Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 14. 11:47 Élet, Közélet

Úgy tűnik, lassan tényleg eljön az ideje az árstopok kivezetésének

A címben idézett mondatot Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára mondta az intelligens kiskereskedelmi rendszereket fejlesztő Laurel Kft. által szervezett szakmai konferencián.

Felülnézet: egyes élelmiszerek árát 2022. februárjától a 2021 októberi szinten rögzítették . Az árstopokat kezdetben rövid ideig tartó átmeneti intézkedésnek tervezték, amellyel csökkenthető a nagyon magas élelmiszer-infláció, a korlátozást azonban rendre meg kellett hosszabbítani, sőt ki is bővítették az érintett termékek körét. Jelenleg június 30-a az árstop lejárati határideje, vagyis hamarosan dönteni kell arról, hogy július 1-től lesz-e újabb hosszabbítás.

Három fő okot jelölt meg az államtitkár az előadásában, amelyek az élelmiszer árstop közelgő végét valószínűsítik:

  1. Az infláció mértéke az elmúlt hónapokban már csökkent, és a trend tartósnak látszik. Igaz, ebben szerepe van annak is, hogy egy ideje már a bázis, vagyis az egy évvel korábbi viszonyítási alap is magas.
  2. Júniustól elindult a nagy boltok számára kötelezően előírt, legalább 20 termékre vonatkozó akciózás.
  3. Júliustól indul a kormányzati árösszehasonlító oldal, mintegy 60 termékkel, amely a szándékok szerint segítheti a vásárlókat abban, hogy olcsóbban vásároljanak.

Alulnézet: az árstop bevezetése utáni időszakban a boltokban sokszor átmeneti áruhiány alakult ki, a hirtelen megugró kereslet miatt. A piac idővel alkalmazkodott a helyzethez, de még ma is előfordul, hogy egyes termékekből nincs elég a polcokon. Az árstop kivezetése ismét át fogja rendezni a keresleti viszonyokat.

A kormányzati kötelező akciózás az árstoppal szemben alig észrevehető a vásárlóknak, de még a kereskedőknek is. A Nielsen piackutató friss felmérése szerint ma már a magyar vásárlók 81 százaléka “promócióvadász”, ami kiugróan magas arány, és a promóciók közül elsősorban az akciózás a keresett módszer. Mivel ebben a környezetben egy-egy nagy boltnak hetente több száz akciója van, az ebbe besorolt 20 kötelező kormányzati akció csepp a tengerben, sok esetben észre sem veszik a vásárlók.

Erről még Nobilis Márton is azt mondta, hogy úgy látják, az intézkedés a kereskedőknek különösebben nem fáj.

Mivel az árstopok többsége a 2021 októberi árat takarja, sok esetben annyira elrugaszkodott a piaci viszonyoktól, hogy ha egyszerre vezetik ki őket, akkor elvileg óriási drágulást okozhatnak. Az 1499 forintos csirkemell, a 149 forintos liszt vagy a 209 forintos UHT-tej közel 50 százalékos lemaradásban lehet a valóságtól, amire például a pulykamell, a rétesliszt vagy a többi tej árának alakulásából lehet következtetni. Ha ezeknél 100 százalékos áremelés-korrekció jön, azt aligha fogja ellentételezni a kötelező akciók 10 százalékos minimuma.

A kivezetés pontos módja azonban nem ismert, így azt is nehéz előre megjósolni, hogy emeli-e majd az inflációt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet akció árfigyelő rendszer árstop élelmiszer infláció kiskereskedelem Laurel Nobilis Márton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.