Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 25. 17:13 Adat, Élet

Az állami gát ellenére is egyre több nyugdíjas dolgozik

Rekord magas a dolgozó nyugdíjasok száma – hívta fel a figyelmet a minap az OTP Nyugdíjpénztár –, mert az elmúlt években sok cég az ő visszafoglalkoztatásukkal enyhítette a munkaerőhiányt, a nyugdíjukat pedig egyre többen szeretnék (vagy kénytelenek) kiegészíteni.

Miért fontos ez? A kormány a jelenleg egyébként magasnak mondható foglalkoztatottsági arány további növelését szeretné elérni, és ennek egyik eszköze lehet a nyugdíjasok nagyobb arányú bevonása a munkaerőpiacra.

Számokban: az alábbi grafikonon az látszik, hogy az öregségi nyugdíjasok száma 2012 óta stabilan 2 millió fő közelében van.

  • A második grafikonon a 64 és 74 év közötti foglalkoztatottak számát mutatjuk be, szintén 2009-től, havi bontásban.
  • Utóbbi adatsor csak közelítőleg adja meg a dolgozó nyugdíjasok számát, hiszen lehetnek köztük 74 évesnél idősebbek vagy 64 évesnél fiatalabb nyugdíjas dolgozók is.
  • Nagyon sokat nőtt tehát 2009 óta a nyugdíj mellett dolgozók aránya. Ennek ellenére jelentős humánerőforrás-bázist jelenthetnek azok, akik nem dolgoznak, de képesek/hajlandóak lennének rá.

Igen, de: 2012 végén a kormány határozatban rendelte el, hogy 2013-tól az állami költségvetésű intézményekben a nyugdíjkorhatárt elért, vagyis nyugdíj mellett dolgozó közalkalmazottak jogviszonyát szüntessék meg, és még egyedi szerződésekkel se foglalkoztassák őket vissza.

  • Kivételt csak az orvosok és a felsőoktatásban dolgozó tanárok, kutatók jelentettek.
  • Emellett a közszférában csak úgy dolgozhattak nyugdíjasok, ha közben lemondtak a nyugdíjukról. Ez alól a szociális és oktatási intézményekben dolgozók (például tanárok) 2022 szeptemberétől kaptak mentesítést.

Felülnézet: 2012-ben a munkanélküliségi ráta még 11,1 százalék volt, a közszférából elküldött nyugdíjasok helyére vagy nem lehetett senkit felvenni, vagy fiatalabbakat kellett alkalmazni. A következő években azonban a helyzet megváltozott, 2019-re a ráta 3,5 százalékra esett, de idén márciusban is csak 4,4 százalék volt. A problémát már évek óta a munkaerő hiánya okozza.

  • A 2013-as intézkedés a fenti grafikon adatai szerint egyébként nem befolyásolta érdemben a helyzetet.

Alulnézet: bár az eltelt 11 évben a közalkalmazottak körét a kormány egy sor adminisztratív átszervezéssel szűkítette, a fenti korlát továbbra is él, ezért a nyugdíjasok elsősorban a versenyszférában találhatnak maguknak jövedelemkiegészítést.

  • A nyugdíjemelések általában a medián nyugdíj reálértékének megtartásához (vagy annak közelítéséhez) elegendőek, a reálbérek esetleges emelkedését azonban nem követik, így a nyugdíjasok joggal érezhetik, hogy az aktív keresőkkel ellentétben anyagi helyzetük nem javul, csak stagnál – ez is sokakat késztethet a munkavállalásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBiztos, hogy tartják értéküket a nyugdíjak?A hivatalos adatok alapján igen, de ha nem hivatalosan nézzük, akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet dolgozó nyugdíjasok közalkalmazott munkanélküliség munkerőhiány nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.