Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 15. 14:40 Adat

Egy helyen nézheted meg, hogyan állunk az egyes klímacélok elérésében

Tavaly az elektromos autók globális eladásai megduplázódtak az előző évhez képest. A nap- és szélenergia a legtöbb országban olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A világ rekordösszegeket költ tiszta energiára, és sorra jelennek meg az új technológiák, amik egyre több iparágban segítik elő a dekarbonizációt. Közben viszont még mindig új szénerőművek százai épülnek, a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben rekordot döntött, és a klímacélok szempontjából nagyon fontos Amazonas-medence területén az erdőirtás gyorsult.

A globális felmelegedés legsúlyosabb következményeinek elkerülése érdekében a világnak kevesebb mint nyolc év alatt a felére kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-ig pedig el kell érnie a nettó nulla kibocsátást. Ez leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. Ehhez azonban sok mindennek kell megtörténnie, és – ahogy az előző bekezdésben felsorolt néhány folyamat is mutatja – nehéz átlátni, pontosan hogy áll a világ a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó cél elérésében.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani egy kifejezetten erre a célra létrehozott (ide kattintva elérhető) honlap, ami különféle alterületekre lebontva mutatja meg, hogyan áll a klímacélok teljesülése. A honlap, amiről a Fast Company számolt be, Ryan Panchadsaram és John Doerr 2021-es könyvének (Speed and Scale) módszertanán alapul, ami a nettó zéró célt 10 fő területen belül 55 alcélra bontotta le. A honlapon rendszeresen frissített adatok alapján lehet követni, hogyan áll ezeknek az alcéloknak a teljesülése.

A korábban az Obama-kormányzat technológiai helyettes államtitkáraként dolgozó Panchadsaram szerint a honlapot kifejezetten üzleti és politikai döntéshozók számára hozták létre. Szerinte a különböző területek követése ösztönözheti a célzott intézkedéseket, és azt is kiemelte, hogy fontos kollektív megoldásokban, és nem csak egyéni cselekvésben gondolkodni.

Az egyes területeket és a hozzájuk tartozó célokat áttekintve az látszik, hogy összességében nem állunk jól a klímacélok teljesítésével. Bizonyos területeken a trendek alakulása optimizmusra ad okot, de a legtöbb kategóriában még ezeken a területeken is több erőfeszítésre lenne szükség a kifejezetten jó értékeléshez. Ide, a legjobb értékelést kapó csoportba tartozik egyébként például az elektromos autók terjedése, a nap- és szélenergia árának csökkenése és a technológia terjedése, illetve az akkumulátor technológiájának fejlődése. 

A „vörös kóddal” értékelt, legrosszabbul álló területek közé sajnos több (10 tétel) tartozik. Például az ipar alapanyagainak dekarbonizációja (acél, cement), a táplálkozással összefüggésbe hozott kibocsátások, és a globális erdőirtások visszaszorítása is nagyon rosszul áll a holnap értékelése alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várhatunk tovább, a beavatkozásokat minél hamarabb el kell kezdeniItt az idő, hogy az országok újragondolják a kibocsátáscsökkentési célkitűzéseiket, és felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését. Ez hazánknak gazdaságilag kifejezetten előnyös lenne.

Adat globális felmelegedés kibocsátás klímacélok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

Ahhoz, hogy értelme legyen napelemet telepíteni, az új szabályok miatt ma már a legtöbb esetben további kiegészítő elemeket kell megvásárolni.