Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 3. 13:52 Világ

Kína nem megmenteni, hanem kihasználni fogja Oroszországot

Elég nagy ostobaság – így lehetne a legfinomabban lefordítani, amit Iikka Korhonen mondott az újságírónak, amikor arról kérdezték, hogy Kína megmenti-e gazdasági értelemben a szankciók sokaságával sújtott Oroszországot. Korhonen a Finn Jegybanknak azt az intézetét vezeti, amely a fejlődő gazdaságok elemzésével foglalkozik, és épp nemrég térképezte fel az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Miért ostobaság a kínai mentőöv?

Korhonen magyarázata, amelyet a finn Helsingin Sanomat lapnak adott itt olvasható részletesen, a főbb megállapításai pedig az alábbiak:

  • Kína ugyan Oroszország legnagyobb üzleti partnere, a kapcsolat azonban nagyon aszimmetrikus: a hatalmas Kínának Oroszország nem nagy szereplő – kivéve az energiakereskedelmet. De még ott sem nagy a szerepe, a kínai importon belül ugyanis az orosz kőolaj 15, a gáz 8, a szén pedig 20 százalékot képviselt tavaly.
  • Oroszországnak nincsenek olyan termékei az energiahordozókon kívül, amit Kína érdemi mennyiségben fel tudna venni, a Kínába irányuló orosz export értékének kétharmada az energiahordozók kiviteléből származik. Ahhoz, hogy ezt növelni lehessen, újabb vezetékeket kellene lefektetni, de ez éveket venne igénybe.
  • Kína kifejezetten kerüli, hogy bármelyik országtól energiafüggőségbe kerüljön, és nem valószínű, hogy ezen a stratégián változtatna, azaz növelni szeretné az orosz import arányát.
  • Az orosz-kínai kereskedelemben az elszámolást ugyan elkezdték átállítani a kínai jüanra, ám az egyelőre csak a forgalom ötödét fedi le, a dollár és az euró alap pedig a szankciók következtében csak nehezen hozzáférhető az orosz fél számára.
  • Korhonen szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy kínai bankok érdemben hitelezzék Oroszországot, mert óriási és számukra felesleges kockázatot futnának vele.
  • A fentiek miatt Kínának egyszerűen nincs mit nyernie Oroszország megsegítésével (vesztenivalója viszont annál több lehet).
  • Az viszont valószínű, hogy ha máshol eladhatatlanná válik az orosz olaj egy része, azt Kína megpróbálja olcsón megvenni és eltárolni, azaz kihasználja a gyengülő orosz tárgyalási pozíciókat (ahogy ezt megtette az Iránnal szembeni szankciók során is).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export gáz import Kína orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.