Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 14. 10:35 Világ

Magyarország felé kevesebben próbálkoznak határátlépéssel, máshol ismét nő a migrációs nyomás

Növekedő pályára állt az Európai Unióba érkező illegális határátlépők száma: a Frontex, azaz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség elemzése szerint 2023 első negyedévében 26 százalékkal többen érkeztek az unió területére 2022 azonos időszakához képest, és már 2022 egészét nézve is 64 százalékos növekedés történt az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva, így

tavaly a határátlépések száma 2016 óta nem tapasztalt szintre emelkedett.

A tendencia főleg a Földközi-tenger középső részét érinti, itt a múlt hónapban közel kilencszer annyian érkeztek Európába, mint 2022 márciusában. A zömmel Afrika szubszaharai részéből induló, majd Tunéziában és Líbiában tengerre szálló bevándorlók tömege már egy hónapja is kihívások elé állította az olaszországi intézményrendszert, és mostanra hat hónapig tartó szükségállapot bevezetése mellett döntött az olasz kormány.

A bevándorlás okozta problémák ennél azonban jóval hosszabb ideig kitarthatnak, még legalább tíz évre becsüli az intézményrendszer fokozott terhelését Nello Musumeci, a bevándorlók jellemző célpontjául szolgáló Szicília volt kormányzója, illetve jelenlegi védelmi miniszter. Musumeci elmondta továbbá, hogy az intézkedés fő célja az eljárások elősegítése, amelyek jellemzően az országba való belépésre nem jogosult emberek mielőbbi hazaküldésére irányulnak.

Noha a pandémia időszaka alatt némileg alábbhagyott az unió irányába történő migráció, a járvány lecsengésével és a politikai feszültségek élesedésével – Tunéziában például Kaid Szajed elnök februárban fejtette ki vélekedését, miszerint egy összeesküvés keretében érkeznek az észak-afrikai országba délebbről bevándorlók, amivel jókora erőszakhullámot szított ellenük – az embercsempészet ismét felpörgött.

Mindeközben a bevándorlásellenesség is erősödésnek indult több európai országban. Írországban ősz óta rendszeresek a menekültek elleni tiltakozások, amelyek akár tettlegességig is fajulnak, pedig korábban a bevándorlást nem övezete kitüntetett figyelem az országban. Februárban Angliában támadtak szélsőségesek egy menedékkérőknek szállást adó hotelre.

A zavargásokon túl a kormányzati reakciókra is van példa Olaszországon kívülről. Ausztria tavaly májusban erősítette meg a határok ellenőrzését, és a holland kormány is a beengedett menekültek számának korlátozására, illetve az oda érkezők visszafordításának felgyorsítására szánta el magát. 2021-ben továbbá a skandináv jóléti államok között számon tartott Dániában jelentette be a szociáldemokrata miniszterelnök, hogy mentesíteni szeretné az országot a menedékkérőktől, sőt, már évek óta ott élő szíriai menekültek hazaküldése is napirendre került.

Tavaly nyáron Orbán Viktor is nemzetközi visszhangot kiváltva erősítette meg bevándorlásellenes álláspontját. Magyarországot a Földközi-tenger középső részén átvezető irány után a második legjelentősebb, nyugat-balkáni bevándorlási útvonal érinti valamelyest, ahol az utóbbi hónapokban a szokásos téli visszaesésen túlmutató mértékben csökkent a bevándorlók száma. Ez a Frontex jelentése szerint a térségben történt vízumpolitikai változások mellett a megerősített magyar határőrizeti kapacitásoknak is betudható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás bevándorlásellenesség bevándorlók migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.