Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 22. 14:53 Közélet

Akár 42 milliárdból is kijöhetne az újabb vizes vb, de nem fog

Elég jó esély van rá, hogy a 2027-es budapesti vizes világbajnokságot nem a tavalyelőtti vébére 43 milliárd forintból felhúzott Duna Arénában rendezik meg. Ennek ellenére még igaz lehet az, amit a magyar pályázati csapatot vezető Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár vasárnap a Nemzeti Sportnak mondott, jelesül, hogy nem lesz szükség az eseményhez nagyberuházásra. A kérdés persze, hogy mit tartunk nagyberuházásnak. Többmilliárdos projektből ugyanis biztosan több is lesz, a vb költségei pedig a korábbi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy 50 milliárd alatt megállnak.

A pályázathoz közel állók körében egyébként

az újabb magyar siker nem okozott különösebben nagy meglepetést.

Bár az eredményt csak most vasárnap hirdették ki a dél-koreai világbajnokság helyszínén, az ügyre jobban rálátók már hetekkel korábban biztosra vették, hogy a 2025-ös és a 2027-es esemény közül az egyiket Budapest kapja. Végül utóbbi lett a magyar fővárosé, hat év múlva Kazanyban lesz a vb. Az orosz város szintén tíz év után visszatérő helyszín, hiszen 2015-ben is ők adhattak otthont a rendezvénynek.

A pályázás kimenetele azonban csak az utolsó hetekben volt ennyire egyértelmű, fél éve még elég sokesélyesként indult a verseny. A pályázati szakasznak hét ország*Az Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia, Ukrajna, Kína, Oroszország, Magyarország. vágott neki, és elég komoly sportdiplomáciai harcok voltak a rendezési jogokért, nagyon erős lobbitevékenység zajlott a háttérben. Nem véletlenül emelte ki Fürjes a már idézett interjúban Gyárfás Tamás szerepét. Úgy tudjuk, Gyárfás – az itthoni rendőrségi ügyei ellenére – a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) végrehajtó bizottságának tagjaként a háttérben tényleg segítette a magyar pályázatot. 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc több mint egymilliárdot fizetett Gyárfás TamásnakA céges iratokból pontosan megállapítható a Hír TV új főhadiszállásának az ára. Nem ez azonban az egyetlen érdekesség Mészáros vállalatánál.

 

Ami valamiért nagyon fontos volt a kormányzatnak. A 2017-es – rendkívül látványos korrupciót hozó – vb igencsak elhasználta itthon a „vizes világbajnokság” kifejezést mint brandet, az illetékes fideszes körökben mégis ragaszkodtak az újabb pályázathoz, és nagyon sokat tettek azért, hogy el is nyerjük a rendezés jogát.

Pedig az egyébként kifele (a nézők és a nemzetközi szövetség irányába) valóban sikeres vb hazai botrányai a kormányzati politikusok egy részét is zavarták. Egyesek szerint ezeknek is szerepe volt abban, hogy az eseményt is felügyelő Seszták Miklós fejlesztési minisztert kivágták a kormányból, és a világbajnokság kommunikációján minimális munkával és még kevesebb eredménnyel bődületesen sokat kaszáló Kuna Tibor bukásában is szerepet játszhattak a balhék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrszágimázs helyett a kormánymédia épült a vizes vb reklám-milliárdjaibólLényegében nem hirdették külföldön a budapesti vizes vb-t, pedig az országimázs-építés a százmilliárdot is meghaladó költségekhez képest aprópénz lett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromperces videó készülhetett 230 millióért a vizes vb-ről, de nem használták semmireLegalább százszorosan árazták túl a filmet, már ha nem volt másik. Ezt azért nem tudni, mert a szervezők az utókommunikációról semmit nem kommunikálnak.

 

Mindenesetre épp az előző vb kiadásaiból elég könnyen lehet számszerűsíteni, hogy mennyibe is kerülhet a következő rendezés. A 2017-es eseményre végül mindennel együtt kicsit több mint 107 milliárd forintot költöttek. A fejlesztések között elég sok volt azonban a hosszabb távú beruházás, amit így egy újbóli rendezés esetén nem kell ismét megvalósítani.

Számításaink szerint azonban 42 milliárd így is olyan dolgokra ment el, amelyeket 2027-ben is ki kell majd fizetni. Ezek közül a legnagyobb tételek azok a beruházások, amelyeket ugyan a tavalyelőtti világbajnokságra is megcsináltak, de aztán el is bontottak. A szinkronúszó-versenyek városligeti helyszínének kialakítása például közel 5,4 milliárd forintba került, a Parlamenttel szemben felállított óriás ugrótorony pedig durván 3,2 milliárdba. Utóbbinál különösen szembetűnő volt a túlárazás, ráadásul szó volt arról, hogy a 2 milliárdból kialakított talapzatot a Dunában hagyják, végül azonban ezt is elbontották.

 

Már ebből is látszik, hogy ha – amint Fürjes Balázs fogalmazott – nagyberuházásokra nem is lesz szükség, többmilliárdos fejlesztésekre igen. Ráadásul hiába vannak, illetve lesznek meg a főbb helyszínek – amire az államtitkár vélhetően a nagyberuházást értette – 2027-re, ezeken is nagyon komoly átalakításokat kell végrehajtani. A tavalyelőtti világbajnokság úszószámainak otthont adó Duna Aréna lelátójának nagy részét például visszabontották, márpedig ezt újraépíteni masszívan milliárdos tétel.

Erre pedig még akkor is szükség lehet, ha ezúttal itt mondjuk csak a vízilabdameccseket játsszák, és az úszóversenyek máshol kapnak helyet, vagy épp fordítva. Ugyanis még az sem elképzelhetetlen, hogy a 2027-es vb egyes versenyei abban a multifunkcionális csarnokban lesznek, amely a 2022-es, szintén budapesti rendezésű kézilabda Európa-bajnokságra készül. Ehhez persze ezt a létesítményt is komolyan át kell alakítani, építeni kell bele például egy ideiglenes medencét, ami szintén nem olcsó mulatság. Az ilyen megoldások egyébként egyre gyakoribbak: a mostani vb-n, Kvangdzsuiban például a vízilabda-meccseket a helyi Nambu Egyetem focipályáján kialakított medencében játsszák.

Mindent egybevéve így szinte biztos, hogy

a 2027-es vb költségei még a 2017-es világbajnokságra jellemzőnél sokkal kevesebb korrupcióval is elérhetik majd az 50 milliárd forintot.

Arról még nagyon korai lenne beszélni, hogy a szervezést kire bízzák, de a jelenlegi rendszert látva jó eséllyel erre is egy külön céget hoznak majd létre. Ez persze addig sokat változhat, már csak azért is, mert 2027-ig még két parlamenti ciklus van. Mindenesetre egyelőre még az előző vb szervezőjét sem sikerült leépíteni, sőt minden korábbi híresztelés ellenére a Bp2017 Kft.-nél így két évvel a világbajnokság után is még mindig több mint harminc ember dolgozik.

 

A finoman szólva sem túl transzparensen működő vállalat tavaly bő féléves késéssel adta le beszámolóját a vb évéről, a 2018-as esztendőről pedig még nem sikerült beszámolniuk, hiába telt le a törvényi határidő közel két hónapja. A társaság ellen az idén eddig három végrehajtást jegyeztek be, a legutóbbit július 10-én. Ezek közül az egyiket a 24.hu indította, miután a társaság a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a lap által kért szerződéseket, közérdekű adatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárdért reklámozták a vizes vb-t, de csak 800 millió jött be a jegyekbőlTavaly év végén több mint 5 milliárd forinttal tartozott beszállítóinak a vizes vb-t szervező cég, és nem volt egyértelmű, miből fogják ezt kifizetni. Fél éves késéssel végre megjelent a beszámoló.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdokat buktak a vizes vb szervezői a szálláson, de a szállodák átvállalták a nagy részétA tervezett 4,7 helyett kevesebb mint 1,3 milliárd forint értékben sikerült a vizes vb-t szervező cégnek továbbértékesítenie a hotelszobákat.

Közélet 2027-es vizes világbajnokság Bp2017 Nonprofit Kft. vizes vb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Karsai Gábor
2023. január 25. 16:54 Közélet

Költségvetési kockázatok és mellékhatások

A kormányt még válság idején sem az egyensúly megteremtése érdekli, hanem a hozzá lojális tulajdonosi csoportok terjeszkedési-növekedési lehetőségének megteremtése.