Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. október 7. 07:40 Közélet

Egy évvel az esemény után mégis megszüntetik a vizes vb-t szervező, még mindig dübörgő céget

Bár a törvény előírások szerint már több mint négy hónapja valamennyi magyarországi cégnek nyilvánosságra kellett volna hozni a 2017-es beszámolóját, a tavalyi vizes világbajnokságot szervező vállalat ezt még mindig nem tette meg. Sőt, a Bp2017 Nonprofit Kft. még a közérdekű adatigénylésünkre sem küldte meg azokat az iratokat, amelyekből kiderülne, hogyan gazdálkodott az előző évben.

Pedig lenne miről számot adniuk, hiszen a vb végső költségvetése végül meghaladta a 107 milliárd forintot, ennek a pénznek pedig egy tekintélyes részét a Bp2017 Kft. költötte el. A G7.hu összesítése szerint az eredetileg kizárólag az esemény szervezésére létrehozott cég mintegy hatvan közbeszerzést írt ki, és a megrendelt beruházásokra, illetve a megvásárolt termékekre és szolgáltatásokra hajszál híján 34 milliárd forint ment el.

 


Ez pedig több mint egy milliárddal magasabb annál az összegnél, amit előzetesen szervezési költségként emlegettek, azaz annál, amit elvileg a Bp2017 Kft. rendelkezésére bocsátottak a kiadásai fedezésére. Magyarul a szervező cég költségvetésében akár 1 milliárdos lyuk is lehet. Ebben persze komoly szerepe van annak, hogy a vb még jóval az esemény után is drágult. A záróünnepséget követően több mint 10 szerződés módosításáról számoltak be a szervezők, és bár olyan is volt, ami olcsóbb lett, összességében ez 1,3 milliárdos költségnövekedést eredményezett*A legtöbbel a szinkronúszó helyszín drágult, itt kétszer is szerződést kellett módosítani, ami összesen majd félmilliárdos áremelkedéshez vezetett. De kétszázmillióval többe került a nyitó és záróünnepség, illetve Kuna Tibor egyik médiaügynöksége is 350 millióval többet kapott az eredetileg tervezettnél..

Az egymilliárdos lyuknak pedig elég komoly jelentősége lehet a közeljövőben. Értesüléseink szerint ugyanis végül mégis megszüntetik a Bp2017 Kft-t, a társaság anyagi helyzete azonban erősen befolyásolja ennek menetét. Ha ugyanis a cégnek nincs elég vagyona a kötelezettségei (hitelei, kölcsönei) fedezetére, akkor csak felszámolni lehet, ami nagyon nem mutatna jól*Egy cég többféle jogi eljárás keretében megszűnhet, ezek közül a két leggyakoribb a felszámolás és a végelszámolás. Utóbbi a tisztább, ezt ugyanis jellemzően a tulajdonos kezdeményezi: ha már nincs több terve a vállalkozással, akkor egyszerűen megszünteti. A hitelezőket kifizeti, a maradék vagyont megtartja. A felszámolás ennél kicsit macerásabb. Ezt ugyanis általában a cég hitelezői indítják, ha nem kapják meg időben a pénzüket. Ilyenkor azonban a vállalatnak sokszor nincs elég vagyona a kötelezettségeinek kielégítésére, így a hitelezők hiába futnak a pénzük után, gyakran semmit nem látnak belőle viszont. Ha egy cég tulajdonosa végelszámolást kezdeményez, ám ennek során kiderül, hogy a vállalatban nincs elég vagyon a kötelezettségek fedezésére, akkor az eljárás felszámolássá alakul át..

A Bp2017 megszüntetése egyébként meglepő fejlemény. Az elmúlt hónapokban ugyanis az volt az álláspont, hogy – a számos céget ért kritika ellenére – a vállalat hosszabb távon megmarad, és a nagyobb hazai rendezésű sporteseményeket fogja majd össze. Eredetileg erről szó sem volt, a társaságot projektcégként, a vizes vb szervezésére hozták létre. Kora tavasszal keltett is némi meglepetést, hogy fél évvel a vizes vb vége után, idén februárban nőtt a társaság alkalmazottainak száma.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

 

A Bp2017 tartós működéséről csak azt követően jelentek meg hírek, hogy lapunk beszámolt a létszámnövekedésről, ám a társaság elérhető alapszabálya az új elképzelésekre még ekkor sem utalt. A dokumentum akkori állapota szerint ugyanis a vállalat célja kizárólag a vizes vb megszervezése volt. Ezen csak március elején módosítottak, ráadásul a változást ennél is jóval később, április közepén jegyezte be a cégbíróság.

Az új cél szerint egyébként valóban komoly szerepet szántak a Bp2017 Kft-nek, hiszen lényegében minden „Magyarországon rendezendő egyes sport, kulturális, tudományos, turisztikai, vendéglátó, vagy egyéb nagyobb fontosságú nemzetközi és hazai eseményt” ők szerveztek volna. Ebben egyébként van is logika: ha egyszer valahol összeszedték már az ilyen feladatokhoz szükséges szervezeti tudást, akkor miért ne használhatnák máskor is.

Bár a vállalat nem igazán kommunikál a sajtóval, a kérdéseinket, és a közérdekű adatkéréseinket is rendre figyelmen kívül hagyják, sőt – ahogy a négy hónapja késő beszámolóból jól látszik – még a törvényben előírt adatszolgáltatásnak sem tesznek eleget, néhány információt azért elő lehet ásni a cégről. Ezek alapján pedig úgy tűnik, hogy meg is kezdték az előkészületeket a társaság felhizlalására. A cég létszáma például február óta tovább emelkedett: akkor csak 52-en dolgoztak a Bp2017 Kft-nél, szeptember elején azonban mg 85-en.

Ennek fényében aztán végképp meglepő, hogy mégis újra felmerült a vállalat beszántása. 

Sőt, úgy tudjuk, hogy bár a kormány a végső szót még nem mondta ki, de az elvi döntés már megszületett, és az előkészületek is zajlanak.

Az okokat nem annyira könnyű visszafejteni, de biztos szerepet játszik benne, hogy a vizes vb-t a kormány részéről felügyelő Seszták Miklós pozíciója igencsak megromlott, a kormányból is távozott. A Bp2017 Kft-t pedig ugyan hivatalosan Szántó Éva vezeti, korábban azonban több forrásból is úgy hallottuk, hogy a cég tényleges irányítója a kezdetek óta a Seszták bizalmi embereként emlegetett Balogh Sándor gazdasági igazgató.  

Ennek ellenére a korábbi fejlesztési miniszter távozása még nem feltétlenül kellett volna, hogy a Bp2017-et is meggyengítse, Baloghnak ugyanis az új kormányban is jók a kapcsolatai. A nemzeti vagyonért felelős miniszter, Bártfai-Máger Andrea a felesége volt és bár már jó ideje elváltak, a kapcsolatuk nem romlott meg. Még néhány évvel ezelőtt is több tucat Balogh Sándorhoz köthető cég működött Bártfai-Máger egy rózsadombi lakásán.

A jó kapcsolatok azonban ezúttal úgy tűnik, nem voltak elegendőek a nagy rendezvényszervező cég fenntartásához, vagy egyáltalán a tényleges életre hívásához. A Bp2017 Kft. ugyan az idén is rendezett néhány eseményt, ők felügyelték például az ifjúsági ökölvívó vb-t, a műúszó világkupát és a férfi vízilabda világliga szuperdöntőjét, az igazán zsíros feladatoktól távol tartották őket. Nem vehettek részt például Divízió I/A-s jégkorong vb vagy az öttusa Európa-bajnokság szervezésében, ahogy a két hét múlva kezdődő birkózó vb lebonyolításából is kimaradnak.

Ráadásul semmi nem utalt arra, hogy ebben a jövőben változás jöhet. Bár 2019-ben kifejezetten sok nagy nemzetközi sportesemény lesz Magyarországon, így például kajak-kenu, asztalitenisz vagy éppen vívó vb, de társrendezői leszünk a röplabda világbajnokságnak is. Ezek szervezését azonban a szövetségek nem igazán akarták kiengedni a kezükből. Az Európai Maccabi Játékok pedig még ezeknél is egyértelműbben mutatta, hogy a Bp2017 Kft. nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket, hiszen ennek az eseménynek megszervezésére külön céget hívott életre az állam.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy a Bp2017 Kft. beszántásával a kormány végleg lemond-e egy nagy állami rendezvényszervező cég létrehozásáról, vagy csak egy másik gárdával képzelik ezt el. Mindenesetre az látszik, hogy legitimitása lenne egy ilyen szervezetnek, hasonló eseményekből ugyanis a jövőben is jó néhány lesz az országban.

Közélet Balogh Sándor beszámoló Bp2017 Nonprofit Kft. vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2021. október 16. 16:58 Adat, Közélet

Eldőlt a hazaárulózásig fajuló kormány-ellenzék vakcinavita

Nem tudta volna felgyorsítani a magyar oltási programot, ha a kormány az év elején leköti a hazánknak az uniós beszerzés keretében járó teljes Moderna-mennyiséget.

Molnár Boglárka
2021. október 13. 06:55 Közélet

Van kiút a rezsicsapdából, ha a kormány is úgy akarja

Csak látszólag áll jól Magyarország a lakóépület-felújításokkal, pedig szándék van a lakosság részéről a nagyobb munkákra, és az EU pénzt is adna, hogy teljesüljenek a klímacélok.

Bucsky Péter
2021. október 12. 06:53 Közélet

Egyre többet költ a kormány autó-motor sportra, Szijjártó sógorának is jutott belőle

Idén már 36 milliárdot szán a kormány erre a területre, az ágazatban Szijjártó Péter sógora is egyre fontosabb szereplő.

Fontos

Stubnya Bence
2021. október 16. 07:20 Podcast

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Gyurcsik Attila
2021. október 15. 14:36 Világ

Orosz függéshez és csúcsra járatott szénerőművekhez vezetett az uniós energiapolitika

Európa sorsa jelenleg az időjárás kezében van: egy átlagosnál hidegebb tél esetén az elszálló energiaárak tönkretehetik az európai ipart és élelmiszertermelést, brutális inflációt okozva.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2021. október 15. 06:55 Adat

Egyetlen megyeszékhelyen tartottak lépést a bérek a lakásárakkal

Az ingatlanárak sprintjéhez képest kocogás volt az elmúlt évek nagy bérrobbanása szinte az összes vidéki magyar nagyvárosban.