Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 7. 06:53 Adat

Sokat drágult otthon főzve a szegények ebédje

Majdnem másfél éve hónapról-hónapra követjük 42 alapvető élelmiszer bolti árát annak érdekében, hogy olyan adatbázist építsünk, amelyen hosszabb távon is követhetővé válik az infláció vagy akár az árcsökkenés.

Mielőtt rátérnénk a legutóbbi, azaz június 30-i adatfelvételünk értékelésére, nézzünk meg egy konkrét, játékosabb példát arra, hogy mire jó ez az adatbázis. Kigyűjtöttük, hogy egy sima krumplifőzelék (recept itt) és a hozzá feltétnek való fasírt (recept itt) főbb összetevői mennyibe kerültek az Aldiban és a Lidlben tavaly, illetve idén ugyanazon a napon, június 30-án, és ezekből mennyiért lehetett kihozni egy négyadagos ebédet.

Az alábbi két grafikon a fő összetevők fajlagos árváltozását mutatja a vizsgált időszak alatt, először az Aldiban, majd a Lidlben.

Látszik, hogy a nyolc fontosabb hozzávalóból ötnek az ára emelkedett, kettőnek nem változott, és csak egynek, a sertés darált húsnak csökkent. Ha pedig a fent hivatkozott receptek szerint elkészítjük az ételt, akkor az alábbi ábra szerinti változást látjuk (a konkrét értékek a grafikonról az egér mozgatásával leolvashatók).

Ha a két diszkont tavalyi és idei áraiból átlagot számolunk, és ennek a változását nézzük, akkor azt kapjuk, hogy a négyadagos ebédünk alapanyagköltsége 1469 forintról 1615 forintra emelkedett, azaz 9,9 százalékkal drágult.

A krumplifőzelék példája azonban azért is tanulságos, mert kiderül belőle, hogy egy ilyen kiragadott példa egyáltalán nem írja le jól az általános árváltozásokat. Ha ugyanis annak a 42 terméknek az összességét nézzük, amelyet már 2020. január vége óta rendszeresen vizsgálunk, akkor nem látunk drágulást.

A havi nagy bevásárlásunk konkrét listáját, a 42 terméket és a mennyiségeket ennek a mondatnak a végén lévő csillagra kattintva lehet kinyitni*Burgonya (piros) 3 kg
Cukor, 0,5 kg
Liszt, 1 kg
Olaj (napraforgó), 1 l
Vaj, 0,25 kg
Félbarna kenyér, 3 kg
Zsemle, 0,5 kg
Kifli, 0,5 kg
ESL tej 1,5%, 1 l
ESL tej 2,8% ,1 l
Tejföl 20%, 0,5 l
Natúr joghurt, 0,5 l
Kefir, 0,5 l
Paradicsom, 1 kg
TV paprika, 0,5 kg
Sárgarépa, 0,5 kg
Fehérrépa, 0,2 kg
Alma, 1 kg
Banán, 0,5 kg
Örölt kávé (100% Arabica) 0,25 kg
Csirkemell, 1 kg
Pulykamell, 1 kg
Sertés darált hús, max. 20% zsírtartalom, 0,5 kg
Sertéspárizsi, 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 200 lap
Coca-Cola, 1 l
Zabital, 1 l
Rizs, (min. “A” minőség) 0,5 kg
Spagetti tészta, (durum) 0,25 kg
Tojás, 10 darab
Vöröshagyma, 0,25 kg
Kígyóuborka, 1 darab
Szénsavas ásványvíz, 3 l
Só, 0,05 kg
Rögös túró, 0,2 kg
Gouda sajt, 0,2 kg
Sertéskaraj, 1 kg
Trappista sajt, 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga, 0,2 kg
Uht tej, 1,5% 1 l
Uht tej, 2,8% 1 l
Narancs, 0,3 kg
. A szubjektív, nem reprezentatív, de változatlan adatfelvételi módszertanunk pedig erre a csillagra kattintva nyílik meg*Minden terméknél fajlagos árat rögzítünk, kilogrammot, litert, darabot, vagy a WC-papír esetében lapot.
Mindig az adott termék éppen elérhető legolcsóbb változatát vesszük figyelembe.
Ha akciós egy termék, akkor a nem akciós árral számolunk azért, hogy egy-egy rövid távú, de nagyarányú átmeneti árcsökkentés a havi adatokban ne okozzon nagy kilengést.
Minden olyan áreltérést akciónak tekintünk, amelyet a vásárló a boltban egyértelműen azonosítani tud. Ezek jellemzően: 1)Akció feliratú címke 2)Százalékos árengedményt jelző címke 3)Egy alacsonyabb és egy magasabb árat tartalmazó címke, akár “akció” felirat és/vagy százalék jelzés nélkül.
Amennyiben csak egy ár látható a címkén, akkor annak színétől és formájától függetlenül számunkra eldönthetetlen, hogy akciós-e a termék, ezért nem akciósnak tekintjük.
A kiszerelést nem vesszük figyelembe annak érdekében, hogy a termék fajlagos ára hosszú távon is összehasonlítható maradjon. Példa: Egy termékből minden hónapban egy kilót veszünk a legkisebb elérhető fajlagos áron, akkor is, ha ez az ár a kétkilós kiszereléshez tartozik. Ezzel biztosítjuk, hogy ha a termék egykilós kiszerelését kivezetik, és például bevezetik helyette az 1,25 kilós változatot, az összehasonlításunk visszamenőleg is helytálló marad.
Bizonyos termékeket pontosabban definiálunk, mint másokat. A különböző zsírtartalmú tejeket például külön terméknek tekintjük, a burgonyák vagy az almák között azonban nem teszünk minőségi különbséget. Utóbbiaknál azt feltételezzük, hogy az árérzékenyebb vásárlók sem tekintik ezeket olyan külön termékeknek, amelyek nem versenyeznek egymással.
.

Tavaly június végén az Aldiban 16 895 forintot fizettünk a 42 termék után, idén pedig 16 884 forintot számláztak volna nekünk a kasszáknál. Azaz egy év alatt nem tapasztaltunk áremelkedést. A Lidlben ugyanez tavaly 15 509 forintot tett ki, idén pedig 15 867-et, ez 2,3 százalékos infláció. (A Lidl általunk mért nem hivatalos júniusi drágulása egyébként lényegében megegyezik a KSH májusban mért hivatalos adatával, vagyis egyáltalán nem tekinthető meglepetésnek.)

Mivel méréseinket 2020 januárjában kezdtük, de 2021 január végétől kiterjesztettük a Penny Marketre és a Tescóra is, az alábbi grafikonon szokás szerint bemutatjuk a négy áruházlánc (általunk mért, nem hivatalos) egymáshoz viszonyított árszintjét is.

Látszik, hogy az alapélelmiszereknél a hónapok óta beharangozott, járvány utáni újrainduláshoz kötött infláció még nem jelent meg, szakértői becslések szerint egyébként ez csak az őszre várható.

Végül két érdekességre hívnánk fel a figyelmet, ami június végén derült ki:

  1. A tejföl ára eddig megmozdíthatatlannak tűnt, és a három diszkontban szinte mindig forintra megegyezett, most azonban egyszerre és lényegében ugyanolyan mértékkel megemelkedett. Az eddig kőbe vésett 681 forintos, egy kilogrammra vetített árat hirtelen felváltotta a 704-705-706 forint. Ezzel a három diszkont (ebben a termékben) egyszerre elvesztette az eddigi árelőnyét az egészen más üzleti modellben dolgozó Tescóval szemben.
  2. Nem tudjuk, hogy átmeneti vagy tartós ez a jelenség, de azt látjuk, hogy a Penny Market és a Tesco árai között sokkal nagyobb hasonlóság van most, mint szokott. A Penny Market az árakat nézve most sokkal közelebb áll a hipermarkethez, mint a vele ugyanazon modellben dolgozó Aldi-Lidl pároshoz. Utóbbiak pedig továbbra is olyannyira együtt mozognak, hogy érdemi különbséget mi a 42 alapterméknél kimutatni alig tudnánk, a némileg eltérő kosárérték mellett is igaz, hogy nagyon sok az egyező árú termék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉtolaj, sertéskaraj és paradicsom - megnéztük, hogy tényleg van-e élelmiszer-drágulásEgy dolog, amit az ENSZ lát a nyersanyagárakban, egy másik, amit a KSH mér Magyarországon a boltokban, mi pedig most hozzátesszük a saját konkrét adatainkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Aldi bevásárlás élelmiszer infláció kiskereskedelem krumplifőzelék Lidl Penny Market Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.