Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2023. február 8. 09:14 Támogatói tartalom

Kamatcsökkentési hullám volt a személyi kölcsönöknél februárban


 

A Bankmonitor.hu szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát az elmúlt egy hónapban, ami 5 millió forint hitelösszegnél akár 600 ezer forint pénzügyi előnyt is jelenthet. Persze az, hogy egy bank módosít a saját árazásán, nem jelenti azt, hogy a legolcsóbb lett a piacon, a hitelfelvétel előtt állók számára ennél érdekesebb, hogy mi lett az átárazás utáni sorrend.

Az utóbbi hónapok jellemzően az áremelkedésekről szólnak, hiszen a 2022-ben mért 14,5 százalékos átlagos éves inflációt mindenki megérezte, ám az utolsó hónap 24,5 százalékos drágulása – ez a 2022. decemberi árakat hasonlítja össze a 2021. decemberivel – ennél is közelebb áll a valós érzetünkhöz. A megugró infláció a hiteleket sem hagyta érintetlenül, a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kamata egyaránt emelkedett, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy ugyanakkora hitelösszegre változatlan futamidő mellett lényegesen magasabb havi törlesztőt kell fizetni most, mint egy évvel korábban.

Ezek a bankok vágtak legnagyobb mértékben kamatot

Éppen ezért jó hír a hitelfelvétel előtt állóknak, hogy a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönöknél januárról februárra komoly kamatcsökkenést láthatunk. A legnagyobb mértékű csökkenést (-2,5%) az MKB Banknál és a Takarékbanknál láthatjuk, ami egy 5 millió forint összegű hitelnél (7 éves futamidő, fix kamat, 300 000 forint nettó jövedelem) 7000 forintot meghaladó megtakarítást jelent havi szinten, ami összeségében 600 000 forint körüli pénzügyi előnyt jelenthet. Vagyis ennyivel kell a futamidő alatt kevesebbet visszafizetni a bank részére. 

Rajtuk kívül a MagNet Bank csökkentett még jelentős mértékben árat (-1,37%), ami havi 3800 forint különbséget eredményez, így teljes visszafizetésben 322 000 forinttal lesz kevesebb a teljes visszafizetés.

Akik nem csökkentettek, azok sem emeltek árat

Különösen jó hír a hiteligénylés előtt állóknak, hogy a Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bankból hatnál lett olcsóbb a legkedvezőbb ajánlat, míg a többiek tartották az egy hónappal korábbi kondícióikat. Vagyis február elején egyetlen bank sem drágított.

A kamatcsökkentési hullám azonban nem befolyásolta a banki sorrendet, a maga 13,25 százalékos hitelkamatával jelenleg az UniCredit Bank Stabil kamat személyi kölcsöne lett a befutó, amit a CIB Bank (13,39%), valamint az MKB Bank és Takarékbank páros követ 13,49 százalékkal. Ez utóbbiak éppen egy komolyabb kamatcsökkentés révén kerültek februárban dobogós helyre. Érdekes módon a banki árverseny a tabella első felét dinamizálta csak, a négy legdrágább bank ugyanis nem módosított kamatot.

Mekkora az árkülönbség a bankok között?

A személyi kölcsönön esetében azt láthatjuk, hogy a példánkban szereplő feltételekkel (5 millió Ft hitelösszeg, fix kamat, 7 éves futamidő) igényelt hitel esetében 3,74 százalékpont a különbség a legdrágább és a legkedvezőbb ajánlat kamata között. A havi 10 000 forint körüli különbség elsőre talán nem tűnik nagynak, ám ez a futamidő alatt csaknem 1 000 000 forintra hízhat.

A hiteltörlesztő összege közvetve befolyásolja azt is, hogy az adott jövedelemmel mekkora hitelösszeghez juthatunk hozzá. A JTM szabály szerint ugyanis 500 000 forint nettó jövedelemig a kereset legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg félmillió forinttól 60 százalék a plafon. A helyzetet bonyolítja, hogy a bankok a nettó jövedelmet előbb csökkentik valamekkora megélhetési költséggel – ami sok esetben az aktuális minimálbér összege -, és ez alapján határozzák meg a maximálisan bevállalható havi törlesztőt.

Nem mindenki ár alapján választ

Természetesen mindenki szeretné a legalacsonyabb kamatot megkapni hitelfelvételkor, ám nem minden esetben ez a legfontosabb választási szempont. Amennyiben például valaki külföldi jövedelemmel rendelkezik, akkor azt tapasztalhatja, hogy nem minden bank kezeli ezeket azonosan, így valahol kaphat hitelt, míg másnál elutasításra számíthat.

A hitelképességhez elvárt minimális jövedelem sem azonos a bankoknál: van, ahol az aktuális minimálbér az elvárás, míg máshol ennél magasabban húzzák meg az alsó határt, emiatt alacsonyabb jövedelemnél ez is szempont lehet a bank kiválasztásánál. Hasonló a helyzet az igénylő minimális és maximális életkorát illetően, mert vannak pénzintézetek, amelyek 18 éves kortól hiteleznek, míg mások idősebb kort határoznak meg.

 

A cikk megjelenését a Bankmonitor támogatta.

Támogatói tartalom bankmonitor támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2023. március 14. 08:41 Támogatói tartalom

Az energiahatékony épületek bérlése a rugalmas növekedési stratégia alapja

A magas finanszírozási költség és a fenntarthatósági elvárások hatására jóval gazdaságosabb bérbe venni a raktárterületeket és csarnokokat, mint saját fejlesztésben megépíteni őket.

Forint Ferenc
2023. március 6. 07:00 Élet, Támogatói tartalom

100-180 ezer forinttal csábítják a bankok a Babaváró hitelt igénylő fiatalokat

Bár az egyösszegű bónusz nagyon kecsegtető, számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni a pénzintézet kiválasztásakor.

László Pál
2023. március 3. 08:22 Podcast, Támogatói tartalom

Felszabadítóan hat a diákokra, ha nagyobb kontrollt kapnak a tanulmányaik felett

Tipikus középosztálybeli félelem, hogy a gyereknek mindent kell csinálni, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.