramárakat mindig a legdrágább energiahordozó jegyzései határozza meg, ami egy ideje már a földgáz. A spanyolok és a portugálok ez utóbbinál állapíthattak meg hatósági árat a hőerőművek számára, így míg máshol a gáz drágulása húzza magával a villamosenergia-díjakat is, addig náluk ez a hatás nem igazán érvényesül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz áram gázár rezsi Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.