Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. november 13. 15:26 Világ

Magyaros bankadót és a gazdagok megadóztatását tervezi Fico Szlovákiában

A Robert Fico vezette új szlovák kormány is bevezeti a Magyarországon különféle formákban 2010 óta ismert bankadót, és a felsőbb rétegek további adóztatásával csökkentenének az Európa-rekorder költségvetési hiányon. Választási ígéreteik miatt így is be kell vezetniük a 13. havi nyugdíjat.

Mi történt? Az új Fico-kormány pénteken hozta nyilvánosságra gazdasági stratégiájának fő pontjait. Néhány elem és a retorika hasonlít a magyar kormányéhoz, az áfát azonban nem akarják emelni, a többkulcsos szja-t pedig még progresszívabbá tennék.

Háttér: a tíz éve még a visegrádi országok sikersztorijának számító, “tátrai kistigrisnek” is hirdetett szlovák gazdaság tartós strukturális gondokkal küzd.

  • Az alacsony társasági adón alapuló beruházásbarát politika nem tudott túllépni az összeszerelő üzemmódon, a bérnövekedés megakadt, a bevételi oldal komoly lyukakkal terhelt, az idei 6,4 százalékos költségvetési hiány a legmagasabb az EU-ban.

Ficóék tervei: a szeptemberi választásokon győztes Robert Fico kormánya jövőre csak fél százalékkal csökkentené a hiányt, de Ladislav Kamenický pénzügyminiszter szerint ehhez is két-két és fél milliárd euróra lesz szükség. A szlovák kormány az Európai Bizottsággal tárgyal arról, hogy mekkora konszolidációval elégednének meg Brüsszelben.

Részletek: A várakozásoknak megfelelően elsősorban adóemeléssel akarják csökkenteni a hiányt:

  • bankadó bevezetése, pontosabban “a pénzintézetek extraprofitjának újraelosztása”;
  • fizessenek a gazdagok: a magasabb jövedelmű rétegek személyi jövedelemadójának emelése;
  • a rendkívüli társasági nyereség magasabb adóztatása;
  • nagyobb ingatlanadó a több ingatlannal rendelkezőknek;
  • a dohány, alkohol és a szerencsejátékok adóemelése, de napirenden van az édesített italok megadóztatása is.

Igen, de: az áfát csak legvégső esetben akarják megemelni, ez az egyik jelentős különbség a magas áfabevételekre alapozó magyar költségvetési politikához képest. Ficóék hivatalosan baloldaliak, a nagyobb progresszivitás a jövedelemadóztatásban szintén szembemegy a Fidesz egykulcsos adópolitikájával.

Kiadások: Ficóék egyik hangsúlyos kampányígérete volt a 13. havi nyugdíj bevezetése. Ehhez továbbra is tartanák magukat, 2024 végétől vezetnék be. Kérdés azonban, hogy a nyugdíjrendszer további átalakítása hogyan fogja érinteni a rendszer finanszírozását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Robert Fico Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Stubnya Bence
2024. július 9. 05:00 Közélet, Világ

A magyar gazdaság fejlettségi szintjén már nem lehet csak az iparra fókuszálni

Olyan országoknak is érdemes iparpolitikával foglalkoznia, ahol nagyok a korrupciós kockázatok, de nem mindegy, hogyan. Interjú Juhász Rékával, a University of British Columbia kutatójával.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Hajdu Miklós
2024. július 10. 16:47 Közélet

150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóval

Átszervezi a kormány a különadókat, három ágazat fellélegezhet jövőre.