Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Mára szinte minden személyi jövedelemadó (szja) kedvezményt felszámolt a kormány, de van még egy, ami bár nem igazán jelentős, mégis fontos segítség lehet azoknak, akik betegséggel élnek. Cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek és egyéb krónikus betegségben szenvedőknek havi több tízezres kiadást jelenthetnek a gyógyszerek és a megfelelő élelmiszerek. Ennek egy részét, 2019-ben maximálisan havi 7450 forintot megtakaríthatnak, ha adóbevallásukban feltüntetik, hogy nekik jár a kedvezmény. Érdemes végignézni a listát, azok jogosultak erre, akik a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben meghatározott tartós betegségekben szenvednek*Az szja kedvezmény részleteit 2010 óta a 49/2009. (XII.29.) számú EüM rendelet szabályozza..

A NAV megadta kérdésünkre, hogy az elmúlt években mennyien és mekkora összegben éltek a szóban forgó súlyos fogyatékossági kedvezménnyel. Amint grafikonunkon látható, évről évre egyre nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma. De mivel a szja bevallók száma is elég gyorsan nőtt – már csak a foglalkoztatottság bővülése miatt is -, ezért érdemes az ő számukhoz hasonlítani: a 2010-es 1,5-ről 2,8 százalékra nőtt ez az arány 2016-ig. A 2010-es 69 ezer fő pedig 2017-re már 218 ezerre emelkedett, tehát az utolsó elérhető adóévben is folytatódott a bővülés.

A fizetésekhez képest is megfigyelhető az igénybe vett kedvezmény emelkedése: a teljes jövedelemhez*az szja bevallásban a teljes, összevonás alá kerülő jövedelem viszonyítva aránya 0,03 százalékról 0,11 százalékra nőtt.

 

A kedvezmény emelkedésének az az oka, hogy azt a minimálbér összegéhez kötötték: a havi mértéke mindig az év elején érvényes éves minimálbér öt százaléka. Mivel időközben az szja kulcsa – legalábbis a jobban keresőknek – sokat csökkent, így a kevesebb adóhoz viszonyítva egyre nagyobb ennek az adókedvezménynek a mértéke: a 2010-es 0,2 százalékról 2017-re 0,7 százalékra nőtt a kedvezmény összege a teljes szja bevételhez képest.

A kedvezmény még így is olyan alacsony, hogy 2017-ben elég volt a maximális kedvezmény eléréséhez havi 42 500 forintos bruttó. Mégis voltak olyanok, akik nem tudták igénybe venni teljes mértékben – felehetően ennek az az oka, hogy nem dolgoztak az év egészében, a kedvezmény ugyanis csak a ledolgozott hónapok után jár.

 

Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy milyen betegségek után veszik igénybe a kedvezményt, de ezt nem tudta a NAV megadni. Ennek elég egyszerű oka van: nem kell semmilyen információt ezzel kapcsolatban feltüntetni az adóbevalláson, így a NAV-nak nincs róla információja, hogy ki milyen betegség után veszi igénybe azt. Ahogy az szja bevallás kitöltési útmutatója is tartalmazza, egyszerűen be kell írni a 45. sorba a megfelelő kedvezményt. Az igazolásokat pedig meg kell tartani, és csak egy NAV-ellenőrzés esetén kell bemutatni.

A fogyatékossági adókedvezménnyel nagyon könnyű visszaélni, nincsen a NAV-nak lehetősége központilag ellenőrizni.

Az igazolást a háziorvos és a szakorvos is kiállíthatja, erről azonban csak annyi adatot adnak a K51-es nyomtatványon a NAV-nak, hogy kiadták. Elképzelhető, hogy valaki egyszerűen csak beírja a kedvezményt – jó eséllyel sose fogják ellenőrizni, hiszen nekünk sem tudták megmondani ki milyen betegség alapján vette igénybe, pedig ha megadják az orvosok az adatokat számukra, nem lenne túl bonyolult összefuttatni, ám ez mégsem megoldott az adóhatóságnál.

Igaz, a NAV-nak lenne sok ideje még ellenőrizni később is: az adóbevallás leadásának évétől számított ötödik év december 31-ig. A 2018-as adóév után idén május 20-ig kell leadni az adóbevallást, ezt követően 2023-ig van lehetőség ellenőrzésre. Az szja azonban nem egy túl sokszor ellenőrzött terület, a statisztikákból az olvasható ki, hogy a 2017-ben végrehajtott 156 ezer ellenőrzés tizede sem irányult erre, ami az 5 millió szja bevalló számához képest elenyésző.

Nehéz megmondani, hogy mennyien érintettek, mivel sem a KSH, sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai között nincs meg abban a BNO-kód szerinti bontásban a betegek száma, mint ami az szja kedvezményről szóló kormányrendelet mellékletében szerepel. Így csak azt tudtuk alapul venni, hogy a KSH adataiban mik szerepelnek.

A 2011-es népszámlálás szerint 490 ezren éltek fogyatékossággal, akik közül 65 ezren dolgoztak. Ebben a felmérésben azonban nem szerepeltek olyan népbetegségek, amelyek nem számítanak fogyatékosságnak szűkebb értelmezés szerint, de szja kedvezmény jár miattuk. A három, legtöbbeket érintő betegség az alábbi lehet:

  1. Cukorbetegség: a lakosság 8-14 százalékát érintheti – az Eurostat adatai szerint 8 százalék érintett – ezt vettük figyelembe maximumként. A KSH adatai szerint egyébként 1,3 millió cukorbeteg van. Megközelítő becsléssel a cukorbetegek 10 százaléka tartozik az 1-es típusba, akiknek jár az adókedvezmény. De élhetnek ezzel azok is, akik a 2-es típusba tartoznak, és szövődményekkel küzdenek – ennek számát azonban nem tudtuk megbecsülni, ezért vettük az elméleti maximumot.
  2. Laktózérzékenység: a lakosság 5-7 százalékát érintheti – korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a kérdéssel – 6 százalékot vettünk figyelembe
  3. Lisztérzékenység: a lakosság 1-2 százalékát érintheti, 1,5 százalékot vettünk alapul.

A KSH felmérésében szereplő fogyatékosok az összes szja bevalló 1,3 százalékát teszik ki. Számításaink szerint a munkavállalók 16,8 százaléka élhetne a fogyatékossági adókedvezménnyel, de csak 3,8 százalék tette meg. Lehetnek olyan betegek, akiknél átfedés van az egyes kategóriák között, de mivel csak a leggyakoribb betegségeket vettük alapul, még így is konzervatívnak tekinthető becslésünk.

2017-ben becslésünk szerint 633 ezer adózó 48 milliárd forintnál is több adót úgy fizetett be az államkasszába, hogy joga lett volna ezt megtartani.

Akinek jár a kedvezmény, és az orvosi igazolást is beszerzi, annak nincs más dolga, mint jelezni munkáltatója felé, hogy jogosult erre. Aki önmagának készíti a bevallást, vagy a munkahelyén nehézkes az ügyintézés, annak az szja bevallás 45. sorában kell a kedvezményt feltüntetni – ezt akkor is meg lehet tenni, ha a NAV készíti el számunkra a bevallást.

A korábbi évek kedvezményének visszakérése egy kicsit bonyolultabb feladat, ehhez már biztosan le kell tölteni a NAV őskövületnek számító és nehézkesen kezelhető adóbevallás programját, az ÁNYK-t innen, majd minden egyes év szja bevallását külön-külön is telepíteni kell, ezen az oldalon lehet megkeresni őket. A 2017-es év bevallásának neve 17SZJA, ahogy a 2016-osé 16SZJA. Ez előtt az évszám mellett az 53-as számot kell feltüntetni, 1553 2015-re. A bevallást önellenőrzésként kell elküldeni. Ehhez vagy meg kell keresni, amit annak idején leadtunk, vagy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az le tudja tölteni a EBEV nevű portálról*A szolgáltatások menün belül a bevallás (dokumentum) lekérdezése almenüre kell kattintani, majd innen a beküldött dokumentumra. Itt egy új szűrést kell indítani, majd türelmesen megvárni az eredményeket, ez akár fél-egy perc is lehet. Itt ki kell jelölni a megfelelő nyomtatványt a kis jelölő négyzetben, majd alul a nyomtatvány lekérésére kell kattintani. Várni kell, amíg a kis nyilas ikon jobb oldalon egyszer csak zöldre vált, akkor már lehet kattintani, és az ÁNYK program meg fogja tudni nyitni., és így már csak az önellenőrzést kell beikszelni és a 45. sorba beírni a kedvezményt.

Mindenesetre érdemes venni a fáradságot, mert ha valaki már a korábbi öt évben is jogosult volt, de nem élt a kedvezménnyel, most 378 ezer forinthoz juthat hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvente tízmilliárdokat hagynak az államnál a laktózérzékenyekValószínűleg több százezren nem veszik igénybe az adókedvezményt, amely elég bőkezűen bánik a laktózintoleranciával küzdőkkel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adóbevallás adókedvezmény betegségek NAV Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.