Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. január 14. 17:28 Közélet, Vállalat

Miután körözik a volt gazdasági igazgatót, meg is szűnik a vizes vb szervező cége

Közel két és fél évvel a vállalat által szervezett vizes világbajnokság lezárása után megindult a Bp2017 Nonprofit Kft. végelszámolása, aminek végén jogutód nélkül megszűnik a társaság. A céget egyszer már megpróbálták megszüntetni, de akkor az illetékesek visszavonulót fújtak, mert kiderült, hogy a vállalat vagyona jó eséllyel kevés a kötelezettségei kifizetésére. Így pedig könnyen felszámolásba torkolhatott volna az eljárás, ami egy állami cégnél minimum kínos. Ennek a kockázata egyébként – legalábbis a legutóbbi nyilvános pénzügyi adatok szerint – most is fennáll.

Körözik azt, aki a pénzügyekért felelt

A végelszámolás megindításáról az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós döntött még december 13-án. A folyamat elvileg két nappal később kezdődött meg, igaz, a cégbíróságon hivatalosan csak az idén jegyezték ezt be. A társaság végelszámolójának azt a Szántó Évát nevezték ki, aki ügyvezetőként eddig is irányította a céget, de akinek a forrásaink és a Bp2017 Kft. szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint valószínűleg elég sok mindenre nem volt ráhatása. Utóbbi – még a vb alatt közzétett – dokumentum alapján ugyanis a cégnél a pénzügyi, a humánerőforrás és a projekt koordinációs irodát, valamint a belső ellenőrzést is az a Balogh Sándor irányította gazdasági igazgatóként, akinek kétes ügyeiről korábban több cikkben számoltunk be, és aki ellen tavaly év végén több elfogatóparancsot is kiadtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKirúgták a vizes vb gazdasági igazgatóját, 587 millió forint adó elcsalásával gyanúsítjákTöbben egybehangzóan állítják, hogy Dubajban lehet Balogh Sándor, aki ellen üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki körözést.

Az szmsz szerint elvileg Balogh Sándor feladata lett volna a vb-szervezés utáni záró beszámoló elkészítése is, ez azonban szinte biztosan megcsúszott, ami pedig ennél is fontosabb, nem festett különösebben szép képet a vállalat pénzügyi helyzetéről. Ez egy darabig azért nem zavarta a politikai döntéshozókat, mert a Bp2017 Kft. sikeresen lobbizott amellett, hogy a vizes világbajnokság után más események szervezését is rájuk bízzák. Korábban többször írtunk róla, hogy egy ilyen központosítás önmagában nem ördögtől való gondolat, hiszen, ha valahol már van kompetencia egy olyan feladat ellátására, ami később újra előkerül, akkor érdemes legközelebb is rájuk bízni ezt.

A gond csak az volt, hogy ez a kompetencia nem igazán volt meg. Már a – kifelé egyébként kifejezetten sikeres – úszó vb-t is végigkísérték az elsősorban pénzügyi botrányok az erősen túlárazottnak tűnő közbeszerzésektől az elsíbolt nemzetközi kampányon át az elrontott szállásfoglalásokig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromperces videó készülhetett 230 millióért a vizes vb-ről, de nem használták semmireLegalább százszorosan árazták túl a filmet, már ha nem volt másik. Ezt azért nem tudni, mert a szervezők az utókommunikációról semmit nem kommunikálnak.

Kiderült, hogy üres a kassza

Ennek ellenére 2018 elején valaki úgy döntött, hogy érdemes a Bp2017-re bízni még néhány feladatot, aminek eredményeként a korábbi hónapokban szép lassan leépülő céghez elkezdtek újra embereket felvenni. A magyarázat az volt, hogy a céget eleve hosszabb távra alapították, ám ennek nemcsak a társaság neve mondott ellent, hanem az eredeti alapszabálya is. Utóbbiban szó szerint az szerepelt, hogy a  

társaság célja, hogy a 2017. évben Budapesten és Balatonfüreden megrendezésre kerülő úszó-, hosszútávúszó, műugró-, szinkronúszó- és vízilabda-világbajnokság tekintetében biztosítsa, illetőleg szervezze a professzionális, magas színvonalú előkészítői, szervezői és lebonyolítói feladatok ellátását.

Mindenesetre a Bp2017 Kft. megkapta a lehetőséget a folytatásra. Ők feleltek a budapesti junior műúszó-világbajnokságért, és beszálltak a 2018. augusztusi ifjúsági ökölvívó-vb szervezésébe is. Ennek eredményeként a vállalat létszáma megduplázódott, és ismét száz fő fölé emelkedett. A botrányok azonban ezt követően sem kerülték el a céget. A boksz vb-nek például kifejezetten csúnya vége lett: amint erről a 24.hu beszámolt, a szövetség a kapott állami támogatás ellenére is 300 millió forint feletti hiányt halmozott fel, a vb-vel összefüggésben pedig teljesen érthetetlen kifizetések történtek.

 

2018 őszére aztán végleg elfogyott a bizalom és a türelem, ekkor szaladtak neki először a cég megszüntetésének. A közvélemény ez idő tájt hivatalosan még semmit nem tudhatott arról, hogyan működött a társaság a vizes vb évében. Hiába kellett volna ugyanis a jogszabályok szerint erről május végéig a Bp2017 Kft.-nek beszámolnia, ezt csak féléves csúszással tette meg. A kormányzati döntéshozóknál azonban – úgy tudjuk – nagyjából ekkor már kezdett körvonalazódni, hogy valami nagyon nem oké a céggel, és komoly gond lehet abból, ha nekifutnak a végelszámolásnak. Bár pontosan nem lehetett látni, milyen a cég vagyoni helyzete, de elég valószínűnek tűnt, hogy nem tudják kifizetni hitelezőiket a rendelkezésre álló vagyonból. Így pedig a végelszámolás felszámolássá alakult volna, amit mindenképp el kellett elkerülni.

Egy állami céget nem fizettek ki

Az aggodalmakat aztán a fél év késéssel megjelenő hivatalos éves jelentés is megerősítette. A vállalatnak ugyanis, mint ebből kiderült, 2017 végén 5,4 milliárd forintnyi éven belül lejáró kötelezettsége volt. Bár a mérleg szerint ezzel szemben több mint 5,6 milliárd forintnyi könnyen pénzzé tehető eszköz állt, ez csak annak volt köszönhető, hogy ilyennek minősítettek két, összesen 1,7 milliárd forint értékű medencét is*A vállalatnak a rövid lejáratú kötelezettségei 5,37 milliárd forintra rúgtak, ezzel szemben állt 5,64 milliárd forintnyi forgóeszköz, de utóbbiból 1,66 milliárd két medence volt, amit valamiért a tárgyi eszközök közül átsoroltak a készletek közé..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMedencével fizetné ki beszállítóit a budapesti vizes vb szervezőjeA vb-t követő évben még úgy is majdnem 900 millió forintos veszteséget hozott össze a szervezőcég, hogy 2,6 milliárd forint támogatással segítették a működését.

Ráadásul később arra is fény derült, hogy a Bp2017 elég jelentős összeggel tartozik egy másik állami cégnek, az Antenna Hungária Zrt.-nek. Utóbbi vállalatnál már a 2017-es évről szóló beszámolóban is sokat írtak a vizes vb-ről, ám ekkor inkább még az esemény miatti fejlesztéseket részletezték, a Bp2017 Kft. hárommilliárdos lejárt tartozására csak röviden tértek ki. Egy évvel később azonban már viszonylag hosszan panaszkodtak, hogy rengeteg pénzt buktak a szervezőcég miatt.

A hárommilliárdos követelésük nagy részét ugyanis behajthatatlannak minősítették, így ebből 2,3 milliárdot veszteségként le kellett írniuk.

A beszámoló szerint az ügyben jogi lépéseket is tettek, de ezt nem sikerült lezárni 2018 végéig.

Lényegében tehát pont az történt, ami miatt másfél éve az érintettek nem mertek belevágni a végelszámolásba: a Bp2017 Kft. nem fizette ki az egyik – ráadásul állami – beszállítóját. Sokkal jobb ráadásul 2018-ban sem lett a cég helyzete: az utolsó ismert beszámolóban 3,1 milliárdnyi éven belül lejáró kötelezettség állt szemben 2,3 milliárdnyi könnyen pénzzé tehető eszközzel, köztük a mégsem annyira könnyen pénzzé tehető medencékkel, a vizes világbajnokságról megmaradt kabalafigurákkal és egyéb merchandising termékekkel.

Az elmúlt egy évben persze javulhatott a helyzet. A cég költségei például biztosan csökkentek, hiszen a létszáma tavaly novemberre 13 főre csökkent, és év végén a körözés alatt álló gazdasági igazgatótól is megváltak, de mivel sok mindent 2019-ben már nem csináltak, jó eséllyel bevételük sem igazán volt. Így nem látni, hogy miből tudta volna rendezni helyzetét a Bp2017 Kft. A cégnél rákérdeztünk erre, kíváncsiak lettünk volna, hogy ki tudják-e fizetni a tartozásokat, nem tartanak-e egy esetleges felszámolástól, illetve arra, hogy mi lesz a cég ingatlanjainak és például a medencéinek a sorsa, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdokat buktak a vizes vb szervezői a szálláson, de a szállodák átvállalták a nagy részétA tervezett 4,7 helyett kevesebb mint 1,3 milliárd forint értékben sikerült a vizes vb-t szervező cégnek továbbértékesítenie a hotelszobákat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Balogh Sándor Bp2017 Nonprofit Kft. végelszámolás vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.