Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 15:25 Világ

Egyre többen kérik az angol boltokban, hogy egy bizonyos összeghatárnál álljon le a kasszás az áruszkenneléssel

Amellett, hogy átlagosan kevesebb árut pakolnak az angol vásárlók a kosarukba, az egyik nagy helyi áruházlánc, az Asda kasszásai egyre gyakrabban tapasztalják azt is, hogy a vásárlók azt kérik, csak egy bizonyos összeghatárig szkenneljék be az árukat – mondta Stuart Rose, a cég elnöke a BBC-nek.

Az Egyesült Királyságban az infláció májusban 9,1 százalékra emelkedett, és ezen belül jelentős emelkedés tapasztalható az élelmiszer- és az üzemanyagárakban. Stuart Rose saját bevallása szerint már tavaly úgy érezte, hogy az infláció meg fog ugrani.

Az emberek kevesebbet vásárolnak, és aggódnak a kiadásaik miatt, határt szabnak maguknak a bevásárlásnál. Például azt mondják, hogy egy bevásárlásnál 30 font (kb. 14 ezer forint) a felső határ. Ha ezt az összeget átlépik, akkor azt mondják, ennyi és itt a vége. Ugyanez a helyzet a benzinnel is

– mondta.

Az Asda saját mérései alapján a háztartásoknak májusban átlagosan 44 fonttal (kb. 20 ezer forinttal) kevesebb volt a szabadon felhasználható jövedelmük hetente, mint egy évvel ezelőtt, ami közel 18 százalékos csökkenést jelent. A méréseik szerint ez volt az egymást követő harmadik hónap, amikor a lakosság elkölthető jövedelme csökkent.

A nagyobb áruházláncok ebben a piaci helyzetben igyekeznek egyensúlyozni aközött, hogy az infláció miatt növekvő költségeiket beépítsék az áraikba, de a vásárlók számára se legyenek túl drágák.

Az Egyesült Királyságban a piaci részesedés alapján harmadik legnagyobb szereplőnek számító Asda például több új kategóriát is kialakított az áruk között, és ezeken a kategóriákon belül igyekeznek alacsonyan tartani az áraikat. Az egyik ilyen akció például a “Dropped and Locked” névre hallgató, amiben 100 termék árát csökkentették, és vállalták, hogy egész évben rögzítik is ezt az árszintet a kategórián belül.

Az Asda elnöke azt mondta, jó ötletnek tartaná, ha a rászorulók több kormányzati segítségben részesülnének, üdvözölné például az áfa vagy az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAngol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?Az angol kormánynak sürgősen be kell avatkoznia, ha el akarja kerülni súlyos életszínvonal zuhanást - állítja egy neves agytröszt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ asda Egyesült Királyság elkölthető jövedelem fogyasztás kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.