Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 15. 14:40 Adat

Egy helyen nézheted meg, hogyan állunk az egyes klímacélok elérésében

Tavaly az elektromos autók globális eladásai megduplázódtak az előző évhez képest. A nap- és szélenergia a legtöbb országban olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A világ rekordösszegeket költ tiszta energiára, és sorra jelennek meg az új technológiák, amik egyre több iparágban segítik elő a dekarbonizációt. Közben viszont még mindig új szénerőművek százai épülnek, a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben rekordot döntött, és a klímacélok szempontjából nagyon fontos Amazonas-medence területén az erdőirtás gyorsult.

A globális felmelegedés legsúlyosabb következményeinek elkerülése érdekében a világnak kevesebb mint nyolc év alatt a felére kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-ig pedig el kell érnie a nettó nulla kibocsátást. Ez leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. Ehhez azonban sok mindennek kell megtörténnie, és – ahogy az előző bekezdésben felsorolt néhány folyamat is mutatja – nehéz átlátni, pontosan hogy áll a világ a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó cél elérésében.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani egy kifejezetten erre a célra létrehozott (ide kattintva elérhető) honlap, ami különféle alterületekre lebontva mutatja meg, hogyan áll a klímacélok teljesülése. A honlap, amiről a Fast Company számolt be, Ryan Panchadsaram és John Doerr 2021-es könyvének (Speed and Scale) módszertanán alapul, ami a nettó zéró célt 10 fő területen belül 55 alcélra bontotta le. A honlapon rendszeresen frissített adatok alapján lehet követni, hogyan áll ezeknek az alcéloknak a teljesülése.

A korábban az Obama-kormányzat technológiai helyettes államtitkáraként dolgozó Panchadsaram szerint a honlapot kifejezetten üzleti és politikai döntéshozók számára hozták létre. Szerinte a különböző területek követése ösztönözheti a célzott intézkedéseket, és azt is kiemelte, hogy fontos kollektív megoldásokban, és nem csak egyéni cselekvésben gondolkodni.

Az egyes területeket és a hozzájuk tartozó célokat áttekintve az látszik, hogy összességében nem állunk jól a klímacélok teljesítésével. Bizonyos területeken a trendek alakulása optimizmusra ad okot, de a legtöbb kategóriában még ezeken a területeken is több erőfeszítésre lenne szükség a kifejezetten jó értékeléshez. Ide, a legjobb értékelést kapó csoportba tartozik egyébként például az elektromos autók terjedése, a nap- és szélenergia árának csökkenése és a technológia terjedése, illetve az akkumulátor technológiájának fejlődése. 

A „vörös kóddal” értékelt, legrosszabbul álló területek közé sajnos több (10 tétel) tartozik. Például az ipar alapanyagainak dekarbonizációja (acél, cement), a táplálkozással összefüggésbe hozott kibocsátások, és a globális erdőirtások visszaszorítása is nagyon rosszul áll a holnap értékelése alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várhatunk tovább, a beavatkozásokat minél hamarabb el kell kezdeniItt az idő, hogy az országok újragondolják a kibocsátáscsökkentési célkitűzéseiket, és felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését. Ez hazánknak gazdaságilag kifejezetten előnyös lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális felmelegedés kibocsátás klímacélok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.