Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 30. 13:09 Vállalat, Világ

150 százalékkal emelkedett a rezsijük, csődhullámtól tartanak az angol kocsmárosok

Több ezer kocsmát fenyegeti bezárás az Egyesült Királyságban a korábbi sokszorosára ugró rezsiköltségek miatt, ezért a legnagyobb főzdéket és kocsmaláncokat képviselő Brit Sör- és Kocsmaszövetség (British Beer and Pub Association) a kormány segítségét kérte. A szövetség szerint a kocsmákkal együtt az iparágban alkalmazott 940 ezer ember munkahelye is veszélybe került – írja a Guardian.

Az Egyesült Királyságban a vállalati rezsiköltségekre nem vonatkoznak olyan ársapkák, mint a lakossági gáz- és áramfogyasztásra. Az iparági szervezet konzervatív miniszerelnökjelölteknek, Rishi Sunaknak és Lizz Truss-nak címzett levele szerint ezért állami beavatkozás hiányában számos cég zárhat be, ráadásul ez az a szektor, amit a járvány miatt elrendelt kötelező zárva tartások is megtépáztak. A levél alapján a kocsmák rezsiköltségei átlagosan 150 százalékkal emelkedtek, de ennél jóval nagyobb emelkedés sem volt ritka, írja a Bloomberg.

A Guardiannek nyilatkozó kocsmaláncok vezérigazgatói szerint nem igazságos, hogy miközben a kormány segít a lakosságnak, a cégeknek támogatás nélkül kell szembenéznie a rezsiköltségek elszállásával. Emlékeztettek arra, hogy a járványt sok kocsma csak jelentős hitelfelvétellel tudta átvészelni. Az egyik nagy lánc, a Greene King vezérigazgatója szerint most kárba mehet minden, amit azon nyertek, hogy a járvány idején igyekeztek a helyzet ellenére nyitva tartani a kocsmákat.

Az Admiral Taverns nevű lánc vezérigazgatója a hozzájuk tartozó 1600 kocsmából annak a példáját hozta fel, ahol a kocsmát üzemeltető franchise partnerük bejelentette a szerződésbontási szándékát, miután a rezsi négy és félszeresére növekedett, és így már nem tudott nyereségesen működni.

A kocsmák és más kisvállalkozások jellemzően hosszú távú, rögzített árú szerződések keretében vásárolnak energiát a szolgáltatóktól, amelyeket gyakran az évnek ebben az időszakában újítanak meg. Egyes kocsmák viszont arról számoltak be, hogy a szolgáltatójuk már nem hajlandó fix áras szerződést kínálni vendéglátóipari vállalkozásoknak, mert attól tartanak, hogy az ügyfél tönkremegy. Így egy olyan díjszabást ajánlanak, ahol az ár a nagykereskedelmi piachoz hasonlóan folyamatosan változhat. Más kocsmáktól 10 ezer fontos kauciót kértek hosszabb távú szerződésért cserébe, vagy a korábbihoz képest hatszoros árra adtak javaslatot. 

Egy Cornwallban három kocsmát üzemeltető vállalkozónak 2023 novemberéig volt szerződése, ami alapján 5800 font volt a havi rezsiköltsége. A szolgáltatója bedőlése miatt új szerződést kellett kötnie, az új szerződés alapján 24 ezer font a havi rezsiköltsége. Szerinte az energiaválság lesz a legnagyobb kihívás, amellyel az iparág valaha is szembenézett, beleértve a 2008-as pénzügyi válságot és a Covidot is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriától Angliáig készülnek őszi rezsicsökkentésre a kormányokVagy legalábbis a magas energiaárakkal küzdő háztartások megsegítésére valamilyen formában.

Vállalat Világ Egyesült Királyság energiaárak kocsma rezsi vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?