Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. november 13. 15:26 Világ

Magyaros bankadót és a gazdagok megadóztatását tervezi Fico Szlovákiában

A Robert Fico vezette új szlovák kormány is bevezeti a Magyarországon különféle formákban 2010 óta ismert bankadót, és a felsőbb rétegek további adóztatásával csökkentenének az Európa-rekorder költségvetési hiányon. Választási ígéreteik miatt így is be kell vezetniük a 13. havi nyugdíjat.

Mi történt? Az új Fico-kormány pénteken hozta nyilvánosságra gazdasági stratégiájának fő pontjait. Néhány elem és a retorika hasonlít a magyar kormányéhoz, az áfát azonban nem akarják emelni, a többkulcsos szja-t pedig még progresszívabbá tennék.

Háttér: a tíz éve még a visegrádi országok sikersztorijának számító, “tátrai kistigrisnek” is hirdetett szlovák gazdaság tartós strukturális gondokkal küzd.

  • Az alacsony társasági adón alapuló beruházásbarát politika nem tudott túllépni az összeszerelő üzemmódon, a bérnövekedés megakadt, a bevételi oldal komoly lyukakkal terhelt, az idei 6,4 százalékos költségvetési hiány a legmagasabb az EU-ban.

Ficóék tervei: a szeptemberi választásokon győztes Robert Fico kormánya jövőre csak fél százalékkal csökkentené a hiányt, de Ladislav Kamenický pénzügyminiszter szerint ehhez is két-két és fél milliárd euróra lesz szükség. A szlovák kormány az Európai Bizottsággal tárgyal arról, hogy mekkora konszolidációval elégednének meg Brüsszelben.

Részletek: A várakozásoknak megfelelően elsősorban adóemeléssel akarják csökkenteni a hiányt:

  • bankadó bevezetése, pontosabban “a pénzintézetek extraprofitjának újraelosztása”;
  • fizessenek a gazdagok: a magasabb jövedelmű rétegek személyi jövedelemadójának emelése;
  • a rendkívüli társasági nyereség magasabb adóztatása;
  • nagyobb ingatlanadó a több ingatlannal rendelkezőknek;
  • a dohány, alkohol és a szerencsejátékok adóemelése, de napirenden van az édesített italok megadóztatása is.

Igen, de: az áfát csak legvégső esetben akarják megemelni, ez az egyik jelentős különbség a magas áfabevételekre alapozó magyar költségvetési politikához képest. Ficóék hivatalosan baloldaliak, a nagyobb progresszivitás a jövedelemadóztatásban szintén szembemegy a Fidesz egykulcsos adópolitikájával.

Kiadások: Ficóék egyik hangsúlyos kampányígérete volt a 13. havi nyugdíj bevezetése. Ehhez továbbra is tartanák magukat, 2024 végétől vezetnék be. Kérdés azonban, hogy a nyugdíjrendszer további átalakítása hogyan fogja érinteni a rendszer finanszírozását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Robert Fico Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.