Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 14. 10:44 Világ

Putyin rémálma valósul meg éppen Oroszországban

Amikor 2021 novemberében egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Vlagyimir Putyint, hogy mi az a probléma, ami nem hagyja aludni éjszakánként, az orosz elnök egy dolgot említett: Oroszország népességének csökkenését és ennek negatív gazdasági következményeit.

Ekkor már elkezdtek felsorakozni Ukrajna határaihoz azok az orosz csapatok, amelyek tavaly február 24-én lerohanták az országot, hogy Putyin tervei szerint pár nap alatt és komolyabb veszteségek nélkül leigázzák a szomszédos államot. Ehelyett azonban az invázió a mai napig tartó, nagyon súlyos veszteségekkel járó háborúhoz vezetett, amely több módon is tovább súlyosbította Oroszország amúgy is csapnivaló demográfiai helyzetét.

Az Economist minapi cikkében egyenesen úgy fogalmaz, hogy demográfiai tragédia körvonalazódik Oroszországban: az elmúlt három évben az ország az átlagos halálozási adatokhoz képest kétmillióval több embert vesztett, részben a járvány, részben a háború, részben pedig – az utóbbi által felpörgetett – kivándorlás miatt.

A most 15 éves orosz fiúk várható élettartama közel öt évvel csökkent (64,2 évre) 2019 és 2021 között – tehát még a háború kitörése előtt -, így ugyanolyan kilátásaik vannak, mint a világ egyik legszegényebb országának, a folyamatosan politikai és gazdasági krízisben lévő Haiti férfi lakosságának. Az átlagos orosz férfi most hat évvel korábban hal meg, mint egy Bangladesben élő embertársa, és 18 évvel hamarabb, mint egy átlagos japán férfi.

A háború miatt a nyugati becslések szerint 175-200 ezer orosz katona halhatott és sebesülhetett meg, a húsdaráló elől az országból elmenekülő fiatal, többnyire értelmiséghez tartozó oroszok számát 500 ezer és egymillió fő közé teszik. Ez még akkor is durva aránytalanságokhoz vezetne, ha a háttérben egyébként nem lennének a demográfiai mutatókat negatív irányba lökő folyamatok.

2021-ben Oroszország lakossága 145 millió fő volt az ENSZ becslése szerint, ebbe nem számolták bele az Oroszország által 2014-ben magához csatolt Krím félsziget 2,4 millió lakóját. A szervezet előrejelzése szerint, amennyiben a jelenlegi folyamatok nem változnak, 2050-re 120 millióra csökkenhet a lakosságszám, ezzel Oroszország a 15. helyre csúszhat vissza a világ országait népesség alapján rangsoroló listán, ahol 1995-ben még a 6. helyen volt.

A fentiek miatt nemcsak a lakosságszám csökkent, de a nemek aránya is még inkább felborult, jelenleg 10 millióval több nő él Oroszországban, mint férfi.

A lakosságcsökkenés persze nem csak az oroszok problémája, az Economist szerint a legtöbb posztszovjet ország hasonló gondokkal küzd, bár ott a demográfiai csökkenés mértéke nem ilyen drasztikus. Oroszországban 2020 és 2021 között a lakosságszám 1,3 millióval csökkent – itt még szó sincs háborúról, annál inkább az orosz vezetés Covidhoz való hozzáállását tükrözi. Bár az Economist szerint a hivatalos orosz statisztika azt mondja, hogy 388 ezer állampolgár halt bele a koronavírus-fertőzésbe, ez a szám bőven egymillió fő felett lehet.

Egy társadalom egészségügyi állapotát befolyásolja az is, hogy milyen az oktatás helyzete: minél jobban edukált egy társadalom, annál felelősségteljesebb döntéseket tud hozni, egyebek mellett a saját életvitelét illetően is. Oroszország különleges helyzetben van: miközben a statisztikák szerint az egyik legmagasabb a világon a 25 évesen felsőoktatásban részt vevők aránya, ezzel párhuzamosan a halálozási ráta a legszegényebb, legrosszabb oktatási rendszerrel rendelkező országok képét idézi. A magyarázat részben a kivándorlásban kereshető, tavaly például az informatikusok tizede hagyta el az országot – jelentős részben fiatal, jól képzett férfiak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerintFokozódik a nyomás az ukrán védőkön, Bahmut húsdarálóvá változott egy egykori tengerészgyalogos szerint, aki a háború kitörése óta harcol az ukránok oldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJutalmak helyett most már fenyegetésekkel próbálják visszaterelni Oroszországba a külföldre menekült informatikusokatKérdés, hogy a jól képzett munkaerő végleges elijesztése mennyiben veti vissza az ország versenyképességét.

Világ demográfia háború Oroszország putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.