Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 23. 11:56 Világ

Négy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerint

Minden eddiginél hevesebb tüzérségi tűz jelzi, hogy megindulhatott az oroszok újabb előrenyomulása Ukrajnában. “A helyzet elég rossz. Az a mennyiségű tüzérségi tűz és páncélos jármű, amit a napokban látunk, szerintem jelzi, hogy elkezdődött az újabb offenzíva.” – mondta az ABC News-nak Troy Offenbecker, aki korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál szolgált, csatlakozott ahhoz a nemzetközi légióhoz, mely az ukránok segítségére sietett az invázió kezdetén. 

Offenbecker egysége Bahmut környékén harcol az oroszokkal, szerinte elképesztően kaotikus a helyzet, ezt egyébként jól jelzi, hogy Bahmutot most húsdarálónak is hívják, bár az orosz híradásokkal ellentétben a város még nem került a kezükre.

"A frontra kerülő katona várható élettartama nagyjából négy óra lehet."

– tette hozzá. Az egykori tengerészgyalogos szerint Bahmutban még mindig sok a civil lakos, akiknek nincs hová menniük.

A húsdaráló kifejezés nem csak az ukránok, de az oroszok számára is helytálló, mert ide összepontosítják támadásaikat. Korábban érkeztek hírek arról, hogy a Wagner-csoport a frissen, börtönökből toborzott, rosszul képzett zsoldosait küldi előre, hogy lekössék az ukrán tűzerőt, és megnyissák az utat a jobban képzett harcosoknak. 

Az ukrán hírszerzés szerint Putyin arra utasította a hadsereg vezetését, hogy március végéig foglalják el Donyeck és Luhanszk megyék egészét. A holnapi napon lesz az eredetileg háromnaposra tervezett, különleges katonai műveletnek titulált orosz támadás első évfordulója. A második világháború óta ez a legnagyobb szárazföldi konfliktus Európában, mely ukránok millióit üldözte el otthonaikból, falvakat, egész városokat elpusztítva. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, ha kell, Oroszország akár atomfegyverek bevetésével is megvédi magát. A háború az évforduló közeledtével még inkább ki van téve az eszkalálódásnak, a napokban Putyin vendégül látta Wang Yi kínai államtanácsost, ahol kiderült, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping is Oroszországba látogathat. Kína eddig csak óvatosan foglalt állást a konfliktusban, ám ha a tárgyalások eredményeképpen Kína és Oroszország szövetsége szorosabb lesz, akár fegyveres támogatás tekintetében, az merőben új helyzetet teremthet – erről Wang a híradások szerint nem beszélt, azt mondta, hogy Kína konstruktív és részrehajlás nélküli szerepet kíván felvenni a krízis rendezése érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint mostAz USA szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel támogassák az oroszokat. Kína szerint ez hazugság, de szorosabbra fognák a kapcsolatot Oroszországgal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a háború kritikus szakasza: napokon belül indulhat a nagy orosz offenzívaA reménytelen helyzetbe kerülő ukrán egységekben egyre több a dezertálás.

Világ bahmut háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.