Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

A legszegényebb magyar régiókban nőtt az elmúlt időszakban a legnagyobbat az ezer főre eső személyautók száma 2022 és 2016 között az európai unió statisztikai hivatalának friss adatai szerint.

Mi történt? Megjelentek az Eurostat friss adatai arról, hogy az egyes uniós régiókban átlagosan hány autójuk van az embereknek. Uniós szinten átlagosan 560 autó jut ezer lakosra 2022-ben.

  • Habár a magyar régiók közül egyik sem éri el ezt a szintet, számításaink szerint viszont az összes magyar régió szerepel a 25 legnagyobb növekedést felmutató uniós régió között.*2016 és 2022 között 183 régiót összehasonlítva, mivel 57, főként portugál, lengyel, német és francia régió esetében az egyik évre vonatkozóan nincs adat.

Számokban: 2022-ben a legtöbb autót népességarányosan a Nyugat-Dunántúlon használták (469/ezer fő), ezután következett ezer főre jutó autók száma szerint Pest megye (465). A legkevesebb autó ezer főre Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon jutott (378 és 382).

Alulnézet: viszont a legnagyobb növekedést is ezekben a régiókban mérték 2016-hoz képest – ami a legkorábbi év, amikor minden magyar régióra van adat -, és ez uniós szinten is kiemelkedőnek számított.

 
  • Csak román régiókban volt ebben az időszakban nagyobb a növekedés a magyar régiókban mértnél, ezek között arányaiban a legkisebb Budapesten és Pest megyében volt az autók számának bővülése.

Tágabb kontextus: az általunk vizsgált 183 régióból 20 olyan volt, ahol csökkent az autók száma. Ezek között vannak régiók, ahol a csökkenést valószínűleg a rossz gazdasági helyzet okozhatja, például a listát vezető két bolgár régió esetében.

 
  • A nagyvárosi autózás visszaszorításának sikerességére (és/vagy az agglomerációja bővülésére) lehet viszont példa Bécs, Brüsszel és Stockholm is.

Igen, de: ahogy azt az Eurostat közleménye is megjegyzi, az autók száma leginkább a gazdasági körülményektől függ, de a statisztikát torzíthatja például, ha egy adott régióba a kedvező adózási feltételek miatt sok autót jegyeznek be. 

  • Az agglomerációs adatokat ez Magyarország esetében is befolyásolhatja, sok lízingcég van ugyanis ilyen településekre bejegyezve itthon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb győzelmet hozhat a Fidesznek, hogy egyre többen autóznakA rendszerváltás óta minden olyan évben elvesztette a választást a hatalmon lévő párt, amikor csökkent az autózás aránya a személyszállításon belül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat autó EU régió személyautó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.