Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. április 13. 09:22 Közélet, Pénz

Amíg nincsenek szankciók az orosz bank ellen, Magyarország benne marad – most már vannak

Sokan többet vártak az amerikai szankcióktól, mint amit szerdán végül bejelentettek, de az orosz érdekkörbe tartozó Nemzetközi Beruházási Bank (IBB) elleni szankciók után így is kérdéses a pénzintézet jövője, és benne a magyar részvétel. A szankciós listának még lehetnek más magyar vonatkozásai is.

Mi történt? Az USA bő 50 intézmény/személy ellen hozott szankciókat. A listán szerepel a 2019 óta Budapesten működő IIB és annak három vezetője. Egyikük Laszlóczki Imre alelnök, korábbi magyar nagykövet. Bár 2014-ben Vida Ildikóékat is szankcionálták, a lépés formális szövetségesek között szokatlan.

Mi az az IIB? A szovjet előzmények után Putyin alatt felújított bank a volt keleti blokk országait fogta össze, de az Ukrajna elleni háború után a többi NATO-tag kilépett. Egyedül Magyarország maradt benne, és nőtt 25 százalékra a részesedése.

Indok: Az USA az IIB-t orosz kémbanknak tekinti. „Ez a bank és az általa itt foglalkoztatott emberek veszélyt jelentenek a magyar nép biztonságára és szuverenitására, és a szomszédos országokéra is” – mondta David Pressman amerikai nagykövet.

Számokban: az 1,1 milliárd eurós jegyzett tőkéjű bank gazdaságilag jelentéktelen a többi magyarországi bankhoz képestKiszivárgott belső levelezések szerint a háborús helyzetben közel került a fizetésképtelenséghez.

A magyar kormány mindig tagadta a hírszerzési kockázatot. Belső iratok szerint a magyar kormány az orosz tulajdonrész csökkentésében igyekezett segíteni a banknak, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat, Nagy Márton miniszter pedig a bank zárolt európai számláinak megnyitásáért lobbizott.

Mi lesz a bank sorsa? Még nem tudjuk, de két dologra biztosan érdemes figyelni:

  • Az elmúlt hónapokban az IIB belső levelei szerint felvázoltak egy evakuációs tervet, amivel elhagynák Budapestet és az EU-t. Európai szankciók továbbra sincsenek érvényben a bankkal szemben.
  • Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy amíg szankciókat nem vetnek ki az IIB-re, addig Magyarország is tulajdonos marad. Ez a helyzet most megváltozott, de a magyar lépések még nem ismertek.

Mi a politikai üzenet? „Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány továbbra is mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ezzel a bejelentéssel az Egyesült Államok demonstrálja, hogy válaszolni fogunk Magyarország választásaira” – mondta az amerikai nagykövet.

Magyar kormányzati reakciók: Az amerikai lépéseket háborús nyomásgyakorlásnak állítják be.

  • Háborús kampánynak minősítették az orosz csapatok kivonását sürgető amerikai plakátokat is. A szankciók után Orbán Viktor posztja a szerdai kormányülésről: „Nem hagyjuk, hogy háborúba sodorják Magyarországot! Mi a béke pártján állunk”.
  • Törvényi szigorítások lehetőségére utalt Gulyás Gergely: „Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk” – utalt a 2022-es ellenzéki kampányfinanszírozásra.

További lehetséges magyar vonatkozásokra Rácz András hívta fel a figyelmet egy posztjában:

  • a szankciós listán ott van az IIB mellett a paksi beruházást végző Roszatom egyik leányvállalata is;
  • valamint a Rinat Ahmetov tulajdonában lévő Metinvest, amely a felszámolás alatt álló Dunaferr felvásárlása iránt érdeklődött;
  • a szankciók főleg az orosz oligarcha Aliser Uszmanov befolyásának gyengítését célozták. Uszmanovot a magyar kormány többször is próbálta korábban levetetni az EU-s szankciós listáról.

Frissítés:

A kormányközeli sajtóbirodalomhoz tartozó vg.hu csütörtök délután arról írt, hogy „a kormány áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank helyzetét, és arra jutott, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért a kormány úgy döntött, hogy visszahívja a bankból a kormányzati delegáltjait”, így Magyarország kilép az IIB-ből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékenyAz Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lett kudarcos a nyugati partnerekkel a külpolitikai stratégia?A rezsimérdek abszolút primátussal bír a külpolitikában a nemzeti érdek felett.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikátAmi a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előreA magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz amerikai szankciók IIB usa Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.