Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 26. 16:14 Közélet

Véglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a neheze

Nem lesz megismételt főpolgármester-választás a Kúria döntése szerint, és Karácsony Gergely sem tervez lemondani az októberi hivatalba lépése után, így mostanra biztossá vált, hogy a következő öt évben is ő vezetheti a fővárost. A közgyűlés összetétele és a kormánnyal való szembenállás azonban konfliktusok sorát vetítik előre az újabb ciklusra.

Miért fontos ez? közgyűlés lényegében az önkormányzat törvényhozó testülete, 33 tagja van, a főpolgármester és a listás szavazáson mandátumot szerzett képviselők. Októbertől Karácsony Gergelyen kívül mindössze hat olyan tag lesz a szervezetben, akit a főpolgármester mögött álló pártszövetség, a Párbeszéd-Zöldek – DK – MSZP jelölt.

  • 2019-ben még 18 mandátum kötődött a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP koalícióhoz, így többséget élvezett a főpolgármester mögött álló politikai erő a közgyűlésben. Az új felállásban azonban Karácsony Gergely kénytelen lesz megegyezéseket kötni, különben akár a kormányhivatal is beavatkozhat a főváros működésébe.
  • Megváltozott a közgyűlésbe való bejutás módja, korábban ugyanis a főpolgármester mellett a 23 kerület polgármestere és még kilenc képviselő került be a kompenzációs listáról, ősszel azonban már csak a listát állító pártok képviselői lesznek bent és a főpolgármester, a kerületi polgármesterek kimaradnak.

Tágabb kontextus: a főváros és a kormány közötti viszony kisvártatva feszültté vált, miután Karácsony Gergely átvette a város vezetését Tarlós Istvántól 2019-ben. Már az új városvezetés első évében viták övezték a budapesti önkormányzat költségvetését és feladatköreit, és már az Európai Bizottság is kifogást emelt a főváros pénzügyi szorongatása ellen.

  • A szolidaritási hozzájárulás a szembenállás egyik kulcseleme, aminek mértéke Budapest esetében aránytalanul magas a főpolgármester szerint. A város emiatt be is perelte az államot, és rendre jogvédelmi kérelmet ad be, hogy a per végéig ne lehessen pénzt levonni, de néhány hete újabb 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról a Magyar Államkincstár.

Mi várható? Szélsőséges esetben a közgyűlés négyötödös többséggel, vagyis 27 erre vonatkozó szavazattal akár fel is oszlathatja magát, ami új önkormányzati választások kiírását jelenti. Karácsony azonban már a választások előtt jelezte az együttműködés lehetőségét, ami a fideszes képviselők kivételével minden frakcióra kiterjedhet.

  • Ügyek mentén is létrejöhetnek a megállapodások, továbbá a főpolgármester a közgyűlés összes döntését megvétózhatja, így a döntéshozatal megbénulásától nem kell tartani Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint. Karácsony a koalíció kérdéséről Demszky Gáborral is konzultált.

  • Uniós finanszírozásból fejleszthet a főváros, ennek értéke 300 milliárd forint lesz, amit jórészt a közösségi közlekedés, azon belül is a villamosközlekedés fejlesztésére fordíthat majd az önkormányzat. Az uniós forrásbevonás ellensúlyozhatja valamelyest a kormányzati elvonások következményeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkInkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormányEddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es választások Budapest fővárosi önkormányzat karácsony gergely Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.