Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok 2022-ben, mint a georgiai élvonalban. Az Európa-bajnokságról a portugálok legyőzésével a magyar válogatottat is kiejtő ország klubjai csak fizetésekre közel kétszer annyit költöttek, mint amennyi a kasszájukba befolyt.

  • A bérek bevételekhez viszonyított aránya fontos mutató a labdarúgásban. Mivel a fizetések hatással vannak a pályán elért eredményre is, ezért a csapatok hajlamosak túlköltekezni. Gyakran előfordul, hogy a fizetésekre fordított összeg a teljes bevételt is meghaladja.
  • Az UEFA elemzése szerint 2022-ben hét európai ligában, köztük Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában is ez történt. Sehol nem volt azonban olyan magas a mutató, mint Georgiában.
  • Más kérdés, hogy a georgiai foci rendkívül kevés pénzből gazdálkodik. A 12 millió eurós ligaszintű bevétel kevesebb mint tizede annak, ami az NB I-es csapatok kasszájába befolyt, a portugál bajnokság bevételének pedig nagyjából az egy ötvenede.
  • Stadionprojektekkel sem állnak túl jól a grúzok. Az elmúlt tíz évben csak egy új aréna épült az országban, miközben ugyanebben az időszakban Magyarországon 14, az Eb E-csoportjában épp Grúzia előtt végző Törökországban pedig 37 stadiont húztak fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság Grúzia magyar válogatott Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.