Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. november 14. 14:07 Közélet

Válságba taszíthatja a hazai mezőgazdaságot, ha tényleg kiesik Bige műtrágyája

A közel 500 főt alkalmazó, és a magyar felhasználás közel kétharmadát előállító pétfürdői Nitrogénművek leállását Bige László elnök-vezérigazgató jelentette be az Agrárszektornak. 

  • “Az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi gyártói tevékenységét”, mondta Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mi áll a háttérben? Bige nyilatkozatában – illetve az energiaügyi és agrárminiszternek címzett korábbi levelében – egy júliusi kormányrendeletet, lényegében egy új szektoriális különadót nevezett meg annak fő okaként, hogy Magyarországon a műtrágyagyártás kigazdálkodhatatlanná vált. 

  • A kormány lényegében különadót vetett ki azokra az olyan nagy szén-dioxid-kibocsátókra, amelyekre az EU-s kibocsátási kvótarendszer ingyenes és vásárolható kvótái vonatkoznak.
  • A visszamenőleges hatállyal kivetett adóval a nehéz helyzetben lévő idei és jövő évi költségvetés is az elmúlt években kivetett különadókhoz hasonló méretű bevételhez jut, a kormány pedig egyszerre vet ki egy nagyjából a korábbi GVH-bírsághoz hasonlítható nagyságú pluszterhet a vele szemben kritikus Bige László cégére, a Nitrogénművekre.
  • Korábbi becslésünk szerint a szén-dioxid kvótaadó címen idén a Mol Dunai Finomító és a Mol Petrolkémia Zrt. után a Nitrogénművek lehet a 3. legnagyobb befizető 7 milliárd forintos adóterhével. A költségvetés összesen mintegy 40 milliárd forinthoz juthat hozzá az adóból.

Tágabb perspektíva: Az orosz-ukrán háború következtében megugró földgázárak jóformán bedöntötték az európai műtrágyagyártást és átalakították a globális piacot is, több európai gyártóhoz hasonlóan 2022-ben hónapokig állt a pétfürdői termelés, majd az újraindulás után is akadozott, ám december 19. óta folyamatos volt. 

  • A megnövekedett energiaárak és a szektorban megnövekedett bizonytalanság drasztikus áremelkedést hozott, ami a felhasználás minimalizására és elhalasztására sarkalta a mezőgazdaságot. 2022-ben az értékesített mennyiség országosan csak kétharmada volt a 2021-esnek, miközben az értékesítés nettó árbevétele nőtt. 

Az alábbi ábrákon a mezőgazdasági termelők részére értékesített műtrágya mennyisége negyedévenként természetes súlyban, valamint néhány fontosabb műtrágya áfa nélküli átlagárának alakulása látható.

Számokban: A magyar műtrágya-értékesítés 2023 első két negyedévére jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest, az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb statisztikai jelentése alapján. Az árak szintén mérséklődtek a 2022-es csúcsokhoz képest, de még így is meghaladják a krízis előttit. 

  • Magyarországon évente 342-408 kg műtrágyát használnak fel hektáronként. 2022 első félévében 561,2 ezer tonna műtrágyát értékesítettek az országban. A hazai műtrágya-előállításnak mintegy 60 százalékát adta eddig a pétfürdői gyár.
  • Viszonyításként: mezőgazdasági forrásunk szerint egy tonna műtrágya – aminek harmada nitrogén hatóanyag –, 150 ezer forintban kerül. Mennyiségben és értékben is hatalmas a kiesés.

Mi várható? Az egyébként is nehéz helyzetben lévő hazai szántóföldi növénytermesztés még rosszabb helyzetbe kerül, ugyanis a kieséssel hirtelen előálló igény árfelhajtó hatású. A hazai mezőgazdaságnak környező országokból (Lengyelország, Románia, Ukrajna) kell majd importálni.

  • Ahogy a a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a G7.hu érdeklődésére közölte: “A hirtelen megnövekedett keresleti igényre árnövekedéssel szokott reagálni a piac. Ennek mértéke kérdéses. A műtrágya árak némileg konszolidálódtak az év során a tavalyi csúcs árakhoz képest, de még mindig többszöröse, mint a 2020-as árszintek voltak a covid és az energiaválság kezdetekor. A mostani fejlemény újból időszakosan árnövelő hatást fejthet ki.”
  • Ez azért okozhat további nehézséget, mert “sajnos a mai piaci terményárak mélyrepülése miatt nem lehet szántóföldi növényeket gazdaságosan termelni. Az elmúlt időszakban olyan mértékben megdrágultak az inputanyagok, hogy a pozitív eredmény elérése gyakorlatilag lehetetlen volt. Műtrágya-felhasználás nélkül nem lehet a jövőben sem hazánkban eredményesen gazdálkodni, az állatállomány nem termel annyi szervestrágyát, hogy ki lehessen váltani a műtrágyázást. A gazdaságossághoz szükséges termésmennyiség eléréséhez szükség van a szervetlen trágya alkalmazására. A hazai szántóföldi növénytermesztés komoly versenyképességi, financiális és piaci gondokkal küzd ebben az évben, ezt fogja tetézni a gyár leállásának problémája.”

A Nitrogénművek tényleges bezárása a GDP-re is hatással lehet, ahogy Raskó György agárárközgazdász fogalmazott a Pénzcentrumnak. Szerinte önmagában 60 milliárdos kiesést jelentene a GDP-ből a műtrágyaelőllítás ilyen mértékű leállása.

Nem elhagyagolható szempont az sem, hogy Bige és a kormány harcban állnak egymással, ezért több szereplő a határozatlan idejű leállásban zsarolási manőverezést lát Bige részéről. Az új adót ugyanis látszólag az üzletember ellehetetlenítésére vetetette ki a kormány, Bige pedig a leállítással megmutathatja, mit okozna a gazdaságnak, ha végleg leállna a gyártás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzicíliai módszerek és nyakára küldött emberek övezték a vesztegetéssel gyanúsított Bige László felemelkedésétAz ország egyik leggazdagabb embere bezáratja a két magyar műtrágyagyár egyikét. Bige László életútja és a szolnoki vegyi vállalat jelentősége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.