Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 15. 14:40 Adat

Egy helyen nézheted meg, hogyan állunk az egyes klímacélok elérésében

Tavaly az elektromos autók globális eladásai megduplázódtak az előző évhez képest. A nap- és szélenergia a legtöbb országban olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A világ rekordösszegeket költ tiszta energiára, és sorra jelennek meg az új technológiák, amik egyre több iparágban segítik elő a dekarbonizációt. Közben viszont még mindig új szénerőművek százai épülnek, a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben rekordot döntött, és a klímacélok szempontjából nagyon fontos Amazonas-medence területén az erdőirtás gyorsult.

A globális felmelegedés legsúlyosabb következményeinek elkerülése érdekében a világnak kevesebb mint nyolc év alatt a felére kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-ig pedig el kell érnie a nettó nulla kibocsátást. Ez leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. Ehhez azonban sok mindennek kell megtörténnie, és – ahogy az előző bekezdésben felsorolt néhány folyamat is mutatja – nehéz átlátni, pontosan hogy áll a világ a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó cél elérésében.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani egy kifejezetten erre a célra létrehozott (ide kattintva elérhető) honlap, ami különféle alterületekre lebontva mutatja meg, hogyan áll a klímacélok teljesülése. A honlap, amiről a Fast Company számolt be, Ryan Panchadsaram és John Doerr 2021-es könyvének (Speed and Scale) módszertanán alapul, ami a nettó zéró célt 10 fő területen belül 55 alcélra bontotta le. A honlapon rendszeresen frissített adatok alapján lehet követni, hogyan áll ezeknek az alcéloknak a teljesülése.

A korábban az Obama-kormányzat technológiai helyettes államtitkáraként dolgozó Panchadsaram szerint a honlapot kifejezetten üzleti és politikai döntéshozók számára hozták létre. Szerinte a különböző területek követése ösztönözheti a célzott intézkedéseket, és azt is kiemelte, hogy fontos kollektív megoldásokban, és nem csak egyéni cselekvésben gondolkodni.

Az egyes területeket és a hozzájuk tartozó célokat áttekintve az látszik, hogy összességében nem állunk jól a klímacélok teljesítésével. Bizonyos területeken a trendek alakulása optimizmusra ad okot, de a legtöbb kategóriában még ezeken a területeken is több erőfeszítésre lenne szükség a kifejezetten jó értékeléshez. Ide, a legjobb értékelést kapó csoportba tartozik egyébként például az elektromos autók terjedése, a nap- és szélenergia árának csökkenése és a technológia terjedése, illetve az akkumulátor technológiájának fejlődése. 

A „vörös kóddal” értékelt, legrosszabbul álló területek közé sajnos több (10 tétel) tartozik. Például az ipar alapanyagainak dekarbonizációja (acél, cement), a táplálkozással összefüggésbe hozott kibocsátások, és a globális erdőirtások visszaszorítása is nagyon rosszul áll a holnap értékelése alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várhatunk tovább, a beavatkozásokat minél hamarabb el kell kezdeniItt az idő, hogy az országok újragondolják a kibocsátáscsökkentési célkitűzéseiket, és felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését. Ez hazánknak gazdaságilag kifejezetten előnyös lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális felmelegedés kibocsátás klímacélok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.