Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 3. 15:04 Világ

Sztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésben

Közelíti a kétszázezret a háborúban elesett vagy megsebesült orosz katonák száma, míg az ukrán haderő embervesztesége százezer főre becsülhető – mindez jól szemlélteti Putyin taktikájának sajátosságait a New York Times elemzése szerint. Az oroszok ugyanis egyre inkább képzetlen emberekből, gyakran elítéltekből álló egységeket küldenek a frontvonalra, ahol sokuk esik az ukrán védekezés áldozatául.

A veszteségek egyelőre nem veszélyeztetik Putyin helyzetét érdemi politikai ellenzék hiányában. A közvélemény megértését továbbá a most dúló háború és a Szovjetunió második világháborús szerepe között párhuzamot vonó narratíva erősíti, ráadásul a fogvatartottak besorozásának hosszú hagyománya van az országban, Sztálin is közel egymillió rabot küldött harcolni.

Oroszországban egy katona élete semmit sem ér. Egy halott katona viszont hős, függetlenül attól, hogyan halt meg. Minden elvesztett katona pótolható, és a veszteségek száma nem fogja megváltoztatni a közvéleményt a háború ellen

– mondta el Kusti Salm észt honvédelmiminiszter-helyettes Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Amerikai szakértők mindehhez hozzátették, hogy az orosz hadvezetés vélhetően arra használja a kevésbé kiképzett csapatokat, hogy magukra szegezzék és kimerítsék az ukrán tűzerőt a jól képzett Wagner-zsoldosok bevetése előtt.

Az öngyilkos taktika a bahmuti és a szoledári előretörések során is megmutatkozott, miszerint az orosz rohamosztagosoknak bármi történjék is, el kell érniük a kijelölt vonalat, különben a kivégzésüket kockáztatják. Az utóbbi időben kellő mennyiségű tüzérségi lőszer hiányában az első hullámban bevetett csapatoknak kevés esélyük van a túlélésre, ám a parancskövetéshez szokott és halálbüntetéseket látott fogvatartottakat be tudják vetni az oroszok.

Az orosz fél ráadásul egyre türelmetlenebbül várja a katonai sikereket a donbászi területeken, akár naponta több száz katona sérülése vagy halála árán is. Igaz, az áldozatok számát tekintve sok a bizonytalanság, mindenesetre az amerikai lapban bemutatott vélemények szerint a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás a jelentőségéhez képest aránytalan mennyiségű katona elveszítésével jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél éve nem értek el ekkora sikert az oroszok a háborúbanAz utóbbi hónapok kudarcai után egy 10 ezres város elfoglalását is lelkesen ünneplik az oroszok, fontosabb azonban, hogy közben ki szenved arányaiban nagyobb veszteségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Világ orosz orosz-ukrán háború Oroszország wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 15:55 Világ

Ha nem vigyáz, az orosz függés után egy másik nagyhatalom karjaiba rohan Európa az energiaválság miatt

Az orosz gáz kiváltása majdnem mindenhol prioritás. De ki lesz ennek a nagy nyertese?

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.