Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

Az elmúlt száz évben aligha történt nagyobb hatású változás az életünkre, minthogy kétszeresére nőtt a születéskor várható élettartam. Magyarországon 1900-ban ez a mutató a nőknél 38,2 év volt, a férfiaké pedig 36,6. A nőknél ez mostanra több mint kétszeresére, 79 évre nőtt, a férfiaknál pedig 72-re.

A változás elsősorban a tudomány és az egészségügy fejlődésének köszönhető, illetve a társadalmi önszerveződésnek, amely lehetővé tette, hogy a tudományos áttörések széles társadalmi rétegekhez juthassanak el. “Az emberiségnek kevés ennél meghökkentőbb teljesítménye van” – írta a várható élettartam duplázódásáról korábban a New York Times

  • A magyarországi csecsemőhalandőság kevesebb mint hatvanadjára csökkent. 1900-ban a magyar gyerekek közel negyede meghalt 1 éves koráig, mostanra ezer élveszülöttre 3,6 ez az arány. 

 

Számokban: jelentős eltérések voltak várható élettartamban a Magyar Királyság területén belül. A nyugati országrészekben akár az 50 évet is meghaladta a mutató, míg két déli vármegyében a 20-at sem érte el. Jellemzően a nyugati és északi vármegyékben volt a legmagasabb a várható élettartam, az Alföld környékén/Partiumban pedig a legalacsonyabb (térképen itt lehet megnézni).

  • A királyi vármegyék nagyjából fele volt részben vagy egészben a mai Magyarország területén, közülük Aradon és Biharban volt a legalacsonyabb a várható élettartam, Sopron és Vas vármegyében pedig a legmagasabb.

Alulnézet: Heves vármegyében (amely nagyjából megegyezik a királyi vármegyével) 1900-ban 33 volt a születéskor várható élettartam. Mostanra az itt élők átlagéletkora magasan meghaladja ezt: egy átlagos hevesi nő 46 éves, egy átlagos hevesi férfi pedig 41. A várható élettartam pedig 78 a nőknél és 71 a férfiaknál.

Tágabb kontextus: a várható élettartam ilyen mértékű növekedése globális folyamat. Indiában például nem érte el 30 évet ez a mutató, most viszont már 70. Angliában pedig mintegy 41 év volt a várható élettartam, most már 80 körül van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Magyarország várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.