Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 3. 15:04 Világ

Sztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésben

Közelíti a kétszázezret a háborúban elesett vagy megsebesült orosz katonák száma, míg az ukrán haderő embervesztesége százezer főre becsülhető – mindez jól szemlélteti Putyin taktikájának sajátosságait a New York Times elemzése szerint. Az oroszok ugyanis egyre inkább képzetlen emberekből, gyakran elítéltekből álló egységeket küldenek a frontvonalra, ahol sokuk esik az ukrán védekezés áldozatául.

A veszteségek egyelőre nem veszélyeztetik Putyin helyzetét érdemi politikai ellenzék hiányában. A közvélemény megértését továbbá a most dúló háború és a Szovjetunió második világháborús szerepe között párhuzamot vonó narratíva erősíti, ráadásul a fogvatartottak besorozásának hosszú hagyománya van az országban, Sztálin is közel egymillió rabot küldött harcolni.

Oroszországban egy katona élete semmit sem ér. Egy halott katona viszont hős, függetlenül attól, hogyan halt meg. Minden elvesztett katona pótolható, és a veszteségek száma nem fogja megváltoztatni a közvéleményt a háború ellen

– mondta el Kusti Salm észt honvédelmiminiszter-helyettes Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Amerikai szakértők mindehhez hozzátették, hogy az orosz hadvezetés vélhetően arra használja a kevésbé kiképzett csapatokat, hogy magukra szegezzék és kimerítsék az ukrán tűzerőt a jól képzett Wagner-zsoldosok bevetése előtt.

Az öngyilkos taktika a bahmuti és a szoledári előretörések során is megmutatkozott, miszerint az orosz rohamosztagosoknak bármi történjék is, el kell érniük a kijelölt vonalat, különben a kivégzésüket kockáztatják. Az utóbbi időben kellő mennyiségű tüzérségi lőszer hiányában az első hullámban bevetett csapatoknak kevés esélyük van a túlélésre, ám a parancskövetéshez szokott és halálbüntetéseket látott fogvatartottakat be tudják vetni az oroszok.

Az orosz fél ráadásul egyre türelmetlenebbül várja a katonai sikereket a donbászi területeken, akár naponta több száz katona sérülése vagy halála árán is. Igaz, az áldozatok számát tekintve sok a bizonytalanság, mindenesetre az amerikai lapban bemutatott vélemények szerint a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás a jelentőségéhez képest aránytalan mennyiségű katona elveszítésével jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél éve nem értek el ekkora sikert az oroszok a háborúbanAz utóbbi hónapok kudarcai után egy 10 ezres város elfoglalását is lelkesen ünneplik az oroszok, fontosabb azonban, hogy közben ki szenved arányaiban nagyobb veszteségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz orosz-ukrán háború Oroszország wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.