Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 12. 12:35 Közélet, Világ

Sokáig kell még határátkelőket építenie Magyarországnak Románia felé, ha Ausztrián múlik

Ausztria lazítana mereven elutasító álláspontján, és megkönnyítené a repülőgéppel érkező román és bolgár állampolgárok belépését az országba. A döntés egy fontos lépés lehet abba az irányba, hogy Románia és Bulgária a schengeni övezet tagjává válhasson – de az osztrákoknak feltételeik is vannak.

Háttér: Komoly áttörésként könyveli el Románia az ígéretet, melynek értelmében a román és bolgár állampolgárok – amennyiben repülőgéppel érkeznek – útlevél nélkül léphetnek Ausztria területére.

  • Ausztria eddig blokkolta az EU-tag Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe, azzal az indokkal, hogy annak jobbá, nem nagyobbá kell válnia.
  • A most belengetett könnyítés nem teljes jogú tagsággal járna, mert az nem vonatkozik a szárazföldön érkezőkre, ott továbbra is fenntartják az ellenőrzés jogát.

Igen, de a döntés leginkább attól függ, hogy az EU elfogadja-e Ausztria feltételeit, melyek a következők:

  • Háromszoros létszámnövelés az európai határőrség (Frontex) bolgár kontingensénél, valamint pénzügyi támogatás az Európai Bizottságtól a határvédelmi infrastruktúra kialakításához/fejlesztéséhez.
  • A megfigyelőrendszerek fejlesztése a román és bolgár, valamint a magyar és román határon. 
  • Osztrák tanácsadók bevonása a román és bolgár reptereken a hivatalos iratokkal kapcsolatos ügyekben.
  • Románia és Bulgária is vállalja, hogy befogad Afganisztánból és Szíriából érkező menedékkérőket.

Tágabb kontextus: az osztrákok folyamatos vétózása a két ország schengeni státusza ellen rávilágít arra, hogy egyre több országnak okoz problémát az illegális migráció.

  • A schengeni övezetről szóló megállapodás értelmében a tagországok saját hatáskörben visszaállíthatják a határellenőrzést. Ezzel az elmúlt nyolc évben egyre több ország élt: Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Dánia is szigorított.

Számokban: 2023 első 10 hónapjában az EU több mint 331 ezer illegális határátlépést regisztrált, ez 2015 óta a legmagasabb adat.

Felülnézet: a határellenőrzések visszaállítása magával hozza a kérdést, hogy temetni kell-e a schengeni övezeten belüli szabad mozgást.

  • Eugenio Cusumano, a Messinai Egyetem politológusa szerint a visszaállított határellenőrzések szúrópróbaszerűek, egy részük pedig inkább kampánycélt szolgál. Ez „jelzés az állampolgárok felé, hogy a kormány komolyan veszi a migrációs fenyegetést.”
  • Az osztrák sajtóban is pedzegetik, hogy az Ausztriába érkező illegális határátlépők csupán pár százaléka járt korábban Romániában.

Alulnézet: mivel Románia „szárazföldi” schengeni csatlakozása továbbra sem reális, a román határra vezető új gyorsforgalmi utakhoz továbbra is meg kell tervezni és építeni a határátkelőhelyeket, ami milliárdos nagyságrendű kiadás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország felé kevesebben próbálkoznak határátlépéssel, máshol ismét nő a migrációs nyomásNövekedő pályára állt az Európai Unióba érkező illegális határátlépők száma, és a jelek szerint több európai országban erősödésnek indult a bevándorlásellenesség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTágra nyitotta a kaput Magyarország az oroszok legszorosabb szövetségese előttÚgy utazgatnak az EU-ba az oroszok, mintha nem is lenne háború Ukrajnában, és ez nem a magyar vízumkiadásnak köszönhető. Azért így is megtaláltuk a különutas magyar külpolitika lenyomatát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg jobban élnek a románok, mint a magyarok?Románia megelőzte Magyarországot egy főre eső GDP-ben. De mik voltak a gyors növekedés okai? Utánajártunk a Függő Változó új adásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ ausztria Bulgária migráció Románia schengen Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.