Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Jövő héten kezdhetik igényelni az otthonfelújítási támogatást az 1991 előtt épült házakban élők, amit a 108 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig biztosít a kormány uniós forrásból. A nagyjából húszezer családi ház energetikai felújítására elegendő összeget Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének Repower fejezetéből hívta le a kormány.

Háttér: 2026-ig 2346 milliárd forint fordítható az energiamegtakarítás és -szuverenitás fokozására a terv keretében. Ez az összeg 11 százalékban uniós vissza nem térítendő támogatásból, 63 százalékban uniós hitelből áll össze, a fennmaradó hányad hazai önrész. A program a lakossági felújításokon túl például infrastrukturális beruházásokra és vállalati támogatásra is kiterjed.

  • Az elektromos autózást népszerűsítő intézkedések is ide tartoznak például, amelyek a töltőhálózat bővítésére és a vállalatok villanyautó-vásárlásainak támogatására vonatkoznak. A 60 milliárd forintos program bejelentésével egybeesett a BYD gépkocsik magyarországi értékesítésének kezdete, majd a vállalat bejelentette a szegedi beruházását is.

Tágabb kontextus: az Európai Unió és a magyar kormány közötti konfliktus miatt az elmúlt években bizonytalan volt az uniós források sorsa, így számos fejlesztési program költségeit hazai forrásokból kellett megelőlegezni a közelmúltban. A Helyreállítási tervhez kapcsolódva Magyarország már tavaly év végén 3,9 milliárd eurós hitel előleget kapott.

  • Nagyjából tízmilliárd euróra számíthatna Magyarország a Helyreállítási terv révén, ha a 27 darab transzparenciát javító, a közbeszerzési és az igazságügyi rendszer reformját érintő szupermérföldkövet eléri. Ennek hiányában csak az előlegtételek hívhatók le, és minél később teljesülnek a reformok, annál kisebb eséllyel lesz felhasználható az összes forrás.
  • A kohéziós forrásokat is befagyasztotta az Európai Bizottság, igaz, szintén tavaly év vége óta már több mint tízmilliárd euró áll Magyarország rendelkezésére. Az uniós támogatások csak bizonyos határidőkig használhatók fel – ez a helyreállítási alap esetében 2026 –, addig hívhatók le azok a számlák benyújtásával.

Előzmények: a kormány 2021-ben és 2022-ben már indított hasonló programot, aminek keretében jóformán bármilyen felújítást el lehetett végezni, a mostani konstrukcióhoz képest jóval egyszerűbb adminisztráció mellett. A támogatás jókora löketet adott az építőipari megrendeléseknek, a vállalkozók továbbá könnyebben át tudták hárítani az ügyfeleikre az inflációt.

  • Most könnyebb találni kivitelezőt, illetve olyan szakembereket, akik belátható időn belül hozzáláthatnak a felújításhoz az OTP Ingatlanpont elemzése szerint, bár szakemberhiány előfordulhat, ha egyszerre sokan vágnak bele a felújításokba. Az anyagellátást tekintve inkább logisztikai nehézségek lehetnek, semmint kapacitáshiány az előállításukban.

Mi várható? A magyar helyreállítási terv azon során, amelyen az otthonfelújítási program is szerepel, még 90 milliárd forintnyi támogatás érhető el, ennek sorsa azonban kérdéses, tavasszal csak annyi derült ki, hogy elsősorban zöld energiára való átállásra és további korszerűsítési programokra költik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programbaA családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz építőipar európai uniós támogatás otthonfelújítás rrf Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.