Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 10. 13:29 Közélet

Törvénytelenül sok vendégmunkást emlegetnek, de a törvényt még azok sem értik, akik a külföldieket közvetítik

Törvénysértést jelent a Demokratikus Koalíció szerint, hogy 120 ezer vendégmunkás dolgozik itthon, ahogy arról a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt, de valójában még a vendégmunkásokat hozó cégek sem tudják, hogy pontosan hogyan fogják alkalmazni az érintett törvényt.

Mi történt? Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaság hétfőn megjelent podcastjában arról beszélt, hogy jelenleg Magyarországon nagyságrendileg 120 ezer vendégmunkás dolgozik.

  • A Demokratikus Koalíció szerint ezzel Czomba beismerte, hogy törvénytelenül hoztak be Magyarországra 40 ezer EU-n kívüli vendégmunkást. 
  • Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a törvény az előző évi üres állások számában maximalizálja a vendégmunkások számát, és a KSH-adatok szerint 2023 harmadik negyedévében ilyenből kb. 80 ezer volt.

Igen, de: Czomba Sándor arról is beszélt, hogy februárban fog megjelenni az a rendelet, amiben szerepel az a kvóta, ami a Magyarországra behozható vendégmunkások számát maximalizálja.

  • A kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ami az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott, mondta.

Felülnézet: az sem egyértelmű, hogy Czomba Sándor milyen adatokra utal, ahogy az sem, hogy valóban úgy kell-e értelmezni az új törvényt, ahogy a DK értelmezi.

Számokban: nincs olyan nyilvánosan elérhető adat, amely az aktuálisan az országban dolgozó vendégmunkások számára vonatkozna. 

  • “Kereső-tevékenység” céljából a KSH adatai alapján 2023 elején 85 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon, a statisztikai hivatal novemberi közleménye szerint pedig szeptemberben 95,5 ezer fő volt a külföldi alkalmazottak létszáma. Közöttük viszont EU-s állampolgárságú alkalmazottak is vannak.
  • Kifejezetten a “keletkezett üres álláshelyekre” vonatkozóan sincs statisztika, a KSH az üres álláshelyek számát tartja számon negyedéves lebontásban, ez az érték pedig az elmúlt években 58 ezer és 89 ezer között mozgott.

Tágabb kontextus: a törvény úgy fogalmaz, hogy „annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van”, és „a tartózkodási engedélyek száma nem haladhatja meg a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által évente meghatározott engedélyszámot”.

  • Ez alapján nem egyértelmű, hogy a betöltetlen álláshelyek mikori állapota alapján állapítják meg a kvótát, ahogy az sem teljesen, hogy a betöltetlen álláshelyek állománya, vagy ezek változása („keletkezett álláshelyek”) számít.
  • Ahogy az sem, hogy a kvóta az új tartózkodási engedélyekre, vagy az összes tartózkodási engedély számára vonatkozik, amely meghatározza, hogy egy időben egyszerre hány vendégmunkás lehet az országban.

Mit mondanak ők? Az érintettek sem ismerik a részletszabályokat. „Egyelőre számos kérdés tisztázásra vár a kvóták számításával kapcsolatban” – mondta a G7-nek Nógrádi József, az emberi erőforrás szolgáltatásokkal és harmadik országbeliek közvetítésével is foglalkozó Trenkwalder csoport kereskedelmi igazgatója.

A törvény rendelkezése szerint március 1-ig nem lehet harmadik országbelieket az országba hozni, és ebben az időszakban ők is várják a kvótarendszer kapcsán az egyértelműsítéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet idegenrendészeti törvény munkaerőpiac vendégmunka vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.