Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 12:19 Világ

Ausztriától Angliáig készülnek őszi rezsicsökkentésre a kormányok

A napokban több európai kormány döntött a megnövekedett gáz- és áramárakat ellensúlyozandó lakossági támogatásokról. Az Egyesült Királyságban októbertől hat hónapon keresztül összesen 400 font kedvezmény jár, tehát jelenlegi árfolyamon számítva havonta nagyjából 32 ezer forinttal segíti majd az állam a szigetország területén lévő 29 millió háztartást.

Az intézkedés általános érvényű, azonban az energiafogyasztás mérési és elszámolási sajátosságai következtében épp a legszegényebbek számára jár a legtöbb macerával az igénybevétele: náluk ugyanis többnyire előrefizetős mérők működnek, amelyekre csak külön igénylés után postán, e-mailben vagy SMS-ben kapott utalványok révén lehet a kedvezményt feltölteni.

Észtországban a kormány és az állami tulajdonú Eesti Energia energiaszolgáltató szintén októberre igyekszik kidolgozni egy olyan árampiaci reformot, aminek jóvoltából a lakosság egységes árakon juthat villamosenergiához. A díjak összehangolásán túl az állam a háztartások támogatására is készül abban az esetben, ha az áram ára meghaladja a megawattóránként 50 eurós szintet. Az intézkedésért felelős miniszter, Kristjan Järvan elmondása szerint minden részlet tökéletes megoldására már kevés az idő, de az biztos, hogy télen senki se marad világítás és fűtés nélkül.

Az osztrák szövetségi kormány is megkezdte az áram áremelkedését fékező intézkedéscsomag összeállítását, amit őszig tervez lebonyolítani. A cél, hogy a háztartások biztosan és a háború előtti árszínvonalon juthassanak villamos energiához, a bürokrácia minimális növekedése mellett. Középtávon a kormány az infláció mérséklődését is reméli az árszabályozástól, miközben a szövetségi kancellár, Karl Nehammer hangsúlyozta, hogy a spórolás ösztönzése is fontos marad. A részleteket egyelőre vita övezi, egyes elképzelések szerint egy bizonyos alapvető mennyiségig lesz garantált a kedvezményes ár, amit a tartományok még további árszabályozással is kiegészíthetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háztartások legalább felét érintheti a rezsinövelés, a családi házakban élők kiemelten rosszul járnakEgy széles réteg annyira sérülékeny, hogy a hirtelen rezsiár-emelkedés tragikus következményekkel járhat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány isTöbb nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldásokA magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

Világ ausztria Egyesült Királyság Észtország rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.