Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 7. 13:12 Közélet

Beleszállt az államtitkár a magánegészségügybe, de bírná-e az állam saját maga az ellátást?

Tehermentesítés helyett kihasználja sok magánegészségügyi szereplő az állami ellátórendszert – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár az ATV-nek adott interjújában. Szerinte ugyanis a piaci szereplők jellemzően az olcsóbb beavatkozásokat vállalják, a költségesebb kezeléseket pedig a közintézményekre hagyják. Szerinte ráadásul a félresikerült magánkezelések nyomán fellépő szövődmények is az állami ellátást terhelik.

  • „A parazita erős szó, de kihasználják azokat a lehetőségeket, hogy minden nyereséget a maszek szolgáltató szed, és minden kockázatot az állam visel” – mondta az államtitkár. Azt is felrótta a magánszolgáltatóknak, hogy a humánerőforrásokon is osztoznak az állammal, „ugyanazok az orvosok dolgoznak mindkét helyen”.

Miért fontos ez? A köz- és magánellátás párhuzamos működése biztosította hosszú ideig az orvosoknak a méltó megélhetéshez szükséges jövedelmet, elvándorlás helyett sokuk kezdett magánpraxisba. A közkórházakban dolgozókat nehéz a mostani rendszerben többletteljesítményre bírni – korábban például a hálapénz lehetett az egyik motiváló tényező.

Alulnézet: mostanra egyre hosszabb várólisták alakultak ki, például az egyik leggyakoribb beavatkozásnak számító szürkehályog-műtétek száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban. „Szinte csak az operál, aki szeret” – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő, egynapos sebészeten dolgozó szemész szakorvos.

  • A szürkehályogműtétre jelenleg több mint 13 ezren várnak, az átlagos várakozási idő 45 nap volt az elmúlt fél évben. A magánegészségügyben a műtét ára 265 ezer forinttól indul, de a beültetett lencsétől függően az ár 520 ezer forint is lehet (egy szem esetében), és az árhoz további konzultáció- vagy vizsgálatdíjak is hozzáadódhatnak.

Igen, de: ugyanakkor a magánellátást választók amellett, hogy maguk fizetik a kezelésüket, alapvetően – legalábbis közvetlenül – nem terhelik az állami kórházakat, helyet hagynak a közellátást használó pácienseknek. „A magánegészségügy nélkül a közegészségügy bajban lenne” – mondta Karai Gábor az orvosi tanácsadással foglalkozó Teladoc ügyvezetője nemrégiben a Portfolio szakmai konferenciáján.

Mi várható? Az államtitkár szerint év végére már csak hat olyan beavatkozás lesz, amelyhez 60 naposnál hosszabb a várólista. Új, minőségértékelésen alapuló finanszírozási rendszert vezet be a kormány, a közkórházak a magánkezelések nyomán fellépő szövődményeket pedig továbbra is ellátják, a költségét azonban a magánrendelés felé ki fogják számlázni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremtAz elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány szerint tisztább viszonyokat, szakértők szerint rosszabb szolgáltatást hoz majd a CT- és MR-vizsgálatok államosítása5-15 milliárd forintba is kerülhet a reform, ami a MOK szerint rontja a betegek gyógyulási esélyeit, és több embert kényszerít magánellátásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?A magyar egészségügyet jobban megütötte a járvány, mint más EU-országokét. A szemműtéteknél csak keveset sikerült lefaragni idén a hivatalos várólistából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet betegellátás egészségügy egészségügyi ellátórendszer magánegészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.