Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. március 1. 06:49 Közélet

Sokkal kevesebb adót fizet, aki igazán fontos a kormánynak

Az előzetes számok szerint 750 milliárd forinttal 2018 új rekordot hozott az adókedvezmények terén. Az érintett adófajtákból származó bevétel közel ötödére rúgnak már a kedvezmények, amelyeket sokszor nehezen átlátható módon és megkérdőjelezhető célokra ad az állam.

A kormányzat egyik fő célja az adózásban az egyszerűsítés és az egykulcsos adók használata. A kedvezmények rendszere azonban ezzel pont ellentétes: bürokratikus folyamat ezek érvényesítése, nehézkes az ellenőrzése, és több visszaélésre adnak lehetőséget. Ráadásul aki kedvezményt kap, az végső soron már egy másik kulccsal adózik.

2012 és 2017 között összesen 7,5 ezer milliárd forint volt a központi költségvetés hiánya, és ugyanabban az időszakban a kormány összesen 3,8 ezer milliárd forint adókedvezményt adott. Az államháztartás hiányának felét tehát egyetlen mozdulattal, az adókedvezmények megszüntetésével el lehetett volna törölni. (Legalábbis ha eltekintünk a második körös hatásoktól.)

(A grafikonon egy-egy elem adatsora kiemelhető a kurzort a neve fölé mozgatva, kattintással pedig el is lehet tüntetni.)

 

A kormányzat tavaly – az előzetes információk alapján – a szóban forgó adók teljes összegének*A befizetett adók és a kedvezmények összege, ami kedvezmények nélkül elérhető lett volna. Ez egyben azt is jelenti, hogy a végül befizetett adóknak a 19 százalékát tették ki a kedvezmények. 15,9 százalékát hagyta az adózóknál kedvezményként, ami igen jelentős tétel. A legtöbb kedvezményt a társasági adónál alkalmazzák: 2018-ban ennek 36 százalékát nem kellett már befizetniük a cégeknek.

A személyi jövedelemadó kedvezményeit a kormányzat folyamatosan csökkentette: elvette az alacsony keresetűek jövedelemkompenzációját, amivel lényegesen megemelte az adókulcsukat. Mások mellett megszüntette a biztosítási kedvezményt is. Mára a gyermekek után járó kedvezmény lett az egyetlen lényeges elem.

Az is látható, hogy a távközlési adó, a pénzügyi szervezetek különadója és az energetikai különadó kiemelten szelektív: a sokszor szinte cégekre szabott egyedi előírások miatt egyes cégek teljesen ki tudnak bújni a közteher alól. Ezeknél az adóknál különösen magas, akár 30-50 százalékos a kedvezmény, ami jól mutatja, hogy milyen tárgyalási pozíciója van a kormánynak.

A vállalkozásokat leginkább a társasági adó érinti: itt sikerült a 2010-es és 2011-es adatokat is fellelnünk, és az látszik, hogy a Fidesz kormányzása során hatalmasra duzzadt a be nem fizetett adó mértéke: a 2010-es 89,7, illetve 2011-es 119,2 milliárd forintos kedvezmény 2017-re 199, 2018-ra már 211 milliárd forintra nőtt. Ez olyannyira elképesztően magas összeg, hogy az állam teljes, 2018-ra tervezett 12 553 milliárd forintos bevételének már a 2 százalékát tette ki.

Másképp nézve: ez pont akkora összeg, mint amennyit a pénzügyi tranzakciós illetékből szednek be, vagyis ezt akár meg is lehetne szüntetni. Vagy az szja kulcsát lehetne a tizedével csökkenteni, 13,5 százalékra, ha már a kormány – folyton a jövőbe tolt – ígérete az egyszámjegyű szja elérése.

Az óriási kedvezményarány mögött leginkább a számos visszaéléssel jellemezhető sport taotámogatás áll. Ennek a jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen, amikor még úgy tűnt, hogy a korábbiaknál sokkal kevesebb bevételről akar lemondani a kormány. Aztán kiderült, hogy ez csak a kultúra esetében igaz, a sport továbbra is nagyjából annyiból gazdálkodhat, mint korábban, csak más belső eloszlásban.

 

2010-ben a kormány még hadjáratot hirdetett a kamu k+f projektek és kedvezmények ellen. Ehhez képest az elmúlt években nem csökkent a k+f adókedvezmények mértéke. Ezt alapvetően a multinacionális nagyvállalatok veszik igénybe, és ahogy az Audi példáján bemutattuk, nem is kell ehhez hazai k+f tevékenység: az anyavállalattól kapott tevékenység számlája is megfelelő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország a globális innováció segédmunkása, öt cég költi el az országos k+f felétA magyar innovációban semmi nem az, aminek látszik. A multik egy része csak adót optimalizál, a kisebb cégek alig kutatnak.

A szavakban oly fontosnak tartott kis- és közepes vállalkozások támogatásra alig gondol ezen a téren a kormány: a kkv-k és mikrovállalatok segítését szolgáló kedvezmények csak az elméletileg elérhető adóbevétel 1,6 százalékát tették ki 2017-ben. A nagy pénzt a multiknak szánták: a k+f kedvezmények túlnyomó részét multinacionális cégek kapják, ahogy szinte teljes egészében őket segíti a fejlesztési adókedvezmény is. Ezek együttes értéke 2017-ben 55 milliárd forint volt, de 2018-ban már 71 milliárd forint lehetett ez az összeg. Ezt a pénzt alapvetően a hazai vállalkozók zsebéből veszi ki a kormány, hiszen a társasági adót alig fizető külföldi vállalkozások helyett a magyaroknak kell az adót megfizetni.

A pénz be nem szedésének újabb formáját is megtalálta az állam: két éve már angyalbefektetői kedvezmény is létezik, tavaly starup befektetési adókedvezményt vezettek be, 2017-től pedig az energiahatékonysági beruházásoknak is van adókedvezménye. Egyre bonyolultabb tehát az adórendszer, ilyen ütemben pedig gyorsan el fog fogyni a cégek adóalapja. A cégek közterheinek csökkentése elméletileg lehet jó irány, csakhogy ésszerűbb és hatékonyabb lenne az adók számának és/vagy mértékének csökkentése a sok-sok kedvezmény helyett.

A kormányzat számára kiemelten fontos volt az szja kedvezmények átalakítása is: megszüntettek több kisebb kedvezményt, például a csupán évi 100 millió forintba kerülő, a felsőoktatási tandíj egy részét szja kedvezményként visszaadót is. Talán ennek is szerepe lehetett abban, hogy Európában példátlan módon egyre kevésbé képzettebbek a magyar fiatalok, esik a körükben a diplomások aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzt senki sem köszöni majd meg, amit az oktatással tett ez a kormányMinden megváltozott a közoktatásban és a felsőoktatásban, és az a baj, hogy nem a jó irányba. Az eredmény, hogy a fiatalok egyre képzetlenebbek.

A legfontosabb kedvezmény a családi adókedvezmény, ez az elméletileg elérhető teljes szja bevétel 11 százalékát teszi ki. Ez az arány 2012 óta nem módosult, pedig 2015-től már a friss házasok adókedvezménye is ebbe a kategóriába tartozik. Ez talán mutatja is az intézkedés hatástalanságát, ugyanis ha egyre több gyermeket vállalnának a munkavállalók, akkor egyre több kedvezményt kellene kapniuk.

 

Egyre többen ismerik viszont fel, hogy van lehetőségük a súlyos fogyatékosságuk vagy ilyennek minősített betegségük miatt adókedvezményt igénybe venni, ami az aktuális minimálbér öt százalékának felel meg. Ennek ellenére – mint korábban beszámoltunk róla – még mindig százezrek nem élnek ezzel a lehetőséggel. 2012-ben csak 84 ezren, 2017-ben 180 ezren, 2018-ban pedig valószínűleg 193 ezren éltek a kedvezménnyel.

A nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések utáni adókedvezmény pedig a duplájára nőtt 2013 és a 2018 között az előzetes tavalyi adatok szerint. Úgy tűnik, hogy felértékelődik az öngondoskodás az egyre romló színvonalú állami egészségügyi ellátás miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miattSzázezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Közélet adókedvezmények k+f adókedvezmény tao taotámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2019. május 16. 12:17 Közélet

Tabuk fogságában a magyar gazdaságpolitika

A magyar konvergencia program azt a látszatot kelti, hogy már sikerült megteremteni a tartósan gyors növekedés gazdaságpolitikai előfeltételeit.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Avatar
2019. május 14. 17:08 Közélet

Üzentünk Brüsszelnek: a lehetséges világok legjobbika jön

Az euró bevezetésével továbbra sem foglalkozik érdemben a kormány, és olyan gazdasági növekedéssel számol, amelyhez nagyon jól kell alakulniuk a külső feltételeknek.

Fontos

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.