Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 8. 16:09 Világ

Jutalmak helyett most már fenyegetésekkel próbálják visszaterelni Oroszországba a külföldre menekült informatikusokat

Jól képzett orosz munkavállalók ezrei kerestek menedéket külföldön a besorozás elől, de az oroszországi állásaikat sokan megtartották távmunkában. Leginkább az informatikusok elköltözése okoz fejtörést most a munkáltatóknak: az ő toborzásuk küzdelmes, miközben munkavégzésük körülményei kihatnak a cégek, de akár az egész ország biztonságára.

A szakembereket a háború kezdetekor még a jövedelemadóra és a hitelkamatokra vonatkozó kedvezményekkel próbálták hazacsábítani, az ajánlatok azonban nem kompenzálták a katonai mozgósítások nyomán támadt félelmeket a hadköteles korban lévő férfiak körében. Így mostanra néhány fontosabb foglalkoztató és kormányhoz köthető vállalat általános tilalmat vezetett be a külföldről történő távoli munkavégzésre, és azzal fenyegetőznek, hogy elbocsátják az Oroszországot elhagyó az alkalmazottakat, derül ki a Washington Post cikkéből

Ebbe a körbe tartozik az ország legnagyobb pénzintézetének számító Sberbank is,

ám egyelőre a tiltás sem tűnik tökéletes megoldásnak.

Az amerikai lap beszámol ugyanis egy húszas évei végén járó banki dolgozóról, aki a szabály ellenére egy délkelet-ázsiai országból végzi home office-ban a munkáját, igaz, kínosan ügyel arra, hogy orosz IP-címmel jelentkezzen be a vállalati rendszerekbe – ha véletlen elvéti ezt a beállítást, azzal az állását kockáztatná, de egyelőre a főnökei tudta nélkül tartózkodik kétezer kilométerre a legközelebbi toborzóirodától.

A Kreml által ellenőrzött Vkontakte nevű orosz közösségi médiumot üzemeltető cég is választás elé állította az elvándorolt kollégákat: visszaköltöznek az országba vagy búcsút mondhatnak a munkahelyüknek. A cég indoklása szerint mivel az orosz piacra dolgoznak, fontos, hogy az alkalmazottaik az országban legyenek és

átérezzék a felhasználók helyzetét és igényeit.

Akad persze ellenpélda is, a Google orosz versenytársaként említhető Yandex a tehetséges munkatársak elveszítésétől tartva inkább külföldi irodák nyitása mellett döntött. Így a cégnek mára Szerbiában, Örményországban és Törökországban is működnek kirendeltségei, bár ezek sorsa a nyugati befektetők kivonulásával kérdésessé vált – a romló pénzügyi helyzet miatt a Yandex bizonyos szolgáltatásait kénytelen volt már eladni a Vkontakte mögött álló vállalatnak. 

A külföldi munka elfogadásának kérdése azonban kikerülhet a cégek hatásköréből, az orosz kormány jelzései szerint saját kézbe venné a döntést, igaz, ezzel kapcsolatban is sok a bizonytalanság. Miután Putyin nyilvánosan becsmérelte az országból távozó oroszokat, az állampolgárság megtagadásától kezdve a vagyonelkobzásig számos megtorló intézkedés lehetősége felmerült, más kormányzati vélemények szerint azonban a tehetséges informatikusok végleges elijesztése kockázatos az ország versenyképességére nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét tűz közé került az orosz Google-nek is becézett YandexA nemrég még terjeszkedni akaró Yandex beleroppant a háborúba, egymás után távoznak a vezetői, Finnországban már áramot sem kap az adatközpontja.

Világ home office informatikus Oroszország távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.