Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

Az elmúlt száz évben aligha történt nagyobb hatású változás az életünkre, minthogy kétszeresére nőtt a születéskor várható élettartam. Magyarországon 1900-ban ez a mutató a nőknél 38,2 év volt, a férfiaké pedig 36,6. A nőknél ez mostanra több mint kétszeresére, 79 évre nőtt, a férfiaknál pedig 72-re.

A változás elsősorban a tudomány és az egészségügy fejlődésének köszönhető, illetve a társadalmi önszerveződésnek, amely lehetővé tette, hogy a tudományos áttörések széles társadalmi rétegekhez juthassanak el. “Az emberiségnek kevés ennél meghökkentőbb teljesítménye van” – írta a várható élettartam duplázódásáról korábban a New York Times

  • A magyarországi csecsemőhalandőság kevesebb mint hatvanadjára csökkent. 1900-ban a magyar gyerekek közel negyede meghalt 1 éves koráig, mostanra ezer élveszülöttre 3,6 ez az arány. 

 

Számokban: jelentős eltérések voltak várható élettartamban a Magyar Királyság területén belül. A nyugati országrészekben akár az 50 évet is meghaladta a mutató, míg két déli vármegyében a 20-at sem érte el. Jellemzően a nyugati és északi vármegyékben volt a legmagasabb a várható élettartam, az Alföld környékén/Partiumban pedig a legalacsonyabb (térképen itt lehet megnézni).

  • A királyi vármegyék nagyjából fele volt részben vagy egészben a mai Magyarország területén, közülük Aradon és Biharban volt a legalacsonyabb a várható élettartam, Sopron és Vas vármegyében pedig a legmagasabb.

Alulnézet: Heves vármegyében (amely nagyjából megegyezik a királyi vármegyével) 1900-ban 33 volt a születéskor várható élettartam. Mostanra az itt élők átlagéletkora magasan meghaladja ezt: egy átlagos hevesi nő 46 éves, egy átlagos hevesi férfi pedig 41. A várható élettartam pedig 78 a nőknél és 71 a férfiaknál.

Tágabb kontextus: a várható élettartam ilyen mértékű növekedése globális folyamat. Indiában például nem érte el 30 évet ez a mutató, most viszont már 70. Angliában pedig mintegy 41 év volt a várható élettartam, most már 80 körül van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Magyarország várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.