Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 14. 10:35 Világ

Magyarország felé kevesebben próbálkoznak határátlépéssel, máshol ismét nő a migrációs nyomás

Növekedő pályára állt az Európai Unióba érkező illegális határátlépők száma: a Frontex, azaz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség elemzése szerint 2023 első negyedévében 26 százalékkal többen érkeztek az unió területére 2022 azonos időszakához képest, és már 2022 egészét nézve is 64 százalékos növekedés történt az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva, így

tavaly a határátlépések száma 2016 óta nem tapasztalt szintre emelkedett.

A tendencia főleg a Földközi-tenger középső részét érinti, itt a múlt hónapban közel kilencszer annyian érkeztek Európába, mint 2022 márciusában. A zömmel Afrika szubszaharai részéből induló, majd Tunéziában és Líbiában tengerre szálló bevándorlók tömege már egy hónapja is kihívások elé állította az olaszországi intézményrendszert, és mostanra hat hónapig tartó szükségállapot bevezetése mellett döntött az olasz kormány.

A bevándorlás okozta problémák ennél azonban jóval hosszabb ideig kitarthatnak, még legalább tíz évre becsüli az intézményrendszer fokozott terhelését Nello Musumeci, a bevándorlók jellemző célpontjául szolgáló Szicília volt kormányzója, illetve jelenlegi védelmi miniszter. Musumeci elmondta továbbá, hogy az intézkedés fő célja az eljárások elősegítése, amelyek jellemzően az országba való belépésre nem jogosult emberek mielőbbi hazaküldésére irányulnak.

Noha a pandémia időszaka alatt némileg alábbhagyott az unió irányába történő migráció, a járvány lecsengésével és a politikai feszültségek élesedésével – Tunéziában például Kaid Szajed elnök februárban fejtette ki vélekedését, miszerint egy összeesküvés keretében érkeznek az észak-afrikai országba délebbről bevándorlók, amivel jókora erőszakhullámot szított ellenük – az embercsempészet ismét felpörgött.

Mindeközben a bevándorlásellenesség is erősödésnek indult több európai országban. Írországban ősz óta rendszeresek a menekültek elleni tiltakozások, amelyek akár tettlegességig is fajulnak, pedig korábban a bevándorlást nem övezete kitüntetett figyelem az országban. Februárban Angliában támadtak szélsőségesek egy menedékkérőknek szállást adó hotelre.

A zavargásokon túl a kormányzati reakciókra is van példa Olaszországon kívülről. Ausztria tavaly májusban erősítette meg a határok ellenőrzését, és a holland kormány is a beengedett menekültek számának korlátozására, illetve az oda érkezők visszafordításának felgyorsítására szánta el magát. 2021-ben továbbá a skandináv jóléti államok között számon tartott Dániában jelentette be a szociáldemokrata miniszterelnök, hogy mentesíteni szeretné az országot a menedékkérőktől, sőt, már évek óta ott élő szíriai menekültek hazaküldése is napirendre került.

Tavaly nyáron Orbán Viktor is nemzetközi visszhangot kiváltva erősítette meg bevándorlásellenes álláspontját. Magyarországot a Földközi-tenger középső részén átvezető irány után a második legjelentősebb, nyugat-balkáni bevándorlási útvonal érinti valamelyest, ahol az utóbbi hónapokban a szokásos téli visszaesésen túlmutató mértékben csökkent a bevándorlók száma. Ez a Frontex jelentése szerint a térségben történt vízumpolitikai változások mellett a megerősített magyar határőrizeti kapacitásoknak is betudható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás bevándorlásellenesség bevándorlók migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.