Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. A kormány nagyon szeretne elkerülni egy vizes vb szintű botrányt, és voltak is rá tervek, hogy valahogy összefogják a hasonló kisebb-nagyobb rendezvényeket, de az eredetileg kifejezetten logikus koncepcióból semmi nem lett.

Az első elképzelések tavaly arról szóltak, hogy a jövőben a vizes vb-t is szervező Bp2017 Kft. felelhet majd a hasonló rendezvényekért. A cég azonban épp a világbajnokság korrupciós botrányai miatt teljesen hiteltelenné vált, ráadásul a vállalatot a kabinet részéről ellenőrző Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter is visszaszorult a választások után, ami a Bp2017 Kft. sorsát is megpecsételte.

Az már tavaly nyáron eldőlt, hogy a társaságot megszüntetik. Úgy tudjuk, hogy ez csak azért húzódott, mert nem lehetett tudni, hogy van-e elég vagyon a cégben a kötelezettségek fedezésére. Ha ugyanis menet közben kiderül, hogy nincs, akkor a vállalatot felszámolják, ami nagyon kellemetlen lett volna azok után, hogy az állam sok tízmilliárdos támogatással segítette a működését. A likviditási gondokat erősíti, hogy a cég féléves késéssel tette csak közzé éves beszámolóját, amiben voltak kifejezetten furcsa tételek, ráadásul a számok valódiságát sem ellenőrizte könyvvizsgáló, pedig a törvény szerint ez kötelező lett volna.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

 

Mindenesetre információink szerint mostanra nagyjából sikerült rendezni a sorokat, és készen áll a megszűnésre a Bp2017 Kft. Úgy tudjuk, hogy a közel száz munkatárs többségétől a közeljövőben megválnak, és ezután vélhetően a végelszámolás is megindulhat.

Az azonban már korábban egyértelművé vált, hogy lesz, aki átvegye az eredetileg a Bp2017 Kft-nek szánt szerepet. Még decemberben írtunk róla, hogy a kormány egy direkt ilyen célra alapított vállalkozás felállításáról döntött, januárban pedig be is jegyezték a céget. A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. ötlete állítólag a sportszakállamtitkár, Szabó Tünde fejéből pattant ki, és ő is felel a projektért. Igaz, a társaságot a korábbi sportriporter, Mezei Dániel vezeti.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy központosítják a rendezvényszervezést, és az ehhez szükséges szaktudást egy cégbe gyűjtik össze. Így az egyes események szervezésénél nem kell mindent a nulláról kezdeni, hiszen az ott dolgozóknak már lesz tapasztalata, hogy hova nyúljanak, kit keressenek, adott szituációkat hogyan kezeljenek.

 

Az ötlet kifejezetten logikus, már-már piaci szemléletű volt. Különösen, hogy az elmúlt időszakban tényleg megugrott a hazai rendezésű sportesemények száma. Miközben 2006-ban 6, és még 2010-ben is csak 34 nemzetközi sporteseményt támogatott a kormány, addig 2017-ben már 113-at, ezek több mint háromnegyede felnőtt verseny volt. Érdemi visszaesés ebben tavaly sem volt, az idén pedig négy nagy világbajnokság is lesz Magyarországon, és Budapesten rendezik a köznyelvben csak zsidó olimpiaként futó Maccabi Európa Játékokat is.

Ezeket kellett volna egy cégben összefogni úgy, hogy a párhuzamosságok kezelésével spórolnak az események költségvetésén. Na, ez az, ami nem valósul meg.

A hosszúnevű kft. ugyanis hiába állt fel, nem ez a cég fog szervezni mindent, sőt jelenleg úgy tűnik, hogy amit ők szerveznek, azt sem házon belül oldják meg. Jelen állás szerint még a korábbiaknál is széttagoltabb, három szintű lesz a hazai eseményszervezés felelősségi rendszere.

  • A radar alatti kisebb eseményeket továbbra is az illetékes szakszövetségek szervezhetik, illetve ahol erre megvan a tudás, mint például a mintaként emlegetett kajak-kenu sportban, ott akár a nagyobb eseményeket is megtarthatja a sportág felügyelő szervezete
  • A fontosabb, de nem kiemelkedő rendezvények lesznek az új vállalat terepe
  • Az igazán nagy, komoly nemzetközi érdeklődésre számot tartó versenyeket pedig (a vizes vb-hez hasonlóan) a jövőben is külön erre a célra létrehozott projektcégek fogják össze.

Még a politikai felelősök is elválnak: a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft-t Szabó Tünde felügyeli, a nagyobb eseményeket viszont a kormány részéről a nagyprojektek hosszú sorában feltűnt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára ellenőrzi majd.

A kissé kaotikus helyzetet jól szemlélteti, hogy az idei világbajnokságok közül a vívó és a kajak-kenu vb-t az illetékes szövetség, az asztalitenisz és az öttusa versenyt viszont az új cég szervezi. A 2023-as atlétikai világbajnokságra szinte biztosan külön vállalatot hoznak majd létre.

A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. ráadásul egyelőre nem is építkezik túl aktívan, legalábbis ami az alkalmazottakat illeti. A vállalatnak a NAV adatai szerint február elején mindössze egy ember dolgozott. Bár több forrásból is úgy hallottuk, hogy most már ketten-hárman állnak alkalmazásban a cégnél, a társasághoz nem rendezvényszervezéshez értő szakembereket, hanem adminisztrációs munkatársakat vettek fel. A tapasztaltabb szakemberek külsősként, szerződéssel dolgoznak be, és nagyon valószínű, hogy ebben nem lesz változás.

Azaz a tényleges munkát tulajdonképpen kiszervezi a sportrendezvény szervező állami vállalat,

ami ugye pont az eredeti koncepciónak, a tudásközpont megteremtésének mond ellent, és megkérdőjelezi a megtakarítási lehetőséget is.

Pedig ésszerű lenne néhány embert átvenni a Bp2017-től, ott ugyanis valamennyi tapasztalat biztos összegyűlt a vb szervezése során, a munkatársak többsége pedig hamarosan szabadon igazolható lesz. Erre azonban nem csak azért nincs túl sok esély, mert jelen állás szerint nem is vesznek fel embereket az új társasághoz, hanem azért sem, mert – ahogy egy forrásunk fogalmazott –

a vizes vb vállalata mindenkinek büdös.

Ez alól pedig nem kivétel Szabó Tünde sem, aki nagyon nem szeretne a Seszták-hagyatékkal közösséget vállalni.

Kerestük kérdéseinkkel a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft-t, de sok mindent nem tudtunk meg tőlük. Mezei Dániel annyit árult el, hogy jelenleg három verseny szervezésén dolgoznak, egyéb kérdéseinkkel azonban a Szabó Tünde által vezetett államtitkársághoz irányított. Ahol viszont nem reagáltak a megkeresésünkre, még azt sem árulták el, mely események tartozhatnak hozzájuk.

Más kérdés, hogy utóbbit jó eséllyel még ők sem tudják, mivel minden eseményről külön kormánydöntés kell. Ilyenből pedig túl sok még nem született: egyelőre kizárólag az asztalitenisz vb-t és a Női Vízilabda Világliga Szuperdöntőjét bízták hivatalosan rájuk. Ez egyébként nem könnyíti meg a cég vezetőinek dolgát, hiszen már akkor késésben vannak, ha most kézbe kapnak egy kormányhatározatot egy idei vb-ről. Erre a legjobb példa az idén augusztusi junior úszó világbajnokság, amire ezer sportolót várnak, egyelőre azonban nem született róla határozat, hogy ki felel a szervezésért.

Közélet Bp2017 Nonprofit Kft. nemzetközi sportesemények Szabó Tünde vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 12:48 Közélet

A járványra kijelölt kórházak várják az áramfejlesztőket a lélegeztetőgépekhez

Négy elsődleges ellátóhelyen is várnak aggregátorokat, amelyeknek az eredeti tervek szerint a második hullám kezdetére meg kellett volna érkezni.

Az eurózóna motorja, Németország jobban kezelte a járványt, így előbb állhat talpra, mint Amerika

Bár számos rövid távú gazdasági mutató V alakú visszapattanást idéz, a válság mély nyomot hagyott a világgazdaságban. A részvények árazása viszont sok helyen (különösen az amerikai technológiai részvények esetében) elrugaszkodott a piaci alapoktól, ami a jegybanki likviditás példátlan emelkedését tükrözi.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 16:14 Közélet

Az étcsoki és a kávé is a leginkább környezetkárosító élelmiszerek között van

A legnagyobb kakaóbab-termelő Elefántcsoport esőerdőinek 80 százalékát vágták ki az elmúlt ötven évben, főleg a kakaóültetvények miatt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?