Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 29. 15:04 Élet, Világ

A felmelegedésre is katasztrofálisan hat a gázvezetékek felrobbantása

Az Északi Áramlat két vezetékén történt robbantások miatt rövid idő alatt jelentős mennyiségű metán jutott a légkörbe, ami klímavédelmi szempontból nagyon rossz hír. Bár azzal kapcsolatban eltérnek a becslések, hogy pontosan mekkora mennyiség kerülhet a légkörbe a szén-dioxidnál jóval komolyabb légkörmelegítő hatással bíró gázból, a robbantások az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb metánszivárgását eredményezhetik a Bloomberg cikke szerint.

A gázszivárgásokat először hétfőn észlelték a Balti-tenger alatt futó, Oroszországot Németországgal összekötő vezetékeken, csütörtök reggelre pedig a korábbi három után egy negyedik helyen is szivárgást azonosítottak be. Az EU szabotázsnak minősítette az orosz gáz legfontosabb európai útvonalán történt robbantásokat, bár a robbantás körülményeivel kapcsolatban egyelőre nem sok konkrétum ismert.

A német környezetvédelmi hatóság szerint mivel nincs olyan technikai megoldás, ami egy ilyen sérülésnél megakadályozná a gáz szivárgását, a vezetékek töltöttségén alapuló becslésük szerint 300 ezer tonna metán jut a légkörbe a robbanások miatt. Ez a gázmennyiség 20 év alatt nagyjából annyira melegítené a légkört, mint 5,5 millió amerikai autó éves kibocsátása. A metán nagyjából 84-szer jobban melegíti a légkört, mint a szén-dioxid, de körülbelül 20 levegőben töltött év után ez a hatás jelentősen csökken.

A dán hatóságok azzal számolnak, hogy a Dánia partjaihoz közelebbi – de így is nemzetközi vizekre eső – két lyukon át a vezetékekben lévő gáznak már több mint fele elszivárgott, és arra számítanak, hogy a maradék gáz vasárnapig elhagyja a vezetékeket. Számításaik szerint egy ekkora metánszivárgás Dánia éves üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 32 százalékát teszi ki.

A légkörbe jutott metán pontos mennyiségének becslése nem egyszerű feladat, ugyanis a nagyobb metánszivárgásokat szárazföldön viszonylag jól lehet dokumentálni műholdas felvételekkel, viszont a víz felett a fény visszaverődése miatt sokkal nehezebb pontos becslést adni. További bizonytalansági faktor, hogy pontosan mennyi gáz volt a csőben a robbanáskor, mekkora volt a hőmérséklete és a nyomása, és hogy pontosan mekkora volt a robbanás során létrejött lyuk a vezetékeken. Illetve az is, hogy a szivárgó földgáz egy része feloldódhat a vízben. A pontos számításokhoz valószínűleg repülőről készített felvételekre lenne szükség.

Mindezek ellenére született néhány becslés a közösségi médiában is kormányoktól független forrásokból. Andrew Baxter, az Environmental Defense Fund energiastratégiáért felelős igazgatója úgy becsülte, hogy körülbelül 115 ezer tonna metán szivárgott ki a csövekből.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb szivárgás 2015-ben történt a Los Angeles-i Aliso Canyon gáztároló létesítményben, ahol a becslések szerint több hónap alatt több mint 97 ezer tonna metán került a légkörbe. Ehhez képest az Északi Áramlat vezetékeinek szivárgása néhány óra alatt zajlott le és jóval erősebb volt. A GHGSat Inc. műholdas kibocsátás-monitorozó vállalat szerint az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeinek sérülése után óránként 500 tonna metán szabadulhatott el, ami tízszerese annak, amennyit a kaliforniai gáztároló a szivárgás csúcspontján a levegőbe engedett.

Egyes tudósok viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy habár a robbantás klimatikus hatása komoly, de még mindig eltörpül ahhoz a volumenhez képest, amennyi metán a légkörbe kerül olaj- és szénkitermelés vagy a palagáz kitermelésére irányuló hidraulikus rétegrepesztés közben.

A metán éghajlatváltozásra gyakorolt hatása az elmúlt években kiemelt témává vált, és a klímaváltozás elleni intézkedések között is hangsúlyt kapott a kibocsátás visszaszorítása. A skóciai Glasgow-ban tartott COP26 csúcstalálkozón több mint száz ország vállalta, hogy drasztikusan csökkenti a kibocsátását ebből a gázból, és az Európai Unióban is zajlik egy olyan szabály kidolgozása, ami arra kötelezné a cégeket, hogy rendszeres ellenőrzéseket végezzenek a szivárgások megfékezésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

Élet Világ északi áramlat északi áramlat 2 EU metán robbantás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.