Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 14. 11:06 Világ

Alig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra is

Készül a gázpiaci válsághoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia, amelynek munkaanyagáról a Bloomberg tudott meg részleteket. Az anyag szerint jelenleg Oroszországból a 2016-2021-es időszak átlagához képest bő 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik, ami a 27 tagállam közül 12-t érint.

Arról nincs szó a cikkben, hogy hazánk ezek között van-e, de jó eséllyel igen. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban elmondta, dél felől ugyan megfelelő mennyiségű orosz gázt kapunk, nyugat felől viszont nem, pedig a hosszú távú gázszállítási szerződésünk szerint onnan is kellene érkeznie.

A nyugati kiesésnek az az oka, hogy a héten az előre bejelentett karbantartás keretében leállította a Gazprom a szállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. Most uniószerte attól tartanak, hogy ez nem indul újra, és akár a szállítások teljes leállítása is megtörténhet, hogy ezzel zsarolja ki Oroszország Ukrajna katonai és gazdasági támogatásának leállítását, csökkentését.

Természetesen senki nem tudja, hogy mi lesz, de az egyes tagországokban és uniós szinten is készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek. Ami Magyarországot illeti, a rezsicsökkentés eddigi formájának feladásával együtt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tegnap arról is beszélt, hogy a kormánynak van egy lekapcsolási sorrendje arra az esetre, ha nem lenne gáz, de nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy ne okozzanak pánikot.

Az uniós dokumentum valószínűleg nem lesz ennyire konkrét (hiszen az esetleges lekapcsolásokról úgyis a tagállamok kormányai döntenek), inkább olyan intézkedéseket körvonalaz, amelyekkel meg lehet előzni a legrosszabbat, azaz a lekapcsolásokat. Ehhez már most nyáron takarékoskodni kell a gázzal, hogy több kerülhessen a tárolókba téli felhasználásra. A nem végleges anyag szerint

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Bár Gulyás Gergely a tegnapi tájékoztatón azt mondta, a kormány nem szeretne beleszólni abban, hogy az emberek mit csinálnak otthon (hány fokra hűtik vagy fűtik a lakást), de ha még rosszabbra fordul az energetikai helyzet, akkor erre is sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztólHa minden uniós háztartásban megelégednének egy fokkal kevesebbel, akkor idén több milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kellene venni Oroszországtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküleEgyszerű trükkökkel lényegesen hatékonyabbá tehetők az energiatakarékossági programok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeállt a gázszállítás az Északi Áramlaton, Európa a legrosszabbtól tartElkezdődött ma az előre bejelentett karbantartás, de több vezető nyugati politikus attól tart, hogy tíz nap múlva sem indulnak újra a szállítások.

Világ északi áramlat földgáz fűtés gázfogyasztás hűtés Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Váczi István
2022. augusztus 8. 15:05 Világ

Tömegével vásárolja fel a tömörített tüzelőt Európa az Egyesült Államokból

Fűtésre idehaza nem használják tömegek, az európai erőművek azonban egyre inkább rákapnak az amerikai fapellet égetésére.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 11:10 Világ

Kiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteket

A vásárlói reakciók alapján hiányzik a háború következtében kivonuló cégek kínálata az orosz piacról.

Fontos

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.