Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 14. 11:06 Világ

Alig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra is

Készül a gázpiaci válsághoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia, amelynek munkaanyagáról a Bloomberg tudott meg részleteket. Az anyag szerint jelenleg Oroszországból a 2016-2021-es időszak átlagához képest bő 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik, ami a 27 tagállam közül 12-t érint.

Arról nincs szó a cikkben, hogy hazánk ezek között van-e, de jó eséllyel igen. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban elmondta, dél felől ugyan megfelelő mennyiségű orosz gázt kapunk, nyugat felől viszont nem, pedig a hosszú távú gázszállítási szerződésünk szerint onnan is kellene érkeznie.

A nyugati kiesésnek az az oka, hogy a héten az előre bejelentett karbantartás keretében leállította a Gazprom a szállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. Most uniószerte attól tartanak, hogy ez nem indul újra, és akár a szállítások teljes leállítása is megtörténhet, hogy ezzel zsarolja ki Oroszország Ukrajna katonai és gazdasági támogatásának leállítását, csökkentését.

Természetesen senki nem tudja, hogy mi lesz, de az egyes tagországokban és uniós szinten is készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek. Ami Magyarországot illeti, a rezsicsökkentés eddigi formájának feladásával együtt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tegnap arról is beszélt, hogy a kormánynak van egy lekapcsolási sorrendje arra az esetre, ha nem lenne gáz, de nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy ne okozzanak pánikot.

Az uniós dokumentum valószínűleg nem lesz ennyire konkrét (hiszen az esetleges lekapcsolásokról úgyis a tagállamok kormányai döntenek), inkább olyan intézkedéseket körvonalaz, amelyekkel meg lehet előzni a legrosszabbat, azaz a lekapcsolásokat. Ehhez már most nyáron takarékoskodni kell a gázzal, hogy több kerülhessen a tárolókba téli felhasználásra. A nem végleges anyag szerint

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Bár Gulyás Gergely a tegnapi tájékoztatón azt mondta, a kormány nem szeretne beleszólni abban, hogy az emberek mit csinálnak otthon (hány fokra hűtik vagy fűtik a lakást), de ha még rosszabbra fordul az energetikai helyzet, akkor erre is sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztólHa minden uniós háztartásban megelégednének egy fokkal kevesebbel, akkor idén több milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kellene venni Oroszországtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküleEgyszerű trükkökkel lényegesen hatékonyabbá tehetők az energiatakarékossági programok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeállt a gázszállítás az Északi Áramlaton, Európa a legrosszabbtól tartElkezdődött ma az előre bejelentett karbantartás, de több vezető nyugati politikus attól tart, hogy tíz nap múlva sem indulnak újra a szállítások.

Világ északi áramlat földgáz fűtés gázfogyasztás hűtés Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 21. 14:06 Világ

A globális szénfogyasztás még nem tetőzött, és nagyon messze vagyunk attól, hogy a kivezetésről szó lehessen

A BloombergNEF kutatócég szerint az évszázad közepéig fog még szén-dioxid a légkörbe kerülni energetikai célú szénégetés miatt.

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.