Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 21. 11:27 Világ

A CIA igazgatója szerint az orosz invázió Kína Tajvannal kapcsolatos terveit is átírta

Lassan és sok veszteséggel haladnak az oroszok Ukrajnában, ez pedig befolyásolhatja Kína terveit Tajvannal kapcsolatban – fejtette ki egy biztonsági fórumon William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.

Burns szerint a Tajvan feletti kontroll megszerzésére irányuló kínai tervek alapjaiban nem változtak meg, de az, hogy mikor lehet ebből katonai invázió, már kérdéses. 

Szerintem most a kínai vezetés megpróbálja levonni a tanulságokat Ukrajna inváziójából, de a kérdés nem az, hogy feladják-e a Tajvan fölötti uralom megszerzésének tervét, hanem az, hogy hogyan és mikor fognak lépni.

Az igazgató szerint az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik Kínát, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzon majd, gyors győzelmekkel. Burns hozzátette, hogy ehhez a lépéshez fel kell készíteni a gazdaságot is, hogy a nemzetközi szankciók, amelyek valószínűleg életbe fognak lépni egy ilyen esetben Kína ellen, ne érintsék kritikusan azt. Arról, hogy mekkora valószínűséggel lépi meg az ország az inváziót, Burns azt mondta, hogy egy ilyen döntésnek 2020 végén nagyobb esélyt adott volna, mint most. Szóba jöhető dátumként egyébként a Pentagon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg felállításának százéves évfordulóját is számításba vette, ez viszont csak 2027-ben lesz.

Tajvan katonai megszállása csak az utóbbi időszakban vált valóban reálisnak tűnő forgatókönyvvé. Mióta 1949-ben a kínai polgárháborút követően Csang Kaj-sek kormánya Tajvanra menekült, Peking folyamatosan próbálja kiterjeszteni az uralmát a szigetre, ezidáig leginkább gazdasági és politikai eszközökkel. Tajvan vezetése viszont egyre jobban tart attól, hogy ezek eredménytelensége és az egyre gyorsabban modernizálódó kínai hadsereg miatt hamarosan inkább a katonai beavatkozás mellett döntenek.

Az ország megszállása komoly nemzetközi konfliktussá fajulna, Tajvan ugyanis az Egyesült Államok nyílt támogatását élvezi. Joe Biden amerikai elnök korábban egyértelművé tette, hogy ha Kína megtámadná a szigetországot, az Egyesült Államok fegyverrel avatkozna be abba Tajvan oldalán.

A CIA igazgatója szerint jelenleg Kína elnökének, Hszi Csin-pingnek az lehet a prioritása, hogy megszilárdítsa hatalmát, közeledik ugyanis a következő pártkongresszus, a kínai gazdaság pedig egyre lassul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA katonai hódítás nem tűnik el a világból, csak átalakulAz állami fegyveres agresszió nem ment ki a divatból, csak összezsugorodott, és a módszerei is trükkösebbé váltak a formális hadüzenetek korához képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen egy amerikai-kínai háború?Sok példa volt a történelemben egy domináns és egy felemelkedő nagyhatalom konfliktusára, és a többségük háborúhoz vezetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország háborút nyer, de húsz év nagyhatalmi ambícióit veszítheti elNem biztos, hogy az a lényeg, ha Oroszország győz ebben a háborúban, hanem hogy mit veszít el közben – írja Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének Oroszország-kutatója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború Kína külpolitika orosz-ukrán háború Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.