Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Érdekes kettősség látszik a friss, áprilisi béradatokban: az átlagkereset értéke kevésbé változik mint a fizetések mediánja. A kettő között nyíló olló arra utalhat, hogy most már a magasabb jövedelmeknél kisebbek a béremelések.

  • Az átlagot erősen felhúzhatja egy-egy ritkán előforduló, de rendkívül magas bér, a medián viszont az az összeg, amelynél ugyanannyi ember keres többet, mint amennyi kevesebbet.

Számokban: a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 13,5, míg a medián bérük 16,6 százalékkal növekedett áprilisban, az előbbi értéke 645 265 forint, az utóbbi pedig 515 965 forint lett. 

  • A jövedelmi különbségek azonban stabilak maradtak, az átlagfizetés áprilisban a mediánt 25 százalékkal haladta meg, ami hasonló az elmúlt néhány évben tapasztalt szinthez.

Miért fontos ez? Az áprilisi bérnövekedési adatok felülmúlják az idei előrejelzéseket, sőt a jegybank friss Inflációs jelentésében foglalt 12,4 – 13,0 százalékos sávon is túllógnak. A kedvező bérezési és jövedelmi folyamatok eredményeképpen erősödhet a lakossági fogyasztás, és végső soron a gazdasági növekedés is.

Az infláció elvitte az elmúlt két év bérnövekedésének jelentős részét. Az áremelkedést figyelembe véve a reálkereset áprilisban csak 9,5 százalékkal nőtt, ám ez még mindig kedvező ahhoz a csökkenéshez képest, amit 2022 és 2023 fordulóján tapasztaltunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz béremelés jövedelem medián bér medián jövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 17:13 Adat, Élet

Az állami gát ellenére is egyre több nyugdíjas dolgozik

A nyugdíjasok szerepvállalása csökkenti a munkaerőhiányt, de kevésbé örömteli, ha azért mennek dolgozni, mert úgy érzik, nem jönnek ki a nyugdíjukból.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 05:06 Adat, Élet

Több mint 10 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámlát az állami támogatású napelemes program

A Napenergia Plusz Program sokkal jobb, mint a semmi, nélküle földbe állt volna a piac, de ha utánaszámolunk, nem sokaknak éri meg.

Fontos

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.

Hajdu Miklós
2024. június 26. 16:14 Közélet

Véglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a neheze

A közgyűlési többség hiányában pártközi megegyezésekre kell majd törekednie a főpolgármesternek, és valószínűleg a kormány pénzügyi nyomása sem enyhül.

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.