Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 16. 18:45 Élet

Nem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamiből

Ha legközelebb bosszankodsz, hogy már megint (még mindig) nincs élesztő a boltban, vigasztalhatod magad azzal, hogy a világ egy jelentős – ráadásul hazánknál gazdagabb – részén egy sokkal alapvetőbb szükségleti cikket is nehéz beszerezni: a WC-papírt.

A két termékben az is közös, hogy a helyenként már tartósnak mondható hiányért egyaránt a pánikvásárlásokat, a félelem táplálta felhalmozást okolják. A valóság azonban ennél árnyaltabb. Az éttermek, étkezdék, iskolák bezárása miatt*még a kiszállítást is figyelembe véve most sokkal többen (és több emberre) főznek-sütnek otthon, mint a koronavírus-járvány előtt. Ennek nyomán olyan emberek is elkezdtek élesztőt keresni, akik eddig azt sem tudták, hogy hol van a bolton belül. Vagyis biztosra vehető, hogy az üzletekben felhalmozás nélkül is több fogyna belőle, mint korábban, így nem könnyű megítélni, hogy tényleg (csak) a pánikvásárlások miatt alakult-e ki hiány, ahogyan azt a budafoki élesztőgyár a Facebookon írta. (Eleve, az élesztő romlandó, tehát nincs sok értelme sokat felhalmozni belőle.)

A cég mellesleg azt is elárulta, hogy a kiskereskedelemben is piacra dobta az eddig a sütőiparnak gyártott félkilós kiszerelésű termékeit.

A WC-papírnál részben az okozza a gondokat, hogy egy ilyen váltást nem lehet csak úgy megcsinálni.

Itthonról nézve ez talán nem tűnhet olyan nagy problémának, mert noha helyenként előfordult, hogy kifogyott a készlet, vagy egy bizonyos márkát nem lehetett kapni, olyan fokú hiányt nem lehetett tapasztalni WC-papírból, mint húsból, lisztből, cukorból vagy éppen tésztából.

Sok fejlett országban azonban más a helyzet. Délkelet-Ázsia néhány országában egy időben olyan nagy volt a hiány, hogy a nagylelkűség netovábbja volt, ha valaki kéztörlőt vagy WC-papírt adott ajándékba. Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában sok helyen most sem könnyű WC-papírt venni. A szinte csípőből érkező válasz szerint ennek is a felhalmozás az oka, pszichológusok cikkekben az emberi irracionalitást magyarázzák, az egyszerűbb megfogalmazások kedvelői – készletezők és a csak a szokásos mennyiséget vásárlók – pedig egymásnak szólogatnak be a Facebookon.

Pedig itt aztán pláne igaz, hogy a pánikvásárláson jócskán túlmutató okok magyarázzák a jelenséget. Az egyik nagy amerikai gyártó becslése szerint a több otthon töltött idő miatt az emberek körülbelül 40 százalékkal több WC-papírt használnak otthon, mint a kijárási korlátozások előtt. Ez önmagában, felhalmozás nélkül is garantáltan ellátási zavarokat okozna, ugyanis a gyártási és logisztikai folyamatokat az év egészében szinte teljesen egyenletes igényekre alapozták eddig. (És a tengerentúlon hatalmas mennyiségről van szó: az Egyesült Államokban a világ lakosságának 4 százaléka él, ám ők használják fel az összes WC-papír ötödét.)

Erre persze jöhetne az a válasz, hogy az éttermekben, munkahelyeken, iskolákban és a hasonló helyeken viszont sokkal kevesebb fogy. Ami igaz is, csakhogy az így megmaradó mennyiséget nem lehet egyszerűen átcsatornázni a kiskereskedelembe, mert

más a kiszerelése és a minősége.

A nem otthonra szánt WC-papír nagyon gyakran nem gurigán van – vagy éppenséggel sokkal nagyobbon -, mert méretesebb adagolóba való betöltésre tervezték, a minősége pedig gyengébb, gyakran csak egyrétegű. A színe, tapintása is más, például azért, mert újrahasznosított cellulózt is tartalmaz. Ez gyakran egészen hasonló a rendszerváltás előtti itthoni felhozatalhoz.

Akkor viszont miért nem állnak át teljesen a gyárak, vagy legalább pörgetik fel az otthoni kiszerelés gyártását? Nos, gyakran nem is ugyanott készül a kétféle termék, de az átállás amúgy sem éri meg jelen állás szerint, hiszen pár hónap múlva mindent rendezhetnének vissza a másik irányba, miközben a WC-papír egy nagyon kis hasznot hordozó termék. A gyártósorok pedig jelenleg is teljes kapacitáson mennek az Egyesült Államokban – és hasonlóról számolt be az idehaza piacvezető gyártó Vaja Papír Kft. is a napi.hu-nak.

Egyébként Amerikában a banánnal is hasonló a helyzet, még ha nem is annyira kiélezetten, mint a WC-papírnál. A boltokból gyakran kifogy, az iskolák és éttermek viszont visszamondják a rendeléseiket. Ám itt sem teljesen ugyanarról a termékről van szó, az utóbbiaknak szállított gyümölcsök ugyanis kisebbek és általában egyesével vannak a ládákban, a boltba kerülők viszont fürtökben állnak és méretesebbek.

Egyéni szinten ez a megoldást is kiadhatja, ha az ember rugalmas, és van egy kis szerencséje. Ahogy a témát alaposan feldolgozó Marker-cikk szerzője írja, nemrég egy étteremben nemcsak az ennivalót vette fel elvitelre, hanem WC-papírt és banánt is. Az előbbi vékony és egyesével sorakoznak a lapok egymáson, az utóbbiak pedig aprók, de a mostani helyzetben mindegyik megteszi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA feje tetejére állította a járvány, hogy mit és hol vásárolunkVannak olyan termékek, amelyek forgalma öt-hatszorosára nőtt a webáruházakban, másoké negyedére csökkent. Országonként is vannak eltérések.

Élet áruhiány élesztő felhalmozás járvány koronavírus logisztika wc-papír Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 14:32 Élet

Ritka, hogy a kémiatankönyvek egyik alaptézisét módosítani kell, de lehet, hogy szükség lesz rá

Nem feltétlenül az határozza meg döntően az atomok közötti kötések erősségét, amire eddig gondoltunk, de miért fontos ez?

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.