Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 14. 11:06 Világ

Alig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra is

Készül a gázpiaci válsághoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia, amelynek munkaanyagáról a Bloomberg tudott meg részleteket. Az anyag szerint jelenleg Oroszországból a 2016-2021-es időszak átlagához képest bő 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik, ami a 27 tagállam közül 12-t érint.

Arról nincs szó a cikkben, hogy hazánk ezek között van-e, de jó eséllyel igen. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban elmondta, dél felől ugyan megfelelő mennyiségű orosz gázt kapunk, nyugat felől viszont nem, pedig a hosszú távú gázszállítási szerződésünk szerint onnan is kellene érkeznie.

A nyugati kiesésnek az az oka, hogy a héten az előre bejelentett karbantartás keretében leállította a Gazprom a szállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. Most uniószerte attól tartanak, hogy ez nem indul újra, és akár a szállítások teljes leállítása is megtörténhet, hogy ezzel zsarolja ki Oroszország Ukrajna katonai és gazdasági támogatásának leállítását, csökkentését.

Természetesen senki nem tudja, hogy mi lesz, de az egyes tagországokban és uniós szinten is készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek. Ami Magyarországot illeti, a rezsicsökkentés eddigi formájának feladásával együtt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tegnap arról is beszélt, hogy a kormánynak van egy lekapcsolási sorrendje arra az esetre, ha nem lenne gáz, de nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy ne okozzanak pánikot.

Az uniós dokumentum valószínűleg nem lesz ennyire konkrét (hiszen az esetleges lekapcsolásokról úgyis a tagállamok kormányai döntenek), inkább olyan intézkedéseket körvonalaz, amelyekkel meg lehet előzni a legrosszabbat, azaz a lekapcsolásokat. Ehhez már most nyáron takarékoskodni kell a gázzal, hogy több kerülhessen a tárolókba téli felhasználásra. A nem végleges anyag szerint

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Bár Gulyás Gergely a tegnapi tájékoztatón azt mondta, a kormány nem szeretne beleszólni abban, hogy az emberek mit csinálnak otthon (hány fokra hűtik vagy fűtik a lakást), de ha még rosszabbra fordul az energetikai helyzet, akkor erre is sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztólHa minden uniós háztartásban megelégednének egy fokkal kevesebbel, akkor idén több milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kellene venni Oroszországtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküleEgyszerű trükkökkel lényegesen hatékonyabbá tehetők az energiatakarékossági programok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeállt a gázszállítás az Északi Áramlaton, Európa a legrosszabbtól tartElkezdődött ma az előre bejelentett karbantartás, de több vezető nyugati politikus attól tart, hogy tíz nap múlva sem indulnak újra a szállítások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ északi áramlat földgáz fűtés gázfogyasztás hűtés Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.