Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 21. 09:50 Világ

Sosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint most

Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel és lőszerrel támogassa Oroszországot az amerikai kormányhoz eljutó információk alapján – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter többször is a hétvégén.

  • Ez amiatt lenne újdonság, mert Észak-Koreával vagy Iránnal ellentétben Kína eddig nem adott katonai segítséget az oroszoknak Ukrajna megtámadása óta.

Miért fontos ez? Kína bevonódása kiszélesítené a konfliktust és megváltoztatná a dinamikáját. A nyugati szövetségesekkel szemben egy erősebb ellenpólus jönne létre, ami már nemcsak hatásaiban tenné globálissá a konfliktust.

  • A kínai szerepvállalás azt is jelentené, hogy a hét legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkező ország közül csak India nem küldene fegyvereket.

Részletek: Blinken vasárnap találkozott Vang Ji kínai államtanácsossal is, akit figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lesznek, ha Kína valóban fegyvereket és lőszert ad Oroszországnak.

  • Kína úgy reagált, hogy az USA hazugságokat terjeszt, és nincs feljogosítva arra, hogy parancsokat osztogasson Kínának.

Alulnézet: Blinken kijelentései után Joe Biden váratlanul Kijevbe utazott, egy ilyen szimbolikus kiállást pedig nehéz nem erős üzenetként értelmezni. Vang Ji pedig – miután vasárnap Orbán Viktorral vacsorázott – Moszkvába ment tárgyalni.

Tágabb kontextus: az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már tavaly márciusban kért kínai segítséget. A háború alatt szorosabbá vált Kína és Oroszország kapcsolata, Kína az információs térben és drónokkal is támogatta az oroszokat.

  • Ezt támasztja alá, hogy a kínai Külügyminisztérium Blinken nyilatkozatai előtt azt közölte, hogy “Kína készen áll tovább erősíteni a teljeskörű stratégiai partnerségét Oroszországgal”.
  • Az USA az oroszok támadása előtt is hasonló stratégiát alkalmazott (akkor sikertelenül): hírszerzési információk nyilvános közlésével próbált nyomást gyakorolni (akkor a támadásra készülő oroszokra).
  • Az elmúlt hónapokban még úgy tűnt, hogy mérséklődött az amerikai-kínai ellenállás, a ballon-incidens óta azonban látszólag mélyponthoz közelít.

 

A legfrissebb gazdasági sztorik érthetően, heti háromszor, a G7 Reggel hírlevelében! Iratkozz fel itt!  

Világ Kína orosz-ukrán háború usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.