Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

Sz. Ádám még csak 24 éves volt, amikor a valaha volt egyik legnagyobb volumenű magyarországi rendezvény biztonságtechnikai tanácsadója lett. A több mint 100 milliárd forintból megvalósított 2017-es vizes vb szervezője nyolc hónapon át havi 450 ezer forintot fizetett a tanácsokért, összesen 3,6 millió forintot.

Fiatal kora ellenére Sz. Ádám addigra már több mint egy tucat cégnél töltött be vezető pozíciót. Ezek szinte kivétel nélkül egyértelműen kötődtek a vizes vb-t szervező állami cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. vezetőjéhez, Balogh Sándorhoz. A költségvetési csalással és befolyás vásárlásával gyanúsított, közel egy éve világszerte körözött Balogh a Bp2017 gazdasági igazgatója volt, de a gyakorlatban ő irányította a szervezetet, ő hagyta jóvá a kifizetéseket, így Sz. Ádámét is.

Ahogy korábbi portrénkban bemutattuk, Balogh több milliárd forinttal károsította meg az államot egy több száz vállalatból álló céghálóval, amely részben volt felesége, Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter lakásán működött. Ennek ellenére Balogh érdekeltségeit jelentős összegekkel támogatta az állam, ő pedig az állami pozíciója mellett rendszeresen szakértett a köztévén, vezette a Magyar Szinkronúszó Szövetséget, és ő volt az ötletgazdája a rövid időn belül megbukó kereskedőházaknak is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Balogh lényegében leplezetlenül alakította ki a nehezen átlátható cégbirodalmát, a vállalkozások jellemzően nem felkutathatatlan strómanokra írva, hanem a saját vagy legközelebbi hozzátartozói, szerettei nevén működtek. Balogh szoros kapcsolatban állt öt nővel, egy testvérpárral és egy testvértrióval. Mindannyian a cégháló több tucat vállalkozásában voltak érdekeltek, közülük hárman is szerepelnek a NAV adóslistáján.

Az egyikük fia a cikk elején említett Sz. Ádám. Ám ő csak az egyike azoknak, akik Balogh hálózatának részeként közpénzhez jutottak a Balogh vezetése alatt álló állami szervezeten keresztül. Ez a Bp2017 Kft. 2017-es szerződéslistájából derült ki, amelyet Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője perelt ki és küldött el nekünk.

A 2017 decemberében igényelt, de csak a Kúria döntésének hatására kiadott szerződéslista újabb betekintést enged abba, hogy az eredetileg 25 milliárdos költségvetéssel tervezett rendezvény ára hogyan emelkedhetett 107 milliárd forintra. A vizes vb-t övező visszás pénzmozgások közül korábban mi is írtunk arról, hogy szinte csak a kormánymédiában több mint 10 milliárd forintot költöttek a 800 milliós jegybevételt hozó rendezvény promotálására, hogy milliárdokat bukhattak volna a szállások elszámolása miatt, vagy arról, hogy 230 milliót fizettek egy háromperces videóért, amelyet végül nem használtak semmire.

Balogh adófizetői pénzt fizet Baloghnak

A most kiadott szerződéslistában ugyan jellemzően nem szerepelnek milliárdos összegek, mégis jól mutatja, hogy az adófizetői pénzek hogyan vándoroltak át az állami kinevezettekkel szoros viszonyban lévők vagy akár maguk az állami kinevezettek zsebeibe. A Balogh-hoz egyértelműen köthető személyek vagy szervezetek mellett a szerződéses partnerek között többen szerepelnek az úszósport vagy a Balogh által akkoriban elnökölt Magyar Szinkronúszó Szövetség környékéről, illetve több cég is szinte csak a Bp2017-tel kötött szerződés miatt tett szert bevételre az elmúlt években.

A listán kétszer is feltűnik az azóta felszámolás alatt álló CH-Industries Zrt., amelyben egy céghálón keresztül maga Balogh Sándor is tulajdonos volt. A cég műszaki projektvezetésre óránként és mérnökönként 15 ezer forintot számlázott, de az nem derült ki, hogy összesen mennyi pénzt fizetett a Balogh által vezetett állami vállalat a Balogh tulajdonában álló cégnek.

A CH-Industries emellett hat hónapon keresztül kapott eleinte havi nettó 450 ezer, majd 550 ezer forintot „tervező mérnöki feladatokra”. Megkerestük a céget és a végelszámolás alatt álló Bp2017 végelszámolóját, a cég korábbi ügyvezetőjét, Szántó Évát, de nem válaszoltak arra, hogy pontosan milyen feladatokat végzett el Balogh cége, és arra sem, hogy a megbízást nem tartják-e összeférhetetlennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy bűnszervezet belülről: felszívódó adómilliárdok útja a borsodi nyomorfalvakigAz ismert magyar cégekkel együttműködő, folyamatosan rengeteg készpénzt létráztató áfacsaló láncot szokatlan részletességgel mutatjuk be. A szálak magasra vezetnek.

Három olyan cég is van a listán, amelyek nem közvetlenül Balogh tulajdonában állnak, de számos ponton kötődnek hozzá. A kényszertörlés alatt álló Globokom „menedzselt felhőalapú tárhelyszolgáltatásra vonatkozó feladatokra” nettó 6,3 millió forintot kapott. Sem a listából nem derül ki, sem a Bp2017 vagy a Globokom nem árulta el, hogy a rejtélyes megfogalmazás például egy Google Drive fiók kezelésénél többet jelent-e vagy sem.

A felszámolás alatt álló Global Protect öt különböző tárgyban is kapott szerződést, például távfelügyeletre, őrzés-védésre, vagyonvédelemre és egy ízben „illegális üzleti információszerzésre alkalmas technikai eszközök keresésére”. Az ezekre fizetett összegek azonban több esetben egyáltalán nem derülnek ki a listából.

Például vagyonvédelmi feladatokra közel két hónapon át óránként nettó 1930 forintot fizettek (tehát nem derül ki, hogy összesen mennyit), majd a dátumok alapján visszamenőlegesen módosítottak egy szerződést, amelynél az összegéhez ez van beírva: „szerződés szerint”. Szintén megkerestük az érintetteket, de választ nem kaptunk.

Az Sz. Ádám tanácsaiért vagy a Global Protectnek kifizetett összegek azért érdekesek, mert a Bp2017 közbeszerzések révén, négy különböző megállapodás keretében nagyjából 1,5 milliárd forintot fizetett a kormányközeli, őrzés-védelemmel foglalkozó Valton-Sec Kft.-nek. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan véget ér a 2017-es budapesti vizes vb, 120 embert idén épít le az állami szervezőcégDecemberben még 135-es dolgoztak a Bp2017 Kft-nél, áprilisban viszont már csak tucatnyian fognak. Idővel a cég végelszámolása is megindulhat,

Az egyik legfurcsább szerződést a Design Group nevű céggel kötötték, amely szintén több szálon kötődik Baloghhoz. A cég 2017 februárjában vette fel ezt a nevet, miután tulajdont szerzett benne egy-egy neve és lakcíme alapján francia és kongói ember. Három hónappal később pedig nettó 50 millió forintos szerződést kötött az állami céggel „VIP catering szolgáltatásra”. A Bp2017 úgy kötött velük szerződést, hogy a Design Group*pontosabban előző nevén Deutsch Group már a 2016-os beszámolóját sem adta le, és ez azóta sem változott, ami miatt 2018-ben elindították a cég kényszertörlését.

450 ezer feladatokra, 450 ezer feladatok ellátására

A cikk elején említett Sz. Ádám mellett mások is szerepelnek a Bp2017 szerződéslistáján a Balogh-féle céghálóból. Ilyen például F. Zsuzsanna, aki a Balogh-gal szoros kapcsolatban álló nővérek egyike. „Személyi asszisztensi feladatokra” havi 500 ezer forintot kapott*az első hónapokban a szerződés szerint erre még rájött az áfa is, így a szűk másfél év alatt nyolcmillió forinthoz jutott. F. Zsuzsanna egyébként el van tiltva a cégvezetéstől, miután több mint húsz olyan cégben töltött be pozíciókat, amelyek felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy stróman élete: „heti 150 millió szállításától szakadt szét a táskám”„Millió helyett mindig ezret írtak. Ha azt az üzenetet kaptuk, hogy vegyünk fel 30 ezret, akkor 30 milliót kellett.” Bemutatunk egy bűnszervezetet az alsóbb szinteken lévők szemszögéből.

A hálózat szintén több cégében felbukkant egy férfi, aki a szerződéslista alapján párhuzamosan kapott pénzt „logisztikai munkatársi feladatok” és „logisztikai munkatársi feladatok ellátása” címszóval. Mindkettőért havi 450 ezer forintot kapott, így három hónapon át havi 900 ezer forint járt neki a papíron hasonlónak tűnő munkákért. Az év megelőző hónapjaiban pedig flottakezelésért kapott kapott havi 400 ezer forintot. A Balogh-hálózathoz köthető mindhárom érintettet megkerestük, de egyikük sem válaszolt.

A Balogh Sándorhoz közvetlenül köthető szereplőkön kívül több olyan céget találtunk, amelyeknek az elmúlt években lényegében csak a Bp2017-től származott bevételük. Ilyen volt például egy „területi képviselői feladatokat” ellátó, neve alapján nyelviskola, vagy egy mérnöki cég, amelynek 2017 után 50 ezer forint bevétele volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balogh Sándor Bp2017 Nonprofit Kft. vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.