Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Gyűjtésünk alapján még soha nem ért el Budapest olyan jó helyezést az Economist Intelligence Unit legélhetőbb városokat rangsoroló listáján, mint az idén.

Mi történt? Megjelent az Economist Intelligence Unit (EIU) legélhetőbb városokat rangsoroló globális listája. Eszerint Budapest idén a világ 32. legélhetőbb városa, és tavalyhoz képest hét helyet lépett előre a listán.

  • A jelentés 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.

Felülnézet: a világ legélhetőbb városa továbbra is Bécs a lista alapján, de a top tízben végzett Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland is.

  • A legkevésbé élhető városok idén Damaszkusz, Tripoli, Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas a lista alapján.

Alulnézet: Budapest 100-ból 92 pontot kapott, 0,9 pontot javítva. 92 pont lett a listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma is.

  • Ezzel Budapest a harmadik legnagyobb ugrást mutatta be egy év alatt a ranglistán.

Mit mondanak ők? „Bár még van hova fejlődni, tanulni például a listavezető Bécstől, nagy eredmény, hogy Budapestet csak Hongkong és Szingapúr előzte meg az életminőség javulásában“ – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon.

Előzmények: az Economist cikke alapján a kelet-európai régióban*A lap ebbe a régióba teszi Magyarországot, a hivatalos földrajzi besorolás szerint viszont a kelet-közép-európai régióba tartozik. már 2014-ben is Budapest volt a legélhetőbb város, megelőzve Prágát, Pozsonyt és Varsót. 2024-ben a régiós élmezőny rangsora ugyanígy nézett ki, bár Pozsony nagyon felzárkózott Prágához.

  • A gyűjtésünk alapján az elmúlt 10 évben nem ért el Budapest ennél jobb helyezést a listán, a legközelebb 2019-ben járt ehhez az eredményhez, amikor 35. lett. (2021-re nem találtunk pontos helyezést, de a visszaesett pontszáma alapján valószínűleg rosszabb volt eredménye a mostaninál.)
  • Ebben az időszakban többnyire a világ 40 legélhetőbb városa között volt Budapest. Az Origo 2017-es cikke szerint 2015-ben Budapest a 45. helyen állt a listán.
 

Igen, de: a Mercer üzleti tanácsadó cég hasonló listáján tavaly Budapest csak 76. lett, és ezen a listán Prága megelőzte. 2012-ben Budapest ezen a listán 74. volt, szintén Prága mögött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVéglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a nehezeA közgyűlési többség hiányában pártközi megegyezésekre kell majd törekednie a főpolgármesternek, és valószínűleg a kormány pénzügyi nyomása sem enyhül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Budapest Economist Intelligence Unit élhetőség lista városok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.