Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok 2022-ben, mint a georgiai élvonalban. Az Európa-bajnokságról a portugálok legyőzésével a magyar válogatottat is kiejtő ország klubjai csak fizetésekre közel kétszer annyit költöttek, mint amennyi a kasszájukba befolyt.

  • A bérek bevételekhez viszonyított aránya fontos mutató a labdarúgásban. Mivel a fizetések hatással vannak a pályán elért eredményre is, ezért a csapatok hajlamosak túlköltekezni. Gyakran előfordul, hogy a fizetésekre fordított összeg a teljes bevételt is meghaladja.
  • Az UEFA elemzése szerint 2022-ben hét európai ligában, köztük Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában is ez történt. Sehol nem volt azonban olyan magas a mutató, mint Georgiában.
  • Más kérdés, hogy a georgiai foci rendkívül kevés pénzből gazdálkodik. A 12 millió eurós ligaszintű bevétel kevesebb mint tizede annak, ami az NB I-es csapatok kasszájába befolyt, a portugál bajnokság bevételének pedig nagyjából az egy ötvenede.
  • Stadionprojektekkel sem állnak túl jól a grúzok. Az elmúlt tíz évben csak egy új aréna épült az országban, miközben ugyanebben az időszakban Magyarországon 14, az Eb E-csoportjában épp Grúzia előtt végző Törökországban pedig 37 stadiont húztak fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság Grúzia magyar válogatott Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.