Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 14. 10:44 Világ

Putyin rémálma valósul meg éppen Oroszországban

Amikor 2021 novemberében egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Vlagyimir Putyint, hogy mi az a probléma, ami nem hagyja aludni éjszakánként, az orosz elnök egy dolgot említett: Oroszország népességének csökkenését és ennek negatív gazdasági következményeit.

Ekkor már elkezdtek felsorakozni Ukrajna határaihoz azok az orosz csapatok, amelyek tavaly február 24-én lerohanták az országot, hogy Putyin tervei szerint pár nap alatt és komolyabb veszteségek nélkül leigázzák a szomszédos államot. Ehelyett azonban az invázió a mai napig tartó, nagyon súlyos veszteségekkel járó háborúhoz vezetett, amely több módon is tovább súlyosbította Oroszország amúgy is csapnivaló demográfiai helyzetét.

Az Economist minapi cikkében egyenesen úgy fogalmaz, hogy demográfiai tragédia körvonalazódik Oroszországban: az elmúlt három évben az ország az átlagos halálozási adatokhoz képest kétmillióval több embert vesztett, részben a járvány, részben a háború, részben pedig – az utóbbi által felpörgetett – kivándorlás miatt.

A most 15 éves orosz fiúk várható élettartama közel öt évvel csökkent (64,2 évre) 2019 és 2021 között – tehát még a háború kitörése előtt -, így ugyanolyan kilátásaik vannak, mint a világ egyik legszegényebb országának, a folyamatosan politikai és gazdasági krízisben lévő Haiti férfi lakosságának. Az átlagos orosz férfi most hat évvel korábban hal meg, mint egy Bangladesben élő embertársa, és 18 évvel hamarabb, mint egy átlagos japán férfi.

A háború miatt a nyugati becslések szerint 175-200 ezer orosz katona halhatott és sebesülhetett meg, a húsdaráló elől az országból elmenekülő fiatal, többnyire értelmiséghez tartozó oroszok számát 500 ezer és egymillió fő közé teszik. Ez még akkor is durva aránytalanságokhoz vezetne, ha a háttérben egyébként nem lennének a demográfiai mutatókat negatív irányba lökő folyamatok.

2021-ben Oroszország lakossága 145 millió fő volt az ENSZ becslése szerint, ebbe nem számolták bele az Oroszország által 2014-ben magához csatolt Krím félsziget 2,4 millió lakóját. A szervezet előrejelzése szerint, amennyiben a jelenlegi folyamatok nem változnak, 2050-re 120 millióra csökkenhet a lakosságszám, ezzel Oroszország a 15. helyre csúszhat vissza a világ országait népesség alapján rangsoroló listán, ahol 1995-ben még a 6. helyen volt.

A fentiek miatt nemcsak a lakosságszám csökkent, de a nemek aránya is még inkább felborult, jelenleg 10 millióval több nő él Oroszországban, mint férfi.

A lakosságcsökkenés persze nem csak az oroszok problémája, az Economist szerint a legtöbb posztszovjet ország hasonló gondokkal küzd, bár ott a demográfiai csökkenés mértéke nem ilyen drasztikus. Oroszországban 2020 és 2021 között a lakosságszám 1,3 millióval csökkent – itt még szó sincs háborúról, annál inkább az orosz vezetés Covidhoz való hozzáállását tükrözi. Bár az Economist szerint a hivatalos orosz statisztika azt mondja, hogy 388 ezer állampolgár halt bele a koronavírus-fertőzésbe, ez a szám bőven egymillió fő felett lehet.

Egy társadalom egészségügyi állapotát befolyásolja az is, hogy milyen az oktatás helyzete: minél jobban edukált egy társadalom, annál felelősségteljesebb döntéseket tud hozni, egyebek mellett a saját életvitelét illetően is. Oroszország különleges helyzetben van: miközben a statisztikák szerint az egyik legmagasabb a világon a 25 évesen felsőoktatásban részt vevők aránya, ezzel párhuzamosan a halálozási ráta a legszegényebb, legrosszabb oktatási rendszerrel rendelkező országok képét idézi. A magyarázat részben a kivándorlásban kereshető, tavaly például az informatikusok tizede hagyta el az országot – jelentős részben fiatal, jól képzett férfiak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerintFokozódik a nyomás az ukrán védőkön, Bahmut húsdarálóvá változott egy egykori tengerészgyalogos szerint, aki a háború kitörése óta harcol az ukránok oldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJutalmak helyett most már fenyegetésekkel próbálják visszaterelni Oroszországba a külföldre menekült informatikusokatKérdés, hogy a jól képzett munkaerő végleges elijesztése mennyiben veti vissza az ország versenyképességét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia háború Oroszország putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.