Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Az elmúlt napokban Csehország és Szlovákia is kilépett a Moszkva által dominált, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) – írta meg az Mfor. A két ország márciusban jelentette be, hogy Ukrajna megtámadása miatt ki fog lépni.

Mi az az IIB? Az 1970-ben létrejött banknak főként a kelet-európai országok voltak a tagjai. A blokk felbomlása után szétesett a bank, de az orosz állam 2012-ben új életet lehelt a szervezetbe, hogy az hozzájáruljon „Oroszország nemzetközi fejlődéséhez”.

  • Magyarország 2015-ben csatlakozott a bankhoz, fokozatosan a második legnagyobb részvényese lett, és a bank 2019-ben Budapestre költözött.
  • Az USA ki akarta szorítani a bankot Budapestről (amelynek elnöke KGB-s családból származik), de az Orbán-kormány csak engedményekre volt hajlandó.

Számokban: az 1,1 milliárd eurós jegyzett tőkével rendelkező bank gazdaságilag jelentéktelen a többi magyarországi bankhoz képest. A kilépésekkel Magyarország tulajdoni hányada 20 százalék fölé nőtt, és ez tovább nőhet.

Mi következik? Véglegessé vált ugyanis, hogy a következő hónapokban Bulgária és Románia is távozni fog, így Oroszország mellett Magyarország marad az egyetlen európai tagja. Igaz, Szerbiának 2021 végén elfogadták a jelentkezési kérelmét.

Igen, de: Ez amiatt visszás, mert korábban Orbán azzal állt ki az IIB mellett, hogy négy másik EU- és NATO-tagállam is a tagja, valamit a közös tulajdoni arány meghaladja az 50 százalékot.

  • „Ez egy közép-európai bank. Azt tanácsolom, legközelebb ne vetődjön árnyékra” – védte a bankot Orbán egy vitában. Mára egyik fenti állítás sem igaz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapjánDrónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a színház kedvéért szégyenítette meg Putyin a miniszterétAz orosz elnök szeret erőt mutatni, de valószínűleg tényleg nem tetszik neki, amit a kritizált területen lát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mozgósítás elől menekülő oroszok felforgatták a pénzpiacokat isA letelepedő oroszok viszik magukkal a megtakarításaikat, ami erősíti a helyi fizetőeszközt, illetve általában a gazdaságokat is.

Közélet Pénz bankszektor IIB Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 15:55 Világ

Ha nem vigyáz, az orosz függés után egy másik nagyhatalom karjaiba rohan Európa az energiaválság miatt

Az orosz gáz kiváltása majdnem mindenhol prioritás. De ki lesz ennek a nagy nyertese?