Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. március 19. 06:36 Vállalat

Hullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókat

– Megjött a kamion.

– Jó, és embert is hozott?

A napokban ez a párbeszéd zajlott le két bolti alkalmazott között egy budapesti szupermarketben, és nehezen lehetne ennél tömörebben kifejezni a kiskereskedelem elmúlt heteit. Kiolvasható belőle a vásárlók csillapíthatatlan rohama, a bolti dolgozók elgyötörtsége és érződik belőle a beletörődöttség is.

Az élelmiszerboltok letarolása már nagyjából három hete tart, és egyelőre semmi jele a csillapodásnak. Sőt, az iskolák bezárásának pénteki bejelentése óta még tovább fokozódott a forgalom az általunk megkérdezett bolti dolgozók szerint.

Az áruházláncok nem kommunikálnak a járvány terjedése óta, de beszéltünk dolgozókkal az Alditól, az Auchan-tól és a Penny Markettől, és valamennyien azt mondták, hogy a boltjuk forgalma legalább a kétszeresére nőtt február vége óta. Ahogy az Aldi és a Lidl működését bemutató cikksorozatban írtuk, az egyes boltok hetekre előre megtervezik az adott nap forgalmát. Most hallottunk olyan esetet, hogy az aznapra tervezett bevétel már délelőtt közepére megvolt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a LidlHa nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.

A Penny egyik dolgozója szerint az ő boltjában nagyjából minden nap megduplázzák a tervezett forgalmukat február vége óta, és az üzletlánc többi üzletéről is hasonló számokat hall. Az Aldi egyik munkatársa szerint náluk is hasonlóan alakult a forgalom, de amikor Orbán Viktor múlt pénteken bejelentette, hogy bezárják az iskolákat, “robbanásszerűen” nőtt a vásárlók száma.

“Addig kétszeres volt a forgalom, azóta háromszoros”

– mondta.

Az általunk megkérdezettek szerint leginkább lisztet, olajat és cukrot visznek, de hatalmas a kereslet az élesztőre is, amit szinte alig lehet kapni. “Az élesztő az első dömping óta hiánycikk” – mondta egy boltos, állítólag az egész országban alig lehet kapni. Nagy a kereslet a hagyományos tartós élelmiszerekre, mint a rizs vagy a tészta, szintén sok fogy konverzből, és legújabban mirelit termékekből is.

“Fogyna több is, ha még nagyobb készlet lenne. Rizst és tésztát például folyamatosan kapunk, de még aznap elkapkodják. Ami máskor 3-4 napig eltart, azt most egy fél nap alatt elviszik” – mondta egy aldis. Egy másik aldis pedig azt mondta, ők tésztát már csak “hébe-hóba” kapnak a központtól. Több aldistól is hallottuk, hogy a központ képtelen kielégíteni a rendelt mennyiséget, egyikük szerint előfordul, hogy csak a rendelés fele érkezik meg. 

Üres polcok egy hongkongi boltban február elején. Fotó: AFP

A tartós élelmiszerek mellett kielégíthetetlen a kereslet a friss termékekre is. “Kirakjuk a húsokat reggel 7-kor, és szinte már 8-kor üresek a pultok” – mondta egy diszkont dolgozója. Egy másik pedig arról beszélt, hogy hiába rendelnek háromszor annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint korábban, már délre alig marad belőlük.

“Így is sokkal kevesebb áru érkezik, mint amit megrendelünk. Egyszerűen kifosztják a boltokat, nem tudjuk annyira feltölteni a polcokat, hogy ne fogyna el minden, mert egyszerűen nem kapunk annyi utánpótlást”

– mondta egy aldis.

Az Auchan egyik munkatársa azt mondta, hogy a reggeli műszakosok minden nap lepusztítva találják az a boltot. Reggel egy órájuk van, hogy megpróbálják visszatölteni a pultokat, de ez nem elég erre. Az idő- és kapacitáshiány miatt lényegében átvették a diszkontok gyakorlatát. Az Aldi és a Lidl ugyanis azért is hatékonyabb a hagyományos láncoknál, mert például az ásványvizeket nem pakolják egyesével a polcokra, hanem raklapokról árulják őket. A boltok megrohanása miatt ugyanez a gyakorlat alakult ki a hagyományos láncoknál: a főfolyosók tele vannak raklapokkal, hogy elérhetőek legyenek a termékek.

A boltba érkező raklapok száma a forgalom növekedésének megfelelően mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az elmúlt hetekben. A raklapokat jellemzően a láncok logisztikai központjában állítják össze. Egy Penny-alkalmazott azt mondta, hogy az áruházak megrendeléseit összeállító komissiózó 10-12 boltot lát el, és “már nem bírják a munkát” a kétszeres-háromszoros szállítmányok miatt.

Részben üres pocok egy amerikai üzletben. Fotó: AFP

A többszörösére növekedett forgalmat ugyanis a boltoknál meglévő emberállományból elégítik ki. “A boltban mindenki hulla, és egyfolytában jön be a rengeteg áru” – mondta a Penny egyik munkatársa. Plusz ember felvételéről senkitől sem hallottunk, egy dolgozó például azt mondta, hogy a járvány miatt az egyébként is esedékes állásinterjúkra sem mennek már el az emberek.

A létszám ráadásul jellemzően a megszokottnál is kevesebb. Ha ugyanis egy munkatárs kicsit is rosszul érzi magát, már nem megy be dolgozni a járvány miatt. Illetve az is szalámizza a létszámot, hogy az iskola- és az esetleges bölcsőde/óvodabezárások miatt sok dolgozónak otthon kell maradnia a gyerekekkel. Így jellemzően a megszokottnál kisebb létszámmal kell ellátni a kétszeres-háromszoros forgalmat hetek óta. 

Van olyan bolt, ahol a boltok megrohanása miatt napi 10-12 órát dolgoznak az alkalmazottak heti hat napot, máshol napi két órát túlóráznak, de olyan üzletről is hallottunk, ahol túlóra nélkül igyekeznek kezelni a helyzetet. Az Auchan munkatársa például azt mondta, hogy más osztályokról csoportosítottak át embereket az élelmiszerosztályra, és

még irodai dolgozók is lemennek az áruházba pakolni vagy kosarakat visszavinni.

A bolti dolgozóknak nemcsak a hatalmas pörgés jelent kihívást, hanem a vásárlók hozzáállása is. Az általunk megkérdezett boltosok szerint ugyan a törzsvásárlók igyekeznek empatikusak lenni, búcsúzáskor például “jó egészséget” kívánnak. “Nagyon sokan megköszönik közülük, hogy itt vagyunk” – mondta egy aldis.

A vásárlók többsége azonban feszültebb és kevésbé toleráns a megszokottnál. Rendszeresen a boltosokon kérik számon, ha hiányzik egy termék, és sokan nem értik meg, miért ilyen hiányos a kínálat. “Nem igazán fogadják el, ha nincs valami. Mi csak egész nap azt hallgatjuk, hogy ‘mi az, hogy nincs? Miért nem pótolják?’” – mondta egy bolti dolgozó, és ez “magas stresszhelyzet” a boltosok számára. “A legtöbben türelmetlenek. Rajtunk kérik számon, hogy nincs az, amiért indult, pedig ők viszik el egymás elől” – mondta egy másik dolgozó. Az egy vásárlásra költött összeg is jelentősen megnőtt (azaz a kosárérték), nem ritka, hogy 70-90 ezer forintot fizetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás - mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Több megkérdezett is azt mondta, hogy míg a vásárlók többsége a nagy felhalmozásból adódóan tudatosnak tűnhet, a legtöbben azonban egyáltalán nem elővigyázatosak a vírussal kapcsolatban. Például továbbra is rengeteg idős vásárló van, persze ez akár kényszerhelyzet is lehet.

Egyértelműbb jel, hogy a vásárlók feltűnően nem tartják meg a pénztárnál a javasolt két méteres távolságot. “Úgy állnak a sorban, mint a heringek, nem tartják a távolságot, köhögnek össze-vissza” – mondta egy kasszás. Több boltban emiatt (az Aldiról és a Pennyről hallottuk) másfél-kétméterenként csíkokat húznak vagy húztak a kasszáknál, hogy ne egymás nyakában torlódjanak a vásárlók. Többen is beszámoltak arról, hogy előfordul, hogy a vásárlók anélkül köhögnek a közelükben, hogy a kezüket a szájuk elé tennék. 

Az egészségügyben dolgozók mellett a jelenlegi helyzetben talán a bolti alkalmazottak vannak leginkább kitéve a járványnak. Folyamatosan új emberekkel érintkeznek, ráadásul a pénzezéstől járvány nélkül is komoly fertőzéseket lehet kapni, és ezzel ők is tisztában vannak. “Az biztos, hogy mi találkozunk a legtöbb beteg emberrel” – mondta egy boltos. 

Az általam megkérdezett dolgozók szerint mindenesetre nagyon vegyes, hogy ki hogy viszonyul a koronavírushoz. Volt, aki azt mondta, hogy “mindenkiben van félelem”, és állandó téma a kollégáival a vírus, míg más azt mondta, hogy náluk senki nem meri felhozni. “Nálunk nem vettem észre, hogy bármi meg lenne ijedve, pedig az egészségügyi dolgozók mellett mi is nagy kockázatot vállalunk. Inkább az köti le a figyelmünket, hogy mindenki tudjon valamennyit pihenni és bent is tudjon működni a rendszer” – hangzott egy további vélemény.

“Kitartunk, mert tisztában vagyunk vele, hogy akármi is van, nekünk tartani kell a frontot, ezért próbálunk nem is nagyon belesüllyedni a negatív gondolatokba”

– mondta egy további boltos. Egy másik megkérdezett pedig azt mondta, hogy ugyan a gyerekei is kérlelik, hogy ne menjen dolgozni, de ennek ellenére továbbra is dolgozik, mert nem akarja cserben hagyni a kollégáit.

Vállalat Aldi auchan kiskereskedelem koronavírus Penny Market Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2021. augusztus 2. 11:15 Vállalat

Kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a Mercedesnek a jövőben

Nem újdonság, hogy az elektromos autók összeszereléséhez kevesebb ember is elég, de most a Daimler vezérigazgatója nyíltan is beszélt erről.

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.