Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 3. 13:52 Világ

Kína nem megmenteni, hanem kihasználni fogja Oroszországot

Elég nagy ostobaság – így lehetne a legfinomabban lefordítani, amit Iikka Korhonen mondott az újságírónak, amikor arról kérdezték, hogy Kína megmenti-e gazdasági értelemben a szankciók sokaságával sújtott Oroszországot. Korhonen a Finn Jegybanknak azt az intézetét vezeti, amely a fejlődő gazdaságok elemzésével foglalkozik, és épp nemrég térképezte fel az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Miért ostobaság a kínai mentőöv?

Korhonen magyarázata, amelyet a finn Helsingin Sanomat lapnak adott itt olvasható részletesen, a főbb megállapításai pedig az alábbiak:

  • Kína ugyan Oroszország legnagyobb üzleti partnere, a kapcsolat azonban nagyon aszimmetrikus: a hatalmas Kínának Oroszország nem nagy szereplő – kivéve az energiakereskedelmet. De még ott sem nagy a szerepe, a kínai importon belül ugyanis az orosz kőolaj 15, a gáz 8, a szén pedig 20 százalékot képviselt tavaly.
  • Oroszországnak nincsenek olyan termékei az energiahordozókon kívül, amit Kína érdemi mennyiségben fel tudna venni, a Kínába irányuló orosz export értékének kétharmada az energiahordozók kiviteléből származik. Ahhoz, hogy ezt növelni lehessen, újabb vezetékeket kellene lefektetni, de ez éveket venne igénybe.
  • Kína kifejezetten kerüli, hogy bármelyik országtól energiafüggőségbe kerüljön, és nem valószínű, hogy ezen a stratégián változtatna, azaz növelni szeretné az orosz import arányát.
  • Az orosz-kínai kereskedelemben az elszámolást ugyan elkezdték átállítani a kínai jüanra, ám az egyelőre csak a forgalom ötödét fedi le, a dollár és az euró alap pedig a szankciók következtében csak nehezen hozzáférhető az orosz fél számára.
  • Korhonen szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy kínai bankok érdemben hitelezzék Oroszországot, mert óriási és számukra felesleges kockázatot futnának vele.
  • A fentiek miatt Kínának egyszerűen nincs mit nyernie Oroszország megsegítésével (vesztenivalója viszont annál több lehet).
  • Az viszont valószínű, hogy ha máshol eladhatatlanná válik az orosz olaj egy része, azt Kína megpróbálja olcsón megvenni és eltárolni, azaz kihasználja a gyengülő orosz tárgyalási pozíciókat (ahogy ezt megtette az Iránnal szembeni szankciók során is).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Világ export gáz import Kína orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.