Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 11. 12:23 Pénz, Világ

Angol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?

Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített.

Ahogy a Bloomberg írja, nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb heti 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon 62 ezer forintja marad megélni. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további fémilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

Az előrejelzések szerint a rezsiköltségek nélkül számolt éves infláció mértéke az Egyesült Királyságban elérheti a 14,4 százalékot, amire 40 éve nem volt példa. A problémák fő oka a koronavírus-járvány és az ukrán háború együttes, egymás utáni hatása, és az agytröszt szerint az angol gazdaság ezek következtében a harmadik negyedévtől kezdve recesszióba fordul. A harmadik negyedévben 0,2, a negyedikben pedig 0,4 százalékos GDP-csökkenés várható, a gazdaság mérete pedig tartósan 5 százalékkal zsugorodik.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR szerint a kormánynak

azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el,

ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és

egyenesen óva int attól, hogy az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Érvelésük szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

A NIESR szerint az angol gazdaság jövőre csak 0,8 százalékkal növekedhet, az infláció azonban az év végére 2,9 százalék lesz az Egyesült Királyságban. Önmagában az ukrán háború a globális GDP 1 százalékát elviszi, a világszerte mért csökkenés így 1500 milliárd dollár (539 ezer milliárd forint) lehet.

Boris Johnson miniszterelnök május tizedikén tett nyilatkozatában ugyan segítséget ígért, de konkrétumok nem hangzottak el. “Minden egyes font, amit az adófizetők pénzén arra költünk, hogy csökkentsük a kiadásaikat, lehetne egy olyan font is, amit arra fordítunk, hogy hosszútávon akadályozzuk meg az árak növekedését. Nem tudjuk megóvni az embereket teljesen a világban zajló események hatásaitól, de ahol tudunk, ott segítünk.”

Pénz Világ Anglia nélkülözés segély szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

A világ legbiztonságosabb befektetései között számon tartott amerikai állampapírok egyáltalán nem mentesek a kockázatoktól, amit a közelmúlt bankcsődjei is jól mutatnak.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.