Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 11. 12:23 Pénz, Világ

Angol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?

Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített.

Ahogy a Bloomberg írja, nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb heti 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon 62 ezer forintja marad megélni. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további fémilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

Az előrejelzések szerint a rezsiköltségek nélkül számolt éves infláció mértéke az Egyesült Királyságban elérheti a 14,4 százalékot, amire 40 éve nem volt példa. A problémák fő oka a koronavírus-járvány és az ukrán háború együttes, egymás utáni hatása, és az agytröszt szerint az angol gazdaság ezek következtében a harmadik negyedévtől kezdve recesszióba fordul. A harmadik negyedévben 0,2, a negyedikben pedig 0,4 százalékos GDP-csökkenés várható, a gazdaság mérete pedig tartósan 5 százalékkal zsugorodik.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR szerint a kormánynak

azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el,

ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és

egyenesen óva int attól, hogy az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Érvelésük szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

A NIESR szerint az angol gazdaság jövőre csak 0,8 százalékkal növekedhet, az infláció azonban az év végére 2,9 százalék lesz az Egyesült Királyságban. Önmagában az ukrán háború a globális GDP 1 százalékát elviszi, a világszerte mért csökkenés így 1500 milliárd dollár (539 ezer milliárd forint) lehet.

Boris Johnson miniszterelnök május tizedikén tett nyilatkozatában ugyan segítséget ígért, de konkrétumok nem hangzottak el. “Minden egyes font, amit az adófizetők pénzén arra költünk, hogy csökkentsük a kiadásaikat, lehetne egy olyan font is, amit arra fordítunk, hogy hosszútávon akadályozzuk meg az árak növekedését. Nem tudjuk megóvni az embereket teljesen a világban zajló események hatásaitól, de ahol tudunk, ott segítünk.”

Pénz Világ Anglia nélkülözés segély szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2022. szeptember 27. 11:16 Pénz, Támogatói tartalom

Ezért jó, ha a sajátmárkás termékeket választjuk – ennyibe kerülnek most öt áruházláncnál

Ha spórolni akarunk az alapvető élelmiszereknél, kézenfekvő a minden nagyobb áruházláncnál kapható, jó ár-érték arányt képviselő sajátmárkás termékekhez nyúlni.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki