Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 21. 09:50 Világ

Sosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint most

Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel és lőszerrel támogassa Oroszországot az amerikai kormányhoz eljutó információk alapján – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter többször is a hétvégén.

  • Ez amiatt lenne újdonság, mert Észak-Koreával vagy Iránnal ellentétben Kína eddig nem adott katonai segítséget az oroszoknak Ukrajna megtámadása óta.

Miért fontos ez? Kína bevonódása kiszélesítené a konfliktust és megváltoztatná a dinamikáját. A nyugati szövetségesekkel szemben egy erősebb ellenpólus jönne létre, ami már nemcsak hatásaiban tenné globálissá a konfliktust.

  • A kínai szerepvállalás azt is jelentené, hogy a hét legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkező ország közül csak India nem küldene fegyvereket.

Részletek: Blinken vasárnap találkozott Vang Ji kínai államtanácsossal is, akit figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lesznek, ha Kína valóban fegyvereket és lőszert ad Oroszországnak.

  • Kína úgy reagált, hogy az USA hazugságokat terjeszt, és nincs feljogosítva arra, hogy parancsokat osztogasson Kínának.

Alulnézet: Blinken kijelentései után Joe Biden váratlanul Kijevbe utazott, egy ilyen szimbolikus kiállást pedig nehéz nem erős üzenetként értelmezni. Vang Ji pedig – miután vasárnap Orbán Viktorral vacsorázott – Moszkvába ment tárgyalni.

Tágabb kontextus: az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már tavaly márciusban kért kínai segítséget. A háború alatt szorosabbá vált Kína és Oroszország kapcsolata, Kína az információs térben és drónokkal is támogatta az oroszokat.

  • Ezt támasztja alá, hogy a kínai Külügyminisztérium Blinken nyilatkozatai előtt azt közölte, hogy “Kína készen áll tovább erősíteni a teljeskörű stratégiai partnerségét Oroszországgal”.
  • Az USA az oroszok támadása előtt is hasonló stratégiát alkalmazott (akkor sikertelenül): hírszerzési információk nyilvános közlésével próbált nyomást gyakorolni (akkor a támadásra készülő oroszokra).
  • Az elmúlt hónapokban még úgy tűnt, hogy mérséklődött az amerikai-kínai ellenállás, a ballon-incidens óta azonban látszólag mélyponthoz közelít.

 

A legfrissebb gazdasági sztorik érthetően, heti háromszor, a G7 Reggel hírlevelében! Iratkozz fel itt!  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína orosz-ukrán háború usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.