Hírlevél feliratkozás
Balásy Zsolt
2023. október 6. 13:05 Élet, Pénz

Bulinegyed? Már késő elköltözni

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője, a cikk eredetileg a Holdblogon jelent meg.)

Tegyük fel, hogy Zuglóban, ahol lakom, olajat találnak. Úgy tűnik, megütöttem a főnyereményt, hiszen az állam dupla-tripla áron felvásárolja a lakásom, amiből mehetek valami hasonló környékre lakni, csak immár sokkal több pénzzel a bankszámlámon. Utazhatok; kevesebbet dolgozhatok; nyugodtabb, egészségesebb és hosszabb életet élhetek; többet láthatom az unokákat… vagy vehetek egy rahedli Guccit, ha valamilyen defekt miatt az lenne a szívem vágya. Eközben a gazdaság is virágzik – iskolák, stadionok és térkövek szaporodnak az adóbevételekből. Win-win.

De lesz Zuglóban olyan is, aki nem örül a főnyereménynek. Ő biztos, hogy nem költözik el, hiszen hány tucat éve ott lakik! Tiltakozni fog! Tiltsák be! Korlátozzák! Ő nem akar olajbányákat látni. Sőt, olajbányászokat sem! Durva népség, hangosan káromkodnak! Az olajbányászat és az olajbányász délután kettő és három között legyen csak legális! És így tovább…

El is éri, hogy egy olyan környéken lakik ugyan, ahol már nem szeret élni, mert rátelepedett az olajbányászat, de az olajbányászoknak is nehéz dolguk van. Így már nem akarnak odatelepülni, a lakások ára is visszaesik az olajtalálat előtti szintre. És az adóbevételekből is csak stadionokra jutott. Esetleg még pár térkőre. Lose-lose.

Azért ismerem ilyen meglepően részletesen a forgatókönyvet, mert ez a belvárosban lezajlott. Csak ott olaj helyett brit turistát találtak. 2017-ben már eléggé körbejártam a témát, most nem fogom ezt újra megtenni. Ez a followup cikk. Igazam volt. Akkor kellett sürgősen elköltözni, íme hozzá az ábra.

A grafikonon a terézvárosi négyzetméterárakat viszonyítottam néhány peremkerület négyzetméteráraihoz. Választhattam volna más belvárosi negyedet, az ábra nagyon hasonló lenne: valamikor 2017-19 között egy belvárosi négyzetméterből 2-3 peremkerületi négyzetmétert lehetett venni, miközben 2012 tájékán csak egy-másfelet – ahogy 2023 tájékán újra csak ennyit. A befektetési eszközök ára úgy általában esett a világban, és a belvárosi lakásbefektetés vonzereje is csökkent, részben a lakáskiadásra vonatkozó szabályozás változásainak következményeként. Eközben a peremkerületekben a lakásárak nőttek a sok kiköltöző miatt. E trend alapján úgy tűnik, Soroksáron is el lehetett volna éldegélni. Most is lehet, csak már nem kap érte az ember a bankszámlájára pár tízmillió forintot.

Többek között erről is szó lesz a szeptemberben újraindult Hold After Hours e heti adásában, aminek a vendége Kun-Welsz Edit és Szabó Dávid.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHosszabb távon nyomott maradhat a magyar ingatlanpiacAz ingatlanoknak Magyarországon hagyományosan stabil helye van a befektetési portfóliókban. Az elmúlt időszak eseményei azonban alapvetően átrajzolták a piaci trendeket, ami számos kérdést vet fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoldblog: Idén se vegyél lakást!Nagyon más világnak kell jönnie ahhoz, hogy megérje most ingatlanba fektetni. Például évi 10 százalékkal kellene emelkednie a lakásáraknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMediterrán élet egy pesti panel árából: így vesznek a magyarok dél-európai ingatlantEgyre több magyar vesz ingatlant Dél-Európában. Kik, hol, és miért? Utánajártunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz holdblog ingatlan ingatlanár Terézváros Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.