Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Közélet

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Balogh Sándor tempóját még sok ezer Facebook-követőjének sem lehet egyszerű követni. Bejegyzései alapján idén nyáron egy hónap alatt megjárta Tenerifét, Rómában kezet fogott Ferenc pápával, élőben nézte meg a foci vb egyik elődöntőjét Oroszországban, fotózkodott Orbán Viktorral Tokajban és még arra is jutott ideje, hogy átadja a kupát a Világliga budapesti szuperdöntőjét megnyerő montenegrói vízilabdásoknak.

Azonban ezek is legfeljebb felvillantják azt, hogy mennyi mindennel foglalkozik a szerencsi származású vállalkozó. Több száz vállalatból álló céghálót vezet, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. legfőbb döntéshozója, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a külföldi kereskedőházak ötletgazdája, pálinkafőzéssel próbálkozik Ugandában, hozzá kötődik a százezrek által követett Középsuli websorozat, valamint több alapítvány és egyesület is.

A rendszerint szemérmes magyar nagyvállalkozók világában szokatlan jelenség Balogh Sándor extrovertáltsága. Saját médiaérdekeltségeinek rendíthetetlenül adja az interjúkat életbölcsességekről és jótékonykodásairól. A Facebookon pedig folyamatosan dokumentálja, ahogy afrikai vagy ázsiai politikusokkal találkozik, a köztévében szakért afrikai ügyekben vagy éppen magyar celebekkel bulizik, meccset néz vagy jótékonykodik.

Ez a sajátos transzparencia vállalkozásbirodalmát is jellemzi. Balogh Sándor ugyanis lényegében leplezetlenül alakított ki egy olyan céghálót, amelynek vállalatai összesen több milliárd forint adótartozást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben. Hiába épített fel egy bonyolult, nehezen átlátható cégbirodalmat, azzal egyáltalán nem foglalkozott, hogy ezt ne lehessen hozzá kötni. A vállalkozások az esetek jelentős részében nem felkutathatatlan strómanokra írva, hanem saját vagy legközelebbi hozzátartozói, szerettei nevén működtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

Balogh Sándorról májusban is írtunk. Akkor azt mutattuk be, hogy mintegy hatvan cég volt bejegyezve korábbi házastársa, Bártfai-Mager Andrea rózsadombi lakásába, akit nem sokkal azelőtt neveztek ki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. Már abban a cikkünkben is jeleztük, hogy a döntő többségében Balogh Sándor céghálójához köthető társaságok több százmillió forinttal károsították meg az államot. Ezt követően részletesen bemutattuk, hogy hogyan működött a Balogh Sándor testvére, Balogh Péter érdekeltségébe tartozó hálózat, amely több milliárd forintnyi kárt okozhatott a költségvetésnek ismertebb vállalatok közreműködésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltüntetett névtábla és szokatlan kölcsön bonyolítja az új miniszter titkátA Bártfai-Mager Andrea által felügyelt takarékszektor egyik főszereplőjével kötött nagy összegű hitelszerződést az új miniszter fiának a cége.

A Balogh Sándorhoz köthető cégek tehát óriási károkat okoztak a magyar államnak, ő ennek ellenére nemcsak folyamatosan keresi a feltűnést (elsősorban) az érdekeltségébe tartozó médiacsatornákon, hanem a magyar állam is számtalan módon segíti karrierjében. A hozzá kötődő szervezetek több alkalommal kaptak tízmilliós támogatásokat állami vállalatoktól, és volt olyan érdekeltsége, amely milliárdos értékben nyert közbeszerzést. Emellett egy állami cég lényegében legfontosabb döntéshozója és a közmédiában is szakértőként szerepelhet. Mostani cikkünkben Balogh üzleti és közéleti tevékenységét mutatjuk be. 

A kettétépett ötszázas

Balogh Sándor Szerencsről származik, szülei ismert és elismert pedagógusok voltak. Az 1962-ben született Balogh a nyolcvanas évek közepén a szovjet elitképzőbe, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe (MGIMO) járt (az intézményről az Index írt korábban). Bártfai-Mager Andrea is ebben az intézményben tanult 1985 és ‘86 között. Balogh Sándor nem végezte el az egyetemet, több ismerőse is úgy emlékezett vissza, hogy hirtelen tért vissza Magyarországra. “Farmerekkel üzletelt, és ezt nem vették jó néven” – mondta a család egyik régi ismerőse, és ezt többen is megerősítették.

Miután hazajött, az apja segítségével tudott elhelyezkedni a szerencsi termelőszövetkezet egyik budapesti melléküzemágában, mivel ebben az időben több vidéki tsz-nek volt fővárosi érdekeltsége. Eredetileg egy évig maradt volna, amíg fel nem veszik a Marx Károly (ma Corvinus) Egyetemre. “Ebből adódóan gyakorlatilag semmit nem csinált, csak papíron volt tsz-tag” – idézte fel egy akkori ismerőse, aki szerint végül mintegy három évig maradhatott állományban.

Végül Baloghot felvették a Közgázra, de ahogy egy korábbi interjúban mondta, “ott nem időzött túl sokáig”, mivel beköszöntött a rendszerváltás és 1989-ben megalapította az első vállalkozását. A műszaki cikkekkel kereskedő, később országosan ismertté váló Balox nevű cég alapítói között volt testvére, Péter és Bártfai-Mager Andrea is (a Balox-szal és ezzel az időszakkal a következő cikkünkben foglalkozunk részletesebben).

Egy fekete-fehér kép Baloghról. Forrás: Facebook/Balogh Sándor BS

A kilencvenes évek alapvetően a Baloxról szóltak, de ezzel párhuzamosan Balogh Sándor elkezdett kiépíteni egy egyre terebélyesebb céghálót is. “Olyanokban látta meg az üzletet, amelyben más nem. Egyszer azzal dicsekedett, hogy vett egy elképesztő méretű gyufakészletet, és milliókat keresett rajta” – mondta egy akkori ismerőse, aki szerint testvérével közösen magnó és vhs-kazettákkal is üzleteltek.

Szerencsen már a kilencvenes években is luxusirodában dolgoztak, drága autókkal jártak, ami “nagyon nagy dolog volt”. A kétezres években olyan irodája volt, ami a “Mol-vezérnek is megfelelt volna”. “Hatalmas helyiség, 70-80 négyzetméteres, középen egy nagy tárgyalóasztal, húsz bőrfotel, és minden székhez csatlakoztatva egy laptop” – mesélték. “Sanyihoz bejutni nagy dolog volt, ha valakinek sikerült, akkor a többiek csak nézték az iroda előtt, hogy ki ment be és mennyit volt bent” – emlékezett vissza egy korábbi alkalmazottja.

A Balogh testvéreket mindenki ismerte Szerencsen, és számos történet kering extravagáns életmódjukról. Az egyik anekdota szerint Balogh Sándor úgy fizette ki 250 forintos hajvágását a fodrásznál, hogy kettétépett egy ötszázast, és odaadta az egyik felét. Később, hogy kiegyenlítse a tartozását, az egyik emberével elküldte a szétszakított papírpénz másik felét is. “Nagyon link, seftelő gyerek volt, nem volt türelme magolni, vizsgázni” – mondta róla a család egyik régi ismerőse.

A kilencvenes évek második felében azonban elkezdett rogyadozni a Balox, és a Balogh testvérek büntetőügyekbe kerültek (amelyről következő cikkünkben fogunk részletesen írni), és ezek visszavetették megbecsültségüket. “Ha itt van, akkor sem nagyon mozog a városban. Szégyenérzete van, mert itt tudják, hogy ő kicsoda” – mondta egy ismerőse (Balogh Sándor most már Budapesten él, de gyakran tér vissza Szerencsre). Szerinte népszerűtlenségét az is mutatja, hogy indult a (Szerenccsel összeolvadt) Bekecsen a 2006-os önkormányzati képviselői választáson, de még a testületbe sem sikerült bejutnia, hiába volt komoly ismertsége.

Milliárdos károk

A Balox becsődölése azonban nem vetette vissza Balogh Sándort, továbbra is aktívan vállalkozott. Teljesen eltérő profilú cégeket vásárolt fel, egy interjúban úgy beszélt az érdekeltségeiről, hogy “különböző vendéglátóhelyek, gyógyszertár, lakóingatlanok vagy üdülők tartoznak ide, szinte mindenben benne vagyok, pont azért, mert általában olyan cégek felvásárlásával foglalkozom, amelyek tulajdonosaik számára nem jelentenek üzleti értéket, pedig ezekben vannak olyan értékek, amelyeket meg lehet menteni.” Állítása szerint a mottója is erre rímel: „ami önnek lom, a gyűjtőnek álom”.

Arról viszont már nem beszélt az interjúban, hogy ezeknek a cégeknek mi lesz a sorsa. Több száz vállalat átvizsgálása alapján a minta sok esetben ismétlődő. Az érdekeltségébe kerülő, akár több milliárdos forgalmat bonyolító cégek egy könnyedén hozzá köthető strómannál kötnek ki, sok esetben százmilliós adótartozást halmoznak fel, majd felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnnek. A társaságok jelentős részét az jellemzi, hogy hiába volt több százmilliós bevételük, lényegében semmilyen információt nem lehet találni róluk az interneten, így azt sem tudni, hogy mivel foglalkoztak.

Balogh Sándor közvetlen érdekeltségei. Szaggatott vonallal a korábbi, folytonossal a még élő kapcsolatok. Vékony vonal a cégvezetői, vastag a tulajdonosi kötődést jelenti. Fekete x szerepel a már nem működő vállalatok mellett, piros azoknál, amelyek jogi eljárással szűntek meg. Forrás: Bisnode

A hálózat jellemzője, hogy a benne lévő több száz cégben sok esetben a szűk családi környezetében élők jelennek meg tulajdonosként. A családot ismerők szerint Balogh Sándor szoros kapcsolatban áll vagy állt öt nővel, egy testvérpárral és egy testvértrióval. Mindannyian több tucat olyan vállalkozásban vannak vagy voltak érdekeltek, amelyek a cégháló tagjai. A szoros kapcsolatot mutatja, hogy nyilvánosan elérhető számos olyan fénykép, amelyeken többen is szerepelnek Balogh mellett, adott esetben külföldi utazásokon.

Az öt nő közül hárman a közös fényképek mellett megtalálhatóak a NAV adóslistáin is. Az adóhatóság pontos számot nem ismertet, de hármójuk jelenleg is több mint tízmillió forintos adótartozása van. Ketten emellett azon a 2016-os NAV-listán is rajta volt, amely a legnagyobb adóhiánnyal rendelkezőket összegzi. Náluk összesen 385 millió forintos adóhiányt állapított meg a hatóság, ennél csak öt ember neve mellett szerepelt nagyobb összeg*Az adóhiány és az adótartozás két különböző fogalom. Az adóhiány úgy keletkezik, hogy az adót be sem vallja a cég vagy a magánszemély, azt általában az adóhivatal állapítja meg. Magyarul az adózó tulajdonképpen eltitkolja, hogy adófizetési kötelezettsége van és csak utólag derül ki, hogy mégis kellett volna adót fizetni. Egy cég esetében ez előfordulhat például úgy, hogy nem vall be bevételt, vagy nem valós költségeket számol el (fiktív, vagy az adóhatóság által nem elfogadott számlák). Ilyenkor az adott vállalatnak kisebb lesz a nyeresége a valósnál és kevesebb társasági adót fizet (vagy a bevétele és kevesebb áfát, stb.). Magánszemély pedig a jövedelmét nem vallja be pontosan, és ezzel szja-t spórol meg.
Az adótartozás esetében ezzel szemben kimutatja ugyan az adófizetési kötelezettségét az adózó, egyszerűen csak nem fizeti azt be, mert például nincs elég pénze, vagy elfelejti, késik vele, vagy nem akarja befizetni. Míg az adóhiány bírsággal jár (mulasztási és adóbírsággal, aminek összege a hiány 50 százaléktól 200 százalékig terjedhet), addig az adótartozás után csak késedelmi pótlékot kell fizetni. Az adóhiány, ha nem fizetik be, természetesen adótartozássá alakul.
.

A céghálóban az elmúlt években Balogh Sándor (Bártfai-Mager Andreával) közös, húszas éveikben járó gyerekei is feltűntek. A jelenségről Balogh Sándor is nyíltan beszélt korábban egy interjúban, “Balogh Family”-nek nevezve a cégbirodalmat. “Úgy indul, hogy először a családdal dolgozol, aztán egyre szaporodik a família, nekem pedig foglalkoznom kell önérdekből is folyamatosan a család előrehaladásával” – fogalmazott.

Azt nehéz felbecsülni, hogy összesen mekkora kárt okozott a magyar államnak a Balogh Sándor által vezetett cégháló. Négy olyan társaságot találtunk, amely jelenleg is rajta van a NAV 100 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező cégeket összesítő listáján. Ennél pontosabb számot azonban nem közöl a hatóság, így ebből csak annyi derül ki, hogy legalább 400 milliót most is keresnek a cégcsoport vállalkozásain. Ennél azonban jóval több kárt okozhattak a cégháló tagjai: összesen mintegy harminc olyan hozzájuk köthető céget azonosítottunk, amelynek valamikor a múltban volt 100 milliósnál nagyobb adótartozása.

Az ilyen listákról jellemzően nem azért kerülnek le a cégek, mert megfizetik a tartozásukat, hanem, mert megszűnnek vagy a NAV behajthatannak ítéli meg a követelést. Erről adóhatósági források beszéltek nekünk, és korábban az Állami Számvevőszék is bírálta a jelenség miatt a NAV-ot. Ez alapján az általunk megtalált harminc cég tehát legkevesebb 3 milliárd forintos kárt okozott. A valós szám ennek a többszöröse is lehet, a 3 milliárdos becslés akkor állna meg, ha mindegyik csak 100 millióval tartozott volna.

Balogh Sándort a cikk más állításai mellett megkérdeztük arról is, hogy mi az oka ezeknek az adótartozásoknak, mi történt velük, és összesen mennyi tartozása van a NAV felé a cégbirodalmának, de  érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre. Annyit írt, hogy “több alkalommal nem áll módomban és nem is szeretnék válaszolni az ilyen jellegű kérdéseikre”. Szintén megkerestük az adóslistán szereplő nővéreket, hogy pontosan mennyivel és mi miatt tartoznak a NAV-nak, de nem kaptunk választ.

“Nem te keresel napi egymilliót”

A jelenleg vagy korábban Balogh érdekeltségébe tartozó, zavaros körülmények között felszívódó cégek bemutatása túlmutat egy újságcikk keretein. Ezért csak néhány jellemző példát említünk, mint az algyői Ch-Plussz-2000 Kft.-t, amely olaj- és gázipari technológiai rendszerek karbantartási, javítási és kivitelezési munkáival foglalkozott. A Napi.hu akkori cikke szerint a cég zavaros körülmények között került Balogh Sándor érdekeltségébe. Az adásvétel után pár hónappal, 2014-ben egy konzorcium tagjaként megnyert egy 7,6 milliárd forint értékű közbeszerzést a magyarországi víziközművek felmérésére, a közműtérképek digitalizálására.

A Napi.hu szerint tulajdonosváltáskor még 147 alkalmazottja volt a cégnek, a közbeszerzés megnyerése után viszont egy sem. A cég 2014-ben és 2015-ben is még 3 milliárd körüli árbevételt termelt, és mintegy 500 millió forint profitot, de 2016-ban már nem is adta le a beszámolóját. Idén júliusban felkerült a 100 milliónál több adóval tartozó NAV-listára, ügyvezetőjét eltiltották a cégvezetéstől, szeptemberben pedig elindult a felszámolása.

2014-ben több más közbeszerzést is nyertek a Balogh-hoz köthető cégek. A honlapja szerint nemzetközi kereskedelemmel és kereskedelemfejlesztéssel foglalkozó tanácsadó cég, a Globimpex egy ettől teljesen eltérő területen húzott be önkormányzati megrendeléseket. A Tiborcz István-féle Elios árnyékában közvilágítási felújításokat nyert el Dunabogdányban, Enyingen, Fegyverneken és Túrkevén egy konzorcium részeként, összesen mintegy 300 millió forint értékben. Balogh Sándor egyik cége pedig 2005-ben 160 millió forint uniós támogatást kapott egy borászati üzem létesítésére, de már ezt a vállalatot is felszámolták.

Balogh Sándor (balra) díjat vesz át az idei Szóvivő Bálon. Fotó: Soós Lajos/MTI

Több olyan emberrel beszéltünk, akik korábban dolgoztak Balogh Sándornak. Egybehangzó elbeszéléseik szerint minden jelentősebb érdekeltségénél egy WhatsApp nevű titkosított csevegőprogramban létrehozott csoporton keresztül kommunikálnak. “Ezen keresztül beszélnek meg mindent. Olykor még az is itt dől el, hogy ki kell rúgni valakit” – mondta egy korábbi munkatársa, aki szerint Balogh nagyon aktívan benne van a cégek irányításában. Napi szinten nézi, hogy ki milyen munkát végez, és akár éjfélkor is ír az alkalmazottjainak. Balogh egy interjúban azt mondta, hogy naponta 4000 bejövő üzenete van, négy-hat órát alszik, és egy nap mindössze egyszer eszik, akkor is keveset.

“Szeret mindent kézben tartani, amit mond, az úgy van, nem érdemes vele ellenkezni” – mondták róla. Azt is hallottuk, hogy viták esetén előszeretettel dobja be kedvenc mondását: “Nem te keresel napi egymilliót”. Ugyancsak erősen kontrollálja a pénzmozgásokat is, azt mesélték, hogy hetente begyűjtik az utalásokat, és azok csak akkor mehetnek el, ha Balogh is jóváhagyja őket. Sokat vár el, de sokat is ad, és nagyon ügyes saját imázsa formálásában. Egyik volt munkatársa szerint jellemzően kiszolgáltatott helyzetben lévő vagy nehéz körülmények között felnövő embereket karol fel, jól érzi meg, hogy milyen segítségre van szükségük, és így függőségi viszonyt alakít ki velük. “Cégein belül mindenki az ő kegyeit keresi, lényegében személyi kultuszt hoz létre” – mondta egy vele kritikus forrás.

Seszták megoldó embere

A százmilliós adótartozásokkal bedöntött cégek árnyékában Balogh több alapítvány és mozgalom alapításába vágott bele, amelyek főleg a fejlődő világgal vagy jótékonykodással foglalkoznak. Ezekben a társaságokban szintén a hozzá közel álló, cégeiben is feltűnő szereplők kaptak helyet. Legismertebb a Magyar Afrika Társaság lehet, amely honlapja szerint több, hátrányos helyzetű afrikai csoportnak indított támogatási programokat (2017-ben például a magyar Földművelési Minisztériummal Ugandában), és magyar önkéntesekből álló orvosi missziókat is szervez afrikai országokba. Újabban már mentőautójuk is van.

A társaságot 2013-ban Varga Mihály akkori nemzetgazdasági miniszter is kiemelte mint pozitív példát, hasonlóan az Afrika Holding Zrt.-hez, amely akkor éppen Bártfai-Mager lakásán működött és Balogh Sándor szlovákiai érdekeltsége tulajdonolta. Utóbbi mára szintén felszámolás alá került, több mint száz millió forintos adótartozást hátrahagyva. Mellesleg az Afrika Holding vette meg egy 2010-es árverésen a Pénzügyminisztérium korábbi bivalybőr táskáját, amellyel a pénzügyminiszter vitte át a Parlamentbe a költségvetés évi tervezetét.

Balogh nemcsak Afrikára fókuszált, hozzá kötődik a hasonló mintára létrehozott Magyar Ázsia Társaság és a Latin-amerikai–Magyar Egyesület, és számos karitatív szervezet is. Hozzá kapcsolható például a Mosoly Alapítvány az Oktatás Fejlesztéséért az apja emlékére létrehozott Balogh Sándor Alapítvány vagy a Segítő Kéz az Elesetteknek, és ő képviseli a Magyar Veterán Autó Egyesületet is. Ezek a szervezetek az elmúlt években többször kaptak kisebb-nagyobb állami támogatásokat. Az MVM például 35 millió forinttal segítette 2017-ben a Bártfai-Mager lakásába bejegyzett Latin-amerikai–Magyar Egyesületet, a Szerencsejáték Zrt. (pontosabban részben a tulajdonában álló Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.) pedig 2016-ban 13 millió forinttal támogatta a Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítványt.

Egy interjúban Balogh Sándor azzal magyarázta az afrikai vonalat, hogy a moszkvai egyetemen rengeteg külföldi diákkal tanult együtt, és később ők kérték fel tiszteletbeli kongói konzulnak. “Egy idő után minden nálam kötött ki, ami Afrikával kapcsolatos” – mondta. Az Átlátszó is írta, és Balogh is beszélt arról, hogy az egzotikus országokat megcélzó, majd rövid időn belül megbukó kereskedőházak ötlete is tőle származik. Az általa vezetett Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTTC) több afrikai és ázsiai városban hozott létre irodákat, hogy erősítsék a kereskedelmi és a kulturális kapcsolatokat.

Az állami cégek támogatása és a kereskedőházaknál betöltött szerepe is arra utalt, hogy Balogh egyre jobb politikai kapcsolatokkal rendelkezett. Ezt támasztja alá a vizes vb- szervezésére 2015-ben létrehozott Bp2017 Nonprofit Kft-nél betöltött szerepe. Balogh a társaság gazdasági igazgatója, de több forrásunk szerint ő az egyedüli tényleges döntéshozó a cégnél. Erre utal a vállalat szervezeti és működési szabályzata is, amely szerint lényegében minden fontosabb szervezeti egységet ő ellenőriz.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség korábbi elnöke (balra) és Balogh Sándor. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A vizes-vb-ért a kormányból Seszták Miklós felelt, a korábbi fejlesztési miniszter volt az elnöke a szervezőbizottságnak is. Balogh nagyon közel állt a politikushoz, többen is úgy írták le, mint Seszták helytartója, és hasonlóan vélekedett róla saját testvére is. Az egyik forrásunk birtokába került hangfelvételen Balogh Péter azt mondja bátyjáról, hogy “Seszták megoldó embere”. Balogh Sándornak azonban nemcsak a politikában vannak jó kapcsolatai, hanem a magyar celebvilágban is: rendszeresen posztol közös képeket magyar hírességekkel.

Az üzletember az állami megbízásoknál sem feledkezett meg családjáról: a Bp2017-nél több olyan közeli ismerőse dolgozik, akik Balogh cégbirodalma tucatnyi cégben is megjelentek. Emellett számos, a szervezet működését ismerő forrás mesélt nekünk arról, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Bp2017 több alkalommal szervezett vacsorákat, ebédeket a rózsadombi Café 57 étterembe, amelynek a többségi tulajdona 2018 májusáig még a huszonéves fia nevén volt*A GloboFood Kft-n keresztül.. A Café 57 egyébként jellemző találkozóhelye ismert üzletembereknek és politikusoknak, szerdán éppen ebben az étteremben ebédelt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a 24.hu videója szerint

Az állami cég vezetőjeként Balogh Sándor más esetben is került kapcsolatba olyan céggel, amit beosztottjai az ő érdekeltségeként emlegettek. Több forrásunk is azt állította, hogy hozzá köthető például az a miskolci likőrgyár, amely a Lillafüredi ásványvizet gyártja. Papíron ennek mi nem találtuk bizonyítékát, de valóban sok jel utal a kapcsolatra (a részletekért kattints a csillagra)*A társaság a cégiratok alapján nincs Balogh Sándor tulajdonában, a Majoros és társa faipari Kft-n keresztül közvetve egy V. Viktor nevű borsodi vállalkozóé. A cég 2018 elején került V.-hez, a Miskolci Likőrgyárral kapcsolatos cégbírósági ügyeket pedig ekkor az az ügyvéd intézte, akin keresztül Balogh Péter is kapcsolatban állt velünk. Emellett egy V. Viktornak adott meghatalmazáson tanúként feltűnik a Balogh Sándorral nagyon közeli kapcsolatban álló öt nő egyikének neve is. Balogh rendszeresen oszt meg mostanában a likőrgyárat érintő posztokat, míg V. Viktor Balogh Sándor érdekeltségeivel tesz hasonlóképpen. V. Viktort megkerestük a kapcsolatukra vonatkozó kérdéseinkkel, de nem kaptunk választ. Érdekesség, hogy a Majoros és társa faipari Kft. 2017-ben egy közel 300 milliós közbeszerzést nyert el a Bp2017-től.. A Lillafüredi volt a Bp2017 által szervezett ifjúsági ökölvívó-vb egyik fő szponzora és vízbeszállítója, és az állami cég által üzemeltetett Duna Arénába is megjelentek a reklámjai.

Emellett úgy tudjuk, hogy az idén nyáron szintén a létesítményben szervezett ifjúsági szinkronúszó világbajnokságra is ők szállítottak ásványvizet. A Magyar Szinkronúszó Szövetségnek egyébként május óta Balogh Sándor az elnöke, de a döntést igyekeztek nem nagydobra verni, nem is történt hivatalos bejelentés a kinevezésről. Emelett a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben is elnökségi tag. 

Az űrben is elkezdett nyomulni

Balogh Sándor tehát rengeteg mindennel foglalkozik, saját cégbirodalma mellett sportvezető, állami cég gazdasági vezetője, Afrika-szakértő, diplomáciában és gasztronómiában is nyomul, jótékonykodik. Mindezek mellett még egy kisebb médiabirodalma is van, amely ezekről a tevékenységekről rendszeresen beszámol. Hozzá kötődött a szerencsi központú, és Borsod-Abaúj-Zemplén közel hatvan településén nézhető Globo Tv. Tulajdonosa a Globoport nevű hírportálnak, és a csoport egy Tropical című életmód magazint is kiadott. A Független Hírügynökség is Balogh érdekeltségébe tartozott, ráadásul két éve még szintén Bártfai-Mager rózsadombi lakására volt bejegyezve.


Balogh Sándor az érdekeltségébe tartozó tévében.

A médiacsoport anyagaiban rendszeres szerepel Balogh Sándor, illetve a különböző érdekeltségei. A Globo Tv egyik adása jellemző példa a Balogh-propagandára. A riport szerint a Balogh Sándor Alapítvány támogatásával Szerencsről és környékéről 150 gyerek utazhatott Budapestre a Duna Arénába. A sok gyereknek nyilván óriási élményt jelentő kirándulást tehát a Balogh Sándorhoz köthető alapítvány szervezte, a Balogh vezetésével üzemeltetett arénát látogattak meg, az egészről pedig Balogh érdekeltsége tudósított úgy, hogy a fő megszólaló maga Balogh. A Globo Tv egyik jelentős támogatója egyébként az állami Szerencsejáték Zrt., amely 2016-ban például 15 millió forintot adott a tv-nek.

Ez a médiacsoport készíti az egyik legnépszerűbb magyar websorozatot, a Középsulit is, amelynek az epizódjait több százezren követik a Youtube-on. Közel 300 ezer feliratkozója van, és olyan rész is akad, amelyet több mint két millióan láttak. Balogh más érdekeltségeit a Középsuli esetében is felhasználják: a kereskedelmi és kulturális központ (HTTC) külföldi irodái segítségével Oroszországban és Romániában is elkezdték forgatni az epizódokat.

Balogh Sándor azonban nemcsak a Földön terjeszkedik, hanem már az űr felé is elkezdett nyitni. Egyik médiaérdekeltségének beszámolója alapján egy Puli nevű projekttel egy “szerkezetet” szeretnének a Holdra juttatni. A cikk szerint a Pulinak nagykövetei is vannak, az egyik ilyen pedig Balogh Sándor. “Az űrtisztség vállalását” Balogh azzal magyarázta, hogy “onnan magasból nézve megvalósult mindaz, amiért mi már évek óta küzdünk: eltűnnek az egyenlőtlenségek, az egész Föld gyönyörűnek és egységesnek látszik”.

A cégadatok a Bisnode cégadatbázisból származnak. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balogh Sándor Bp2017 Nonprofit Kft. Magyarország NAV vizes vb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.