Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 11:21 Közélet

Lassan véget ér a 2017-es budapesti vizes vb, 120 embert idén épít le az állami szervezőcég

Bő másfél évvel a 2017-es budapesti vizes világbajnokság záróünnepsége után elkezdték tényleg aktívan leépíteni az eseményt szervező Bp2017 Kft-t. A társaságnál lapunkat arról tájékoztatták, hogy április 1-jétől már csak 12 alkalmazottjuk lesz, miközben tavaly decemberben még 135-en voltak. A munkavállalóktól fokozatosan válnak meg, hiszen az adóhatóság elérhető adatai szerint jelenleg a vállalatnak még mindig 63-an dolgoznak, néhány hete pedig még 99 volt a létszám.

Az eredeti tervek szerint a cégtől már 2017 őszén el kellett volna küldeni az emberek többségét, és csak egy kisebb gárda maradt volna, amely a társaság végelszámolását intézi. Ez azonban több okból sem így alakult.

A Bp2017 Kft-nél lapunknak most azt írták, hogy a Duna-Dagály Sportkomplexum üzemeltetéséhez kellett 135 ember.

Ez eredetileg nem az ő feladatuk lett volna, csak a döntéshozók valamiért nem gondolkodtak előre, így a vb utáni időszakban parlagon maradt volna a 43 milliárd forintból épített uszoda. Szerencsére egy kormányközeli cég 50 millióért vállalta a világbajnokságot követően még négy hónapra az üzemeltetést, utána pedig a Bp2017 vette át a feladatot egészen 2018 utolsó napjáig.

A tartósan magas létszámnak azonban valószínűleg nem ez volt az egyetlen oka. Ez a Duna Aréna jövőbeli fenntartási költségei szempontjából valószínűleg jó hír, hiszen ha 135 ember kell a munkához, akkor elég nagy közpénzégető lenne a komplexum, a szervezőcég működéséről azonban nem állít ki túl szép bizonyítványt.

Tavaly ugyanis utólag azzal magyarázták a Bp2017 Kft. létszámnövekedését, hogy – a számos céget ért kritika ellenére – a vállalat hosszabb távon megmarad, és a nagyobb hazai rendezésű sporteseményeket fogja majd össze. Eredetileg erről szó sem volt, a társaságot projektcégként, a vizes vb szervezésére hozták létre, csak tavaly tavasszal módosították az alapszabályt. Az új cél szerint lényegében minden

„Magyarországon rendezendő sport, kulturális, tudományos, turisztikai, vendéglátó, vagy egyéb nagyobb fontosságú nemzetközi és hazai eseményt” ők szerveztek volna.

Ezért egy éve erősen felpumpálták a vállalatot, de időközben változtak a tervek. A Bp2017 Kft-nek annyira rossz volt a brandje, hogy még fideszes körökben sem vállalták szívesen. Ráadásul időközben a vállalatért korábban felelős Seszták Miklóst is kitették a kormányból, ez pedig végleg megpecsételte a társaság sorsát.

A sportesemények szervezésére egy teljesen új állami vállalatot alapítottak, a Bp2017-et pedig már rég beszántották volna, ha teljesen rendben vannak a pénzügyek, de állítólag nem voltak. Annyi bizonyos, hogy a vizes vb szervezője fél évvel a törvényi határidő után tette csak közzé üzleti beszámolóját a világbajnokság évéről, és sok köszönet abban sem volt. Arról nem is beszélve, hogy a számokat még könyvvizsgáló sem ellenőrizte, holott jogszabály szerint kellett volna.

 

Mindenesetre a plusz feladatok nélkül szakértők szerint teljesen érthetetlen, miért működött még a vb után is másfél évig ilyen magas létszámmal a cég. A vállalatra ebből a szempontból az sem vet jó fényt, hogy a társaságot ténylegesen irányító gazdasági igazgató, Balogh Sándor több közeli ismerőse is munkát kapott ott.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

 

A Bp2017 most arról tájékoztatta lapunkat, hogy az április 1-től az ügyvezetői iroda, a HR és gazdasági igazgatóság, illetve a Duna Aréna büféjének alkalmazottai maradnak csak. Ennek a tucatnyi embernek a dolga lesz, hogy levezényelje a végelszámolást, ami az EMMI-vel történtő elszámolások lezárása után indulhat el.

Ezzel egy állami sportrendezvény-szervező cég kiesik, de még így is marad elég. A kormány ugyanis hiába hívta életre a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft-t, nem ők fognak felügyelni minden eseményt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKáoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeketNagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

 

Sőt, náluk sem megy minden zökkenőmentesen: értesüléseink szerint a cég januárban kinevezett ügyvezetője, Mezei Dániel már távozott is a pozíciójából, helyét a MOB nemzetközi igazgatója, Nagy Zsigmond vette át.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balogh Sándor Bp2017 vizes vb vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.