Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 11. 12:23 Pénz, Világ

Angol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?

Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített.

Ahogy a Bloomberg írja, nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb heti 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon 62 ezer forintja marad megélni. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további fémilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

Az előrejelzések szerint a rezsiköltségek nélkül számolt éves infláció mértéke az Egyesült Királyságban elérheti a 14,4 százalékot, amire 40 éve nem volt példa. A problémák fő oka a koronavírus-járvány és az ukrán háború együttes, egymás utáni hatása, és az agytröszt szerint az angol gazdaság ezek következtében a harmadik negyedévtől kezdve recesszióba fordul. A harmadik negyedévben 0,2, a negyedikben pedig 0,4 százalékos GDP-csökkenés várható, a gazdaság mérete pedig tartósan 5 százalékkal zsugorodik.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR szerint a kormánynak

azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el,

ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és

egyenesen óva int attól, hogy az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Érvelésük szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

A NIESR szerint az angol gazdaság jövőre csak 0,8 százalékkal növekedhet, az infláció azonban az év végére 2,9 százalék lesz az Egyesült Királyságban. Önmagában az ukrán háború a globális GDP 1 százalékát elviszi, a világszerte mért csökkenés így 1500 milliárd dollár (539 ezer milliárd forint) lehet.

Boris Johnson miniszterelnök május tizedikén tett nyilatkozatában ugyan segítséget ígért, de konkrétumok nem hangzottak el. “Minden egyes font, amit az adófizetők pénzén arra költünk, hogy csökkentsük a kiadásaikat, lehetne egy olyan font is, amit arra fordítunk, hogy hosszútávon akadályozzuk meg az árak növekedését. Nem tudjuk megóvni az embereket teljesen a világban zajló események hatásaitól, de ahol tudunk, ott segítünk.”

Pénz Világ Anglia nélkülözés segély szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Avatar
2022. május 17. 04:34 Közélet

A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak

Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.