Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 23. 11:56 Világ

Négy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerint

Minden eddiginél hevesebb tüzérségi tűz jelzi, hogy megindulhatott az oroszok újabb előrenyomulása Ukrajnában. “A helyzet elég rossz. Az a mennyiségű tüzérségi tűz és páncélos jármű, amit a napokban látunk, szerintem jelzi, hogy elkezdődött az újabb offenzíva.” – mondta az ABC News-nak Troy Offenbecker, aki korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál szolgált, csatlakozott ahhoz a nemzetközi légióhoz, mely az ukránok segítségére sietett az invázió kezdetén. 

Offenbecker egysége Bahmut környékén harcol az oroszokkal, szerinte elképesztően kaotikus a helyzet, ezt egyébként jól jelzi, hogy Bahmutot most húsdarálónak is hívják, bár az orosz híradásokkal ellentétben a város még nem került a kezükre.

"A frontra kerülő katona várható élettartama nagyjából négy óra lehet."

– tette hozzá. Az egykori tengerészgyalogos szerint Bahmutban még mindig sok a civil lakos, akiknek nincs hová menniük.

A húsdaráló kifejezés nem csak az ukránok, de az oroszok számára is helytálló, mert ide összepontosítják támadásaikat. Korábban érkeztek hírek arról, hogy a Wagner-csoport a frissen, börtönökből toborzott, rosszul képzett zsoldosait küldi előre, hogy lekössék az ukrán tűzerőt, és megnyissák az utat a jobban képzett harcosoknak. 

Az ukrán hírszerzés szerint Putyin arra utasította a hadsereg vezetését, hogy március végéig foglalják el Donyeck és Luhanszk megyék egészét. A holnapi napon lesz az eredetileg háromnaposra tervezett, különleges katonai műveletnek titulált orosz támadás első évfordulója. A második világháború óta ez a legnagyobb szárazföldi konfliktus Európában, mely ukránok millióit üldözte el otthonaikból, falvakat, egész városokat elpusztítva. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, ha kell, Oroszország akár atomfegyverek bevetésével is megvédi magát. A háború az évforduló közeledtével még inkább ki van téve az eszkalálódásnak, a napokban Putyin vendégül látta Wang Yi kínai államtanácsost, ahol kiderült, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping is Oroszországba látogathat. Kína eddig csak óvatosan foglalt állást a konfliktusban, ám ha a tárgyalások eredményeképpen Kína és Oroszország szövetsége szorosabb lesz, akár fegyveres támogatás tekintetében, az merőben új helyzetet teremthet – erről Wang a híradások szerint nem beszélt, azt mondta, hogy Kína konstruktív és részrehajlás nélküli szerepet kíván felvenni a krízis rendezése érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint mostAz USA szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel támogassák az oroszokat. Kína szerint ez hazugság, de szorosabbra fognák a kapcsolatot Oroszországgal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a háború kritikus szakasza: napokon belül indulhat a nagy orosz offenzívaA reménytelen helyzetbe kerülő ukrán egységekben egyre több a dezertálás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bahmut háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.