Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 25. 13:59 Közélet

Medencével fizetné ki beszállítóit a budapesti vizes vb szervezője

Közel két hónapos késéssel beadta a 2018-as évről szóló beszámolóját a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. A társaság abban az évben, amikor az eredeti tervek szerint már nem is kellett volna működnie, még úgy is majdnem 900 millió forintos veszteséget hozott össze, hogy 2,6 milliárdos támogatással segítették a működését.

A céget eredetileg kizárólag a tavalyelőtti világbajnokság lebonyolítására hozták létre, és az elképzelés az volt, hogy az esemény után szépen meg is szüntetik. Időközben azonban változott a terv, és egy darabig úgy tűnt, hogy ez a társaság szervezhet lényegében minden jövőbeli budapesti sporteseményt. Ennek megfelelően tavaly ők feleltek a budapesti junior műúszó-világbajnokságért, és beszálltak az augusztusi ifjúsági ökölvívó-vb szervezésébe is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél évvel a vizes vb vége után nőtt a szervező cég létszámaKorábban miniszteri utasítás miatt nem lehetett meghosszabbítani a lejáró szerződéseket, mégis félszázan dolgoznak még most a Bp2017 Nonprofit Kft-nél.

 

Egyrészt azonban ezekből túl sok bevétele nem származott a cégnek, másrészt a vizes vb-hez hasonlóan 2018-ban sem kerülték el a botrányok a vállalatot. A Bp2017 tavaly összesen alig 479 milliós árbevételt hozott össze, amiből mindössze 105 millió származott jegyeladásból és majdnem ugyanennyi továbbszámlázott szolgáltatásból, ami ugye nem igazán saját bevétel. Ezzel szemben a költségek teljesen elszálltak:

a cég majdnem 2,6 milliárd forintért vett igénybe különböző szolgáltatásokat, bérekre és egyéb személyi kifizetésekre pedig 822 milliót költött.

Közben az ökölvívó-világbajnokságból hatalmas botrány kerekedett. Még októberben a 24.hu írt részletesen arról, hogy a bokszszövetség a kapott állami támogatás ellenére is 300 millió forint feletti hiányt halmozott fel, miközben a vb-vel összefüggésben teljesen érthetetlen kifizetések történtek, amivel az ismerősök jártak jól. Az ügyben hamar előkerült a Bp2017 Kft.-t vezető Balogh Sándor neve, akiről tavaly lapunk is több cikket írt, köztük egy portrét is.

Ő volt az, akinek a fejéből állítólag kipattant, hogy az ingyenes győri helyszín helyett 68 millió forintért a Duna Arénában legyen az esemény, és a szervezőbizottság elnökhelyettesi pozícióját is megkapta.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

 

Vélhetően ezek az ügyek is szerepet játszottak abban, hogy tavaly év végén a kormányzat ismét átgondolta a hazai rendezésű sportesemények kérdését, és úgy döntött: a jövőben inkább mégsem a Bp2017-re bízza ezeket. A feladatra létrehoztak egy új társaságot, a vizes vb szervezőcégét pedig a tervek szerint beszántják. A gond csak az, hogy ez annyira nem egyszerű, mivel

a Bp2017 Kft. vagyoni helyzete látványosan rossz.

A cégnek több mint 3 milliárd forintnyi olyan kötelezettsége van, amit éven belül ki kellene fizetnie beszállítóinak. A számok alapján ráadásul úgy tűnik, hogy ennek egy része nem tavaly keletkezett, azaz nagy valószínűség szerint már lejárt tartozás.

Ezzel szemben a vállalat bankszámláján alig 85, a pénztárában pedig kevesebb mint 15 millió forint van. Bár elvileg vannak még olyan likvid eszközeik, amikből bejöhet pénz, vagy amiket idővel pénzzé lehet tenni, ha mélyebbre ásunk a beszámolóban, akkor kiderül, hogy ezekkel is trükközött kicsit a cég. A közel 2 milliárd forintnyi készlete ugyanis a dokumentum szerint részben a

a Duna Aréna büfé árukészletét, a vb-re készített kabalafigurákat és egyéb merchandising termékeket tartalmazza,

amiket ugye nehéz lesz eladni. Ráadásul ez csak a készletek kisebb hányada, a nagy részét értékben ugyanis két olyan medence adja, amelyet vélhetően pont azért soroltak át ide a tárgyi eszközök közül, hogy a társaság likviditási mutatóit javítsák, tehát a cég fizetőképességét a valósnál jobb színben tüntessék fel*A tárgyi eszközök azok, amelyeket tartósan birtokolni kíván a vállalat. Ezzel szemben a készletek a forgóeszközök közé tartoznak, amelyeken elvileg belátható időn (jellemzően egy éven) belül megpróbál túladni cég. A likviditási mutatókat úgy számolják, hogy a cég rövid – éven belül lejáró – tartozásait vetik össze olyan forgóeszközökkel, amelyekből szintén éven belül pénzt csinálhat a vállalat. Így ha egy nagy értékű tárgyat úgy sorolnak át a mérlegben, ahogy ez a Bp2017-nél történt, akkor úgy tűnik, mintha a társaságnak javulna a likviditási helyzete.. Utóbbit erősíti, hogy ezeket a medencéket már tavaly is készletként tartották nyilván, eladni mégsem sikerült őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan véget ér a 2017-es budapesti vizes vb, 120 embert idén épít le az állami szervezőcégDecemberben még 135-es dolgoztak a Bp2017 Kft-nél, áprilisban viszont már csak tucatnyian fognak. Idővel a cég végelszámolása is megindulhat,

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár 42 milliárdból is kijöhetne az újabb vizes vb, de nem fogTeljesen új létesítményt valóban nem kell építeni, ideigleneseket azonban igen, és a meglévőeknél is szükség lesz milliárdos átalakításokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balogh Sándor Bp2017 Nonprofit Kft. vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.