Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 14. 10:44 Világ

Putyin rémálma valósul meg éppen Oroszországban

Amikor 2021 novemberében egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Vlagyimir Putyint, hogy mi az a probléma, ami nem hagyja aludni éjszakánként, az orosz elnök egy dolgot említett: Oroszország népességének csökkenését és ennek negatív gazdasági következményeit.

Ekkor már elkezdtek felsorakozni Ukrajna határaihoz azok az orosz csapatok, amelyek tavaly február 24-én lerohanták az országot, hogy Putyin tervei szerint pár nap alatt és komolyabb veszteségek nélkül leigázzák a szomszédos államot. Ehelyett azonban az invázió a mai napig tartó, nagyon súlyos veszteségekkel járó háborúhoz vezetett, amely több módon is tovább súlyosbította Oroszország amúgy is csapnivaló demográfiai helyzetét.

Az Economist minapi cikkében egyenesen úgy fogalmaz, hogy demográfiai tragédia körvonalazódik Oroszországban: az elmúlt három évben az ország az átlagos halálozási adatokhoz képest kétmillióval több embert vesztett, részben a járvány, részben a háború, részben pedig – az utóbbi által felpörgetett – kivándorlás miatt.

A most 15 éves orosz fiúk várható élettartama közel öt évvel csökkent (64,2 évre) 2019 és 2021 között – tehát még a háború kitörése előtt -, így ugyanolyan kilátásaik vannak, mint a világ egyik legszegényebb országának, a folyamatosan politikai és gazdasági krízisben lévő Haiti férfi lakosságának. Az átlagos orosz férfi most hat évvel korábban hal meg, mint egy Bangladesben élő embertársa, és 18 évvel hamarabb, mint egy átlagos japán férfi.

A háború miatt a nyugati becslések szerint 175-200 ezer orosz katona halhatott és sebesülhetett meg, a húsdaráló elől az országból elmenekülő fiatal, többnyire értelmiséghez tartozó oroszok számát 500 ezer és egymillió fő közé teszik. Ez még akkor is durva aránytalanságokhoz vezetne, ha a háttérben egyébként nem lennének a demográfiai mutatókat negatív irányba lökő folyamatok.

2021-ben Oroszország lakossága 145 millió fő volt az ENSZ becslése szerint, ebbe nem számolták bele az Oroszország által 2014-ben magához csatolt Krím félsziget 2,4 millió lakóját. A szervezet előrejelzése szerint, amennyiben a jelenlegi folyamatok nem változnak, 2050-re 120 millióra csökkenhet a lakosságszám, ezzel Oroszország a 15. helyre csúszhat vissza a világ országait népesség alapján rangsoroló listán, ahol 1995-ben még a 6. helyen volt.

A fentiek miatt nemcsak a lakosságszám csökkent, de a nemek aránya is még inkább felborult, jelenleg 10 millióval több nő él Oroszországban, mint férfi.

A lakosságcsökkenés persze nem csak az oroszok problémája, az Economist szerint a legtöbb posztszovjet ország hasonló gondokkal küzd, bár ott a demográfiai csökkenés mértéke nem ilyen drasztikus. Oroszországban 2020 és 2021 között a lakosságszám 1,3 millióval csökkent – itt még szó sincs háborúról, annál inkább az orosz vezetés Covidhoz való hozzáállását tükrözi. Bár az Economist szerint a hivatalos orosz statisztika azt mondja, hogy 388 ezer állampolgár halt bele a koronavírus-fertőzésbe, ez a szám bőven egymillió fő felett lehet.

Egy társadalom egészségügyi állapotát befolyásolja az is, hogy milyen az oktatás helyzete: minél jobban edukált egy társadalom, annál felelősségteljesebb döntéseket tud hozni, egyebek mellett a saját életvitelét illetően is. Oroszország különleges helyzetben van: miközben a statisztikák szerint az egyik legmagasabb a világon a 25 évesen felsőoktatásban részt vevők aránya, ezzel párhuzamosan a halálozási ráta a legszegényebb, legrosszabb oktatási rendszerrel rendelkező országok képét idézi. A magyarázat részben a kivándorlásban kereshető, tavaly például az informatikusok tizede hagyta el az országot – jelentős részben fiatal, jól képzett férfiak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerintFokozódik a nyomás az ukrán védőkön, Bahmut húsdarálóvá változott egy egykori tengerészgyalogos szerint, aki a háború kitörése óta harcol az ukránok oldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJutalmak helyett most már fenyegetésekkel próbálják visszaterelni Oroszországba a külföldre menekült informatikusokatKérdés, hogy a jól képzett munkaerő végleges elijesztése mennyiben veti vissza az ország versenyképességét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia háború Oroszország putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.