Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 30. 13:09 Vállalat, Világ

150 százalékkal emelkedett a rezsijük, csődhullámtól tartanak az angol kocsmárosok

Több ezer kocsmát fenyegeti bezárás az Egyesült Királyságban a korábbi sokszorosára ugró rezsiköltségek miatt, ezért a legnagyobb főzdéket és kocsmaláncokat képviselő Brit Sör- és Kocsmaszövetség (British Beer and Pub Association) a kormány segítségét kérte. A szövetség szerint a kocsmákkal együtt az iparágban alkalmazott 940 ezer ember munkahelye is veszélybe került – írja a Guardian.

Az Egyesült Királyságban a vállalati rezsiköltségekre nem vonatkoznak olyan ársapkák, mint a lakossági gáz- és áramfogyasztásra. Az iparági szervezet konzervatív miniszerelnökjelölteknek, Rishi Sunaknak és Lizz Truss-nak címzett levele szerint ezért állami beavatkozás hiányában számos cég zárhat be, ráadásul ez az a szektor, amit a járvány miatt elrendelt kötelező zárva tartások is megtépáztak. A levél alapján a kocsmák rezsiköltségei átlagosan 150 százalékkal emelkedtek, de ennél jóval nagyobb emelkedés sem volt ritka, írja a Bloomberg.

A Guardiannek nyilatkozó kocsmaláncok vezérigazgatói szerint nem igazságos, hogy miközben a kormány segít a lakosságnak, a cégeknek támogatás nélkül kell szembenéznie a rezsiköltségek elszállásával. Emlékeztettek arra, hogy a járványt sok kocsma csak jelentős hitelfelvétellel tudta átvészelni. Az egyik nagy lánc, a Greene King vezérigazgatója szerint most kárba mehet minden, amit azon nyertek, hogy a járvány idején igyekeztek a helyzet ellenére nyitva tartani a kocsmákat.

Az Admiral Taverns nevű lánc vezérigazgatója a hozzájuk tartozó 1600 kocsmából annak a példáját hozta fel, ahol a kocsmát üzemeltető franchise partnerük bejelentette a szerződésbontási szándékát, miután a rezsi négy és félszeresére növekedett, és így már nem tudott nyereségesen működni.

A kocsmák és más kisvállalkozások jellemzően hosszú távú, rögzített árú szerződések keretében vásárolnak energiát a szolgáltatóktól, amelyeket gyakran az évnek ebben az időszakában újítanak meg. Egyes kocsmák viszont arról számoltak be, hogy a szolgáltatójuk már nem hajlandó fix áras szerződést kínálni vendéglátóipari vállalkozásoknak, mert attól tartanak, hogy az ügyfél tönkremegy. Így egy olyan díjszabást ajánlanak, ahol az ár a nagykereskedelmi piachoz hasonlóan folyamatosan változhat. Más kocsmáktól 10 ezer fontos kauciót kértek hosszabb távú szerződésért cserébe, vagy a korábbihoz képest hatszoros árra adtak javaslatot. 

Egy Cornwallban három kocsmát üzemeltető vállalkozónak 2023 novemberéig volt szerződése, ami alapján 5800 font volt a havi rezsiköltsége. A szolgáltatója bedőlése miatt új szerződést kellett kötnie, az új szerződés alapján 24 ezer font a havi rezsiköltsége. Szerinte az energiaválság lesz a legnagyobb kihívás, amellyel az iparág valaha is szembenézett, beleértve a 2008-as pénzügyi válságot és a Covidot is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriától Angliáig készülnek őszi rezsicsökkentésre a kormányokVagy legalábbis a magas energiaárakkal küzdő háztartások megsegítésére valamilyen formában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Egyesült Királyság energiaárak kocsma rezsi vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.