Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 15:25 Világ

Egyre többen kérik az angol boltokban, hogy egy bizonyos összeghatárnál álljon le a kasszás az áruszkenneléssel

Amellett, hogy átlagosan kevesebb árut pakolnak az angol vásárlók a kosarukba, az egyik nagy helyi áruházlánc, az Asda kasszásai egyre gyakrabban tapasztalják azt is, hogy a vásárlók azt kérik, csak egy bizonyos összeghatárig szkenneljék be az árukat – mondta Stuart Rose, a cég elnöke a BBC-nek.

Az Egyesült Királyságban az infláció májusban 9,1 százalékra emelkedett, és ezen belül jelentős emelkedés tapasztalható az élelmiszer- és az üzemanyagárakban. Stuart Rose saját bevallása szerint már tavaly úgy érezte, hogy az infláció meg fog ugrani.

Az emberek kevesebbet vásárolnak, és aggódnak a kiadásaik miatt, határt szabnak maguknak a bevásárlásnál. Például azt mondják, hogy egy bevásárlásnál 30 font (kb. 14 ezer forint) a felső határ. Ha ezt az összeget átlépik, akkor azt mondják, ennyi és itt a vége. Ugyanez a helyzet a benzinnel is

– mondta.

Az Asda saját mérései alapján a háztartásoknak májusban átlagosan 44 fonttal (kb. 20 ezer forinttal) kevesebb volt a szabadon felhasználható jövedelmük hetente, mint egy évvel ezelőtt, ami közel 18 százalékos csökkenést jelent. A méréseik szerint ez volt az egymást követő harmadik hónap, amikor a lakosság elkölthető jövedelme csökkent.

A nagyobb áruházláncok ebben a piaci helyzetben igyekeznek egyensúlyozni aközött, hogy az infláció miatt növekvő költségeiket beépítsék az áraikba, de a vásárlók számára se legyenek túl drágák.

Az Egyesült Királyságban a piaci részesedés alapján harmadik legnagyobb szereplőnek számító Asda például több új kategóriát is kialakított az áruk között, és ezeken a kategóriákon belül igyekeznek alacsonyan tartani az áraikat. Az egyik ilyen akció például a “Dropped and Locked” névre hallgató, amiben 100 termék árát csökkentették, és vállalták, hogy egész évben rögzítik is ezt az árszintet a kategórián belül.

Az Asda elnöke azt mondta, jó ötletnek tartaná, ha a rászorulók több kormányzati segítségben részesülnének, üdvözölné például az áfa vagy az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAngol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?Az angol kormánynak sürgősen be kell avatkoznia, ha el akarja kerülni súlyos életszínvonal zuhanást - állítja egy neves agytröszt.

Világ asda Egyesült Királyság elkölthető jövedelem fogyasztás kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.