Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 23. 11:56 Világ

Négy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerint

Minden eddiginél hevesebb tüzérségi tűz jelzi, hogy megindulhatott az oroszok újabb előrenyomulása Ukrajnában. “A helyzet elég rossz. Az a mennyiségű tüzérségi tűz és páncélos jármű, amit a napokban látunk, szerintem jelzi, hogy elkezdődött az újabb offenzíva.” – mondta az ABC News-nak Troy Offenbecker, aki korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál szolgált, csatlakozott ahhoz a nemzetközi légióhoz, mely az ukránok segítségére sietett az invázió kezdetén. 

Offenbecker egysége Bahmut környékén harcol az oroszokkal, szerinte elképesztően kaotikus a helyzet, ezt egyébként jól jelzi, hogy Bahmutot most húsdarálónak is hívják, bár az orosz híradásokkal ellentétben a város még nem került a kezükre.

"A frontra kerülő katona várható élettartama nagyjából négy óra lehet."

– tette hozzá. Az egykori tengerészgyalogos szerint Bahmutban még mindig sok a civil lakos, akiknek nincs hová menniük.

A húsdaráló kifejezés nem csak az ukránok, de az oroszok számára is helytálló, mert ide összepontosítják támadásaikat. Korábban érkeztek hírek arról, hogy a Wagner-csoport a frissen, börtönökből toborzott, rosszul képzett zsoldosait küldi előre, hogy lekössék az ukrán tűzerőt, és megnyissák az utat a jobban képzett harcosoknak. 

Az ukrán hírszerzés szerint Putyin arra utasította a hadsereg vezetését, hogy március végéig foglalják el Donyeck és Luhanszk megyék egészét. A holnapi napon lesz az eredetileg háromnaposra tervezett, különleges katonai műveletnek titulált orosz támadás első évfordulója. A második világháború óta ez a legnagyobb szárazföldi konfliktus Európában, mely ukránok millióit üldözte el otthonaikból, falvakat, egész városokat elpusztítva. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, ha kell, Oroszország akár atomfegyverek bevetésével is megvédi magát. A háború az évforduló közeledtével még inkább ki van téve az eszkalálódásnak, a napokban Putyin vendégül látta Wang Yi kínai államtanácsost, ahol kiderült, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping is Oroszországba látogathat. Kína eddig csak óvatosan foglalt állást a konfliktusban, ám ha a tárgyalások eredményeképpen Kína és Oroszország szövetsége szorosabb lesz, akár fegyveres támogatás tekintetében, az merőben új helyzetet teremthet – erről Wang a híradások szerint nem beszélt, azt mondta, hogy Kína konstruktív és részrehajlás nélküli szerepet kíván felvenni a krízis rendezése érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint mostAz USA szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel támogassák az oroszokat. Kína szerint ez hazugság, de szorosabbra fognák a kapcsolatot Oroszországgal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a háború kritikus szakasza: napokon belül indulhat a nagy orosz offenzívaA reménytelen helyzetbe kerülő ukrán egységekben egyre több a dezertálás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bahmut háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.