Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 19. 15:12 Tech

A Bosch a hőszivattyúkkal egyenlő esélyt ad a hidrogénkazánoknak

A Die Welt azt mutatja be egy mai cikkében, hogy a német ipar egyik büszkesége, a nálunk is kulcsfontosságú befektetőnek számító Bosch nem követi teljes mértékben a német központi szakpolitikai elképzeléseket, mert annál összetettebbnek látja az iparág jövőjét.

Konkrétan arról van szó, hogy Németországban úgy szeretnének hosszabb távon megszabadulni a földgázzal való fűtéstől és melegvíz-előállítástól, hogy minden háztartást hőszivattyús megoldásokra állítanak át, a berendezések működtetéséhez szükséges elektromos áramot pedig megpróbálják minél nagyobb mértékben megújuló forrásokból biztosítani.

Nekünk egyébként ebben a szakpolitikai elképzelésben az lehet különösen érdekes, hogy Magyarország szinte teljes mértékben átveszi ezt a modellt (azzal a különbséggel, hogy zöld energiaforrásnak tekinti az atomenergiát is). Végső soron azonban nálunk is a hőszivattyús-napelemes kisebb lokális kombinációkat igyekeznek előtérbe helyezni a támogatási programokkal.

Németországban azonban a Bosch úgy látja, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a hidrogénnel működtetett kazánok elterjedésének legalább ekkora esélye lesz. A Die Welt szerint a Bosch Thermotechnik (amelynek egyik legismertebb márkája ezen a piacon a Buderus) vette a lapot, és a hőszivattyús fejlesztésekre ugyan nagy hangsúlyt fektet, de Jan Brockmann vezérigazgató azt mondta a lapnak, hogy ebben a technológiában kemény ázsiai versenytársakkal kell majd megküzdeniük, miközben a belső égésű megoldásokban Európa előnyben van, ennek zöld változatainál a szakértelemben erősek vagyunk.

A hidrogén nagy előnye az, hogy nagyon könnyen (és ezért viszonylag olcsón) ráépíthető a földgázas rendszerekre, lényegében csak pár fő elemet kell kicserélni a háztartásokban lévő kazánokban. A földgázas és hidrogénes kazánok között olyan kicsi a különbség, hogy könnyű olyan berendezéseket tervezni, amelyek mindkettővel képesek üzemelni, és a Bosch 2025-től már csak ilyen hibrid kondenzációs kazánokat fog gyártani.

A cég Angliában már élesben teszteli azokat a kazánokat, amelyek 20 százalékban hidrogént égetnek földgáz helyett (a hidrogén égésterméke víz), de a technológia kísérleti fázisban ketyeg, és az európai kereslet teljes egészét egyelőre a hőszivattyúk teszik ki.

A hidrogénnek nincs még meg a logisztikája, de ennél is nagyobb gát, hogy az ipari használatra szánt nagy mennyiségű hidrogént egyelőre éppen földgázból állítják elő. Ezért egyrészt nem szabadít meg minket a fosszilis energiahordozó gáztól, másrészt nem látszik sok értelme annak, hogy földgázból származó hidrogént juttassunk egy kazánba, amely a földgázt közvetlenül is képes fogadni.

A jövő azonban egyre nagyobb eséllyel mégis a hidrogéné lehet, mert az ipari fejlesztések óriási erőket és pénzeket mozgatnak meg, illetve kapnak támogatásként arra, hogy kifejlesszék a vízbontásból származó (zöld) hidrogén üzletileg is racionális megoldásait. Ebben az esetben azt a vizet nyernék vissza a hidrogénkazánban, amit a vízbontás során felhasználtak, vagyis környezetbarát zárt kör jöhetne létre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA zöld hidrogén a mindent elsöprő megoldás?Új alkalmazásokban biztosíthat szén-dioxid-mentes energiát vagy alapanyagot a zöld hidrogén, de elterjedésének sikere nagyban függ a jövőbeli technológiáktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több nagyvállalat lát fantáziát a hidrogénes járművekbenAz olajipari cégek közül egyre több látja a hidrogénben a közlekedéshez használt energia jövőjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus hidrogénüzemet építenek a hollandok, még a németek is tőlük vásárolhatnakEemshavenben, a német határ közelében 800 ezer tonna hidrogént szeretnének előállítani évente, csak megújuló energiaforrásból.

Tech Bosch földgáz hidrogén hőszivattyú kazán Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 14:47 Tech

Nincs elég kínai munkás Kínában, a fiatalok már ott sem akarnak gyárakban robotolni

Fel kell pörgetni a kínai gyárak digitalizálását, ha az ország meg akarja tartani az alacsony gyártási költségeken alapuló versenyelőnyét.

Stubnya Bence
2021. április 9. 10:01 Tech

Európa ráeszmélt a lemaradására, rákapcsolna az akkumulátorgyártásra

2030-ra a globális gyártás 30 százalékát adhatják az európai akkumulátorgyártók a BloombergNEF előrejelzése alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 5. 11:25 Tech

Nem lesz több LG mobiltelefon

A dél-koreai gyártó bezárja a veszteséget halmozó üzletágát, és inkább a jóval jövedelmezőbb szegmensekre koncentrál.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.