Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 12:19 Világ

Ausztriától Angliáig készülnek őszi rezsicsökkentésre a kormányok

A napokban több európai kormány döntött a megnövekedett gáz- és áramárakat ellensúlyozandó lakossági támogatásokról. Az Egyesült Királyságban októbertől hat hónapon keresztül összesen 400 font kedvezmény jár, tehát jelenlegi árfolyamon számítva havonta nagyjából 32 ezer forinttal segíti majd az állam a szigetország területén lévő 29 millió háztartást.

Az intézkedés általános érvényű, azonban az energiafogyasztás mérési és elszámolási sajátosságai következtében épp a legszegényebbek számára jár a legtöbb macerával az igénybevétele: náluk ugyanis többnyire előrefizetős mérők működnek, amelyekre csak külön igénylés után postán, e-mailben vagy SMS-ben kapott utalványok révén lehet a kedvezményt feltölteni.

Észtországban a kormány és az állami tulajdonú Eesti Energia energiaszolgáltató szintén októberre igyekszik kidolgozni egy olyan árampiaci reformot, aminek jóvoltából a lakosság egységes árakon juthat villamosenergiához. A díjak összehangolásán túl az állam a háztartások támogatására is készül abban az esetben, ha az áram ára meghaladja a megawattóránként 50 eurós szintet. Az intézkedésért felelős miniszter, Kristjan Järvan elmondása szerint minden részlet tökéletes megoldására már kevés az idő, de az biztos, hogy télen senki se marad világítás és fűtés nélkül.

Az osztrák szövetségi kormány is megkezdte az áram áremelkedését fékező intézkedéscsomag összeállítását, amit őszig tervez lebonyolítani. A cél, hogy a háztartások biztosan és a háború előtti árszínvonalon juthassanak villamos energiához, a bürokrácia minimális növekedése mellett. Középtávon a kormány az infláció mérséklődését is reméli az árszabályozástól, miközben a szövetségi kancellár, Karl Nehammer hangsúlyozta, hogy a spórolás ösztönzése is fontos marad. A részleteket egyelőre vita övezi, egyes elképzelések szerint egy bizonyos alapvető mennyiségig lesz garantált a kedvezményes ár, amit a tartományok még további árszabályozással is kiegészíthetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háztartások legalább felét érintheti a rezsinövelés, a családi házakban élők kiemelten rosszul járnakEgy széles réteg annyira sérülékeny, hogy a hirtelen rezsiár-emelkedés tragikus következményekkel járhat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány isTöbb nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldásokA magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ausztria Egyesült Királyság Észtország rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.