Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 14. 11:06 Világ

Alig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra is

Készül a gázpiaci válsághoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia, amelynek munkaanyagáról a Bloomberg tudott meg részleteket. Az anyag szerint jelenleg Oroszországból a 2016-2021-es időszak átlagához képest bő 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik, ami a 27 tagállam közül 12-t érint.

Arról nincs szó a cikkben, hogy hazánk ezek között van-e, de jó eséllyel igen. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban elmondta, dél felől ugyan megfelelő mennyiségű orosz gázt kapunk, nyugat felől viszont nem, pedig a hosszú távú gázszállítási szerződésünk szerint onnan is kellene érkeznie.

A nyugati kiesésnek az az oka, hogy a héten az előre bejelentett karbantartás keretében leállította a Gazprom a szállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. Most uniószerte attól tartanak, hogy ez nem indul újra, és akár a szállítások teljes leállítása is megtörténhet, hogy ezzel zsarolja ki Oroszország Ukrajna katonai és gazdasági támogatásának leállítását, csökkentését.

Természetesen senki nem tudja, hogy mi lesz, de az egyes tagországokban és uniós szinten is készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek. Ami Magyarországot illeti, a rezsicsökkentés eddigi formájának feladásával együtt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tegnap arról is beszélt, hogy a kormánynak van egy lekapcsolási sorrendje arra az esetre, ha nem lenne gáz, de nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy ne okozzanak pánikot.

Az uniós dokumentum valószínűleg nem lesz ennyire konkrét (hiszen az esetleges lekapcsolásokról úgyis a tagállamok kormányai döntenek), inkább olyan intézkedéseket körvonalaz, amelyekkel meg lehet előzni a legrosszabbat, azaz a lekapcsolásokat. Ehhez már most nyáron takarékoskodni kell a gázzal, hogy több kerülhessen a tárolókba téli felhasználásra. A nem végleges anyag szerint

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Bár Gulyás Gergely a tegnapi tájékoztatón azt mondta, a kormány nem szeretne beleszólni abban, hogy az emberek mit csinálnak otthon (hány fokra hűtik vagy fűtik a lakást), de ha még rosszabbra fordul az energetikai helyzet, akkor erre is sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztólHa minden uniós háztartásban megelégednének egy fokkal kevesebbel, akkor idén több milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kellene venni Oroszországtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküleEgyszerű trükkökkel lényegesen hatékonyabbá tehetők az energiatakarékossági programok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeállt a gázszállítás az Északi Áramlaton, Európa a legrosszabbtól tartElkezdődött ma az előre bejelentett karbantartás, de több vezető nyugati politikus attól tart, hogy tíz nap múlva sem indulnak újra a szállítások.

Világ északi áramlat földgáz fűtés gázfogyasztás hűtés Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.