Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Sokáig úgy tűnt, hogy három és fél évvel a budapesti vizes vb után megszűnik az eseményt szervező Bp2017 Kft., a vállalat azonban a saját végelszámolását is túlélte. A társaság megszüntetését még 2019 decemberében kezdeményezte a tulajdonosi jogokat gyakorló Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azonban szinte napra pontosan egy évvel a végelszámolás elrendelése után az eljárás megszüntetéséről rendelkezett. Mindez újabb több százmillió forint közpénzt emésztett fel.

Változott a terv

A szervezőcég megszüntetésének legalább harmadszor futottak neki, de eddig valamiért mindig meghiúsult. Az eredeti elképzelés az volt, hogy már 2017 őszén elkezdik leépíteni a vállalatot, az alkalmazottak nagy részének is határozott időre szólt a szerződése. Attól függően, hogy mennyi utómunka volt az adott területen, egy-két hónappal a világbajnokság után kifutottak a kontraktusok, így a vb alatt még közel 150 foglalkoztatottnak 2017 végén már csak nagyjából a harmada dolgozott a cégnél.

Bár közvetlenül az esemény után felmerült, hogy a Duna Aréna fenntartását a Bp2017 Kft-re bízzák, ezt a feladatot végül első körben nem kapta meg a társaság, így az év végére minden akadály elhárult az elől, hogy a terveknek megfelelően beszántsák a projektcéget. Éppen ezért volt rendkívül meglepő, hogy 2018 elején hirtelen ismét toborozni kezdett a vállalat. A létszám először csak szép lassan nőtt, az év második felére azonban újra 100 fő környékére emelkedett.

Közel fél évvel a vizes vb lezárása után ugyanis valaki úgy döntött, hogy a cég még jó lesz valamire, hiszen mégiscsak megszervezett egy elég komoly világeseményt, márpedig ilyenből még jó néhányat terveztek Magyarországra a következő években. A vállalat vezetése ezek után igyekezett azt kommunikálni, hogy eredetileg is ez volt az elképzelés, azaz a céget nemcsak a vizes vb-re, hanem úgy általában a hasonló események megszervezésére hívták életre. Ennek azonban nemcsak a társaság neve mondott ellent, hanem az eredeti alapszabálya is, amelyben egyértelműen rögzítették, hogy a Bp2017 Kft. feladata a vizes vb megszervezése. Később, 2018 tavaszán azonban ezt módosították, és valóban az került be az alapszabályba, hogy

a vállalat más sport, sőt kulturális, tudományos vagy egyéb jelentősebb rendezvényeket is előkészíthet, illetve szervezhet.

Ezzel párhuzamosan 2018 elejétől mégis a cégre bízták a Duna Aréna üzemeltetését. A vállalat kapott néhány eseményt, de nem egyértelmű, hogy ezért kapta meg az uszodát is, vagy fordítva: ha már úgyis ők kezelik a komplexumot, akkor szervezzenek is oda valamit. Mindenesetre a cég szervezte meg abban az évben a műúszó junior és a szintén ifjúsági ökölvívó vb-t, de a vízilabda világliga szuperdöntőjét is. Az igazán nagy eseményeket azonban – hiába az egyébként logikus terv a szervezői tevékenység összevonásáról – nem a vállalat kapta, és nem is véletlenül.

Folyamatos botrányok

A cégnek ugyanis annyira sikerült lerombolnia a saját és úgy általában a hazai rendezésű nemzetközi sportesemények nimbuszát, hogy az már politikai szempontból is kockázatot jelentett. A Bp2017 megítélése már a vizes vb előtt sem volt túl jó. Az esemény végül sokkal többe került, mint amiről eredetileg szó volt, és rengeteg masszívan túlárazottnak tűnő projekt kötődött a vállalathoz. A világbajnokság szervezési szempontból ugyan nem sikerült rosszul, de a hazai sajtója katasztrofális volt: tulajdonképpen naponta jelentek meg cikkek arról, hogyan drágult tovább az esemény.

A szinkronúszás és felkészülési létesítmények tervezése és kivitelezése az egyik legnagyobb értékű közbeszerzés volt.
Fotó: AFP/Europress

A vállalat körüli vihar hónapokkal később sem csitult: még akkor is sorra estek ki a csontvázak a szekrényből, amikor a társaság megtartásáról döntöttek. 2018 elején arról számoltunk be, hogy a cégnél durván elkalkulálták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit, ami miatt a rendezvény alatt üresen álltak a lefoglalt szobák, a Bp2017 pedig utólag nem akarta kifizetni a leszerződött hoteleket.

Közben az is kiderült, hogy az esemény kommunikációjára szánt milliárdoknak csak a töredéke jött vissza a jegyárakból, ami nem is csoda, hiszen a brutális összeget szinte teljes egészében a kormánymédiában költötték el, külföldön érdemben egyáltalán nem hirdették meg az eseményt. Majd bemutattuk azt a három és fél perces videót is, amelyre papíron 230 millió forintot költöttek el, holott szakértők szerint ennek 1 százaléka is sok lett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromperces videó készülhetett 230 millióért a vizes vb-ről, de nem használták semmireLegalább százszorosan árazták túl a filmet, már ha nem volt másik. Ezt azért nem tudni, mert a szervezők az utókommunikációról semmit nem kommunikálnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrszágimázs helyett a kormánymédia épült a vizes vb reklám-milliárdjaibólLényegében nem hirdették külföldön a budapesti vizes vb-t, pedig az országimázs-építés a százmilliárdot is meghaladó költségekhez képest aprópénz lett volna.

Közben a vállalat gazdálkodását egy személyben felügyelő Balogh Sándorról is kiderültek bizonyos dolgok. Nagyjából ekkor írtuk meg, hogy egy rózsadombi sorházi lakásban egy olyan hozzá köthető cégháló működött, amely százmilliókkal károsította meg a magyar államot. Az érintett lakás történetesen a frissen kinevezett nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea tulajdonában állt. Mager és Balogh évekkel korábban egy párt alkottak, két közös gyermekük is van.

A Bp2017 körül tehát nemhogy fogytak volna, inkább sokasodtak a problémás ügyek. Ráadásul még az ezek ellenére rájuk bízott eseményeket sem kerülték el a botrányok. A boksz vb-nek például kifejezetten csúnya vége lett: amint erről a 24.hu beszámolt, a szövetség a kapott állami támogatás ellenére is 300 millió forint feletti hiányt halmozott fel, a vb-vel összefüggésben pedig teljesen érthetetlen kifizetések történtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

Kongott a kassza

Ennek fényében nem meglepő, hogy 2018 nyarán már a kormányban sem gondolták azt, hogy erre a cégre kellene bízni a hazai rendezésű sporteseményeket. Az állam részéről a céget felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban felkért egy ügyvédi irodát, hogy világítsa át a céget, és állapítsa meg, hogy miként lehetne mégis megszüntetni. Egy hónappal később – bár az audit még nem zárult le teljesen – az EMMI illetékesei már arról tájékoztatták a kormányt, hogy az addigi eredmények szerint nem nagyon vannak összhangban a cég menedzsmentje által mondottak és a vállalat tényleges beszámolója.

A Bp2017 vezetése váltig állította, hogy a tartozásokat lehet fedezni a rendelkezésre álló vagyonból, a könyvekből azonban más derült ki.

Éppen ezért már ekkor felmerült a veszélye, hogy a céget nem lehet csak úgy megszüntetni, a folyamat felszámolássá alakulhat. Ez pedig – amellett, hogy eleve elég rossz az optikája – azt is jelentette volna, hogy ismét rengeteg pénzt kell beletolni a költekezése miatt már eddig is sokat támadott cégbe.

Mindenesetre a kormányzat úgy döntött, hogy a nemzetközi sporteseményeket egy másik, frissen alapított vállalatra bízza. Az év végén létrehozták a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft-t, amelyet pár hónappal később Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) Nonprofit Kft-re kereszteltek át. Az elképzelés az volt, hogy ettől kezdve minden fontosabb rendezvényt ez a cég felügyel majd, azonban már hetekkel később látszott, hogy ez ebben a formában nem valósul meg.

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság záróünnepsége

A Bp2017 Kft. sorsát azonban így is megpecsételte az új cég megalapítása. A vizes vb-t szervező vállalat megszüntetése azonban még hosszú hónapokig nem indult meg, szinte biztosan a bizonytalan anyagi helyzete miatt. A vállalat – szokás szerint jelentős késéssel leadott – 2018-as beszámolójából kiderült, hogy úgy kellene elvileg több mint 3 milliárd forint kötelezettséget kifizetnie 2019-ben, hogy évkezdetkor a bankszámláján és a pénztárában alig 100 millió forint van. A likviditási mutatókon is csak némi trükközéssel tudtak javítani: két medencét is a készletek közé soroltak, tehát úgy tűnt, mintha ezekkel (illetve az ezek eladásából befolyt pénzzel) akarnák kifizetni hitelezőiket.

Közben az is kiderült, hogy a Bp2017 Kft. milliárdokkal tartozik a szintén állami Antenna Hungáriának, amely jogi eljárást is indított a szervezőcég ellen emiatt.

Így a cég megszüntetéséhez vezető eljárást tényleg nehéz lett volna megindítani. Valahogy rendezni kellett legalább részben a helyzetet, ez pedig hónapokat vett igénybe. Sokatmondó, hogy a cégtől már 2019 elején elkezdték elküldeni az alkalmazottakat, de a végelszámolás megindításáról csak december 13-án határozott Kásler Miklós.

Körözik a gazdasági igazgatót

Ekkor a vállalat már tényleg teljesen vállalhatatlan volt. Balogh Sándor ellen ugyanis a megelőző hetekben több elfogatóparancsot is kiadtak költségvetési csalás és befolyásvásárlás miatt. A vállalkozó-cégvezetőt hivatali vesztegetéssel és több mint félmilliárd forint adó elcsalásával gyanúsítják, és azóta is keresi a rendőrség. A cégtől persze közben kirúgták, de erről már csak a körözések kiadása után tájékoztatta a G7-et a Bp2017 Kft. épp egy nappal a végelszámolás elrendelése előtt.

A hazai sporttörténet eddigi egyik legfontosabb sporteseményének pénzügyeit tehát egy olyan ember felügyelte, aki minden jel szerint üzletszerűen csalta az adót.

A végelszámolás azonban a hosszú várakozás ellenére sem ment komolyabb költségek nélkül. A vállalatnál már februárban 110 milliós tőkeemelésre volt szükség, hogy a hitelezőket ki tudják fizetni. A cégnek majdnem 24 millió forint adóhátraléka volt, de hasonló összeggel tartozott a Danubius Zrt.-nek is a versenyzők elszállásolása és étkeztetése miatt, és tízmilliókat követelt tőlük a fővárosi önkormányzat közvetlenül, illetve cégein keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy testvérpár útja a Szerencsekeréktől a milliárdos adótartozást felhalmozó céghálókigA kilencvenes években együtt vállalkoztak a vagyonminiszterrel, egyikük részben Bártfai-Mager Andrea lakásán üzemeltette céghálóját.

Az egyik érintett, az Antenna Hungária azonban nem jelentkezett be a közel 2,5 milliárd forintjáért. A műsorszóró cég vélhetően elállt az ügyben indított jogi keresetétől, legalábbis erre utal, hogy a 2019-es  beszámolójukban már nem ejtenek szót a Bp2017 Kft-ről. Bár az AH-nál az erre vonatkozó kérdésünkre korábban nem válaszoltak, úgy tudjuk, hogy teljesen nem csitultak el a hullámok, és a hatalmas tartozásnak még lehetnek következményei.

Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a Bp2017 Kft. ezt a tartozását nyilvántartja-e. A vállalat ugyanis máig nem adta le a 2019-es üzleti beszámolóját, és ezt egyelőre kérésünkre sem küldték meg*A vállalattól közérdekű adatigénylésben kértük ezt a héten, de ennek határideje még nem járt le..

Még 100 millió kellett

Mindenesetre a cég gazdálkodása körüli botrányból még a végelszámolásra is jutott. A vállalat sokáig még az elbukott perek ellenére sem adta ki a szerződéseinek listáját, erre végül csak tavaly ősszel került sor. A dokumentumokból pedig kiderült, hogy Balogh Sándor a vállalaton keresztül az ismerőseinek és a saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt, illetve az is, hogy az eseményt a kormány részéről miniszterként felügyelő Seszták Miklós üzleti köréhez is folyt a pénz a Bp2017 Kft-től. Seszták azóta kikerült a kormányból, és távozásának okai között több forrásunk szerint is szerepeltek a vizes vb körüli botrányok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIsmerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetőjeA Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtőlSeszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

A cég és az általa szervezett legfontosabb esemény megítélése tehát egy fikarcnyit sem javult, és a vállalat pénzügyi helyzete sem valószínű, hogy sokkal kedvezőbbre fordult volna. Éppen ezért elég komoly meglepetés, hogy tavaly december közepén egy Kásler Miklós által szignált alapítói határozattal megszüntették a cég végelszámolását. Azaz úgy döntöttek, a vállalat egyelőre megmarad. Persze ennek is vannak költségei,

a cégbe december végén újabb 100 millió forintot kellett beletolni, hivatalosan a „végelszámolás során felmerül kötelezettségek kielégítésére”.

A vállalatot és az EMMI-t is megkérdeztük, hogy ez pontosan mit takar, ám válaszokat nem kaptunk. Ahogy arra sem, hogy miért döntöttek ilyen előzmények után a társaság megtartása mellett, illetve milyen céljai vannak a kormánynak a céggel. Az biztos, hogy versenyek szervezését nem fogják a mostanra szinte teljesen kiürített Bp2017 Kft-re bízni. Ezt a feladatot ugyanis most már tényleg az NSÜ Kft. kapja. Egy tavaly decemberi kormányrendelet ugyanis minden jelentősebb esemény szervezését a vállalat hatáskörébe rendelte, a kormány részéről pedig Fürjes Balázst, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztost nevezték meg felelősként.

A Bp2017 Kft. megtartásának így csak akkor van értelme, ha valamilyen formában – akár szorosabban – együttműködik az NSÜ-vel, és utóbbi cég használja a vizes vb szervezése során felgyűlt tapasztalatokat. Ez egyébként arra is eszköz lehet, hogy a Bp2017 Kft. anyagi helyzetén komolyabb feltűnés nélkül javítsanak, ha erre az elmúlt évek hatalmas állami támogatásai után is szükség van még.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy bűnszervezet belülről: felszívódó adómilliárdok útja a borsodi nyomorfalvakigAz ismert magyar cégekkel együttműködő, folyamatosan rengeteg készpénzt létráztató áfacsaló láncot szokatlan részletességgel mutatjuk be. A szálak magasra vezetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Balogh Sándor Bp2017 Nonprofit Kft. Seszták Miklós vizes vb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.